Szörpöt szeretnék készíteni a lányomnak télre, recepteket írnátok?
Most van a bodza, és eper szezon, gondoltam teszek el télre szörpöt, mivel nálunk rengeteg fogy,én is, férjem is, lányunk is azt issza, így csak jobb lenne a házi.
Akinek van bevált bodza, eper szörp receptje megosztaná?
eper van. illetve lekvár, na de abból lesz a szörp is.
epret alaposan megmosod és a kisebbeket 2 felé, a nagyobbakat 4 felé vágod. ráöntöd a cukrot (én sokat teszek el, így kilónként fél kiló cukrot teszek bele, ha keveset csinálsz akkor picit több cukrot tegyél, mondjuk 1kg-hoz 3/4 kg cukrot).
főzöd, majd a levéből leszűrsz, ez a szörp, az epret krumplinyomóval kicsit áttöröd. üvegbe csipet szalicil és mehet az ágyneműtartóban :)
anyósom szokott bodza szörpöt csinálni, azt is úgy kell, hogy fél-3/4 kiló cukorral felfőzöd, csak ahhoz vizet kell ugye adni és azt nem tudom mennyi
Ez engem is érdekelne,mert csak a boltit szoktam venni.
4 gyerkőc anyukája
első vagyok.
csak nem jól írtam le az eperszörpöt :D
na szóval még este előkészítem az epret és ráöntöm a cukrot, de csak reggel gyújtok alá, így reggelre jó sok levet enged, kicsit összeérik.
olyan 2 órát kell főzni :)
Köszönöm, olvasgattam a neten a recepteket, és épp ezen gondolkodtam, hogy mi lesz az eperrel, mert a szörphöz csak a leve kell, de akkor az lesz a lekvár:)Kipróbálom!
Találtam már bodza szörp receptet is, neki is állok, mert tengap szedtem egy szatyor bodzát, a cukor citrom sav meg is van!
Nekem bodzaszörpöm van.Tegnap szűrtem le és isteni finom lett.:)
Hozzávalók:
30 bodza virág
3kg cukor
5 dkg citromsav
2 mokkáskanál nátrium benzoát
2 karikázott citrom
5 liter víz
Az összes hozzávalót tegyük egy edénybe.3-4 napig naponta 3x-4x keverjük meg és ha a cukor már teljesen feloldódott akkor leszűrjük.Mi nagyon szeretjük mert nem kell főzni és egyszerű.:)
Ez a bodzaszörp meddig áll el? Egyszer már csináltam, de sajnos 2-3 hónap múlva felrobbant :$
Ettől tartok most is, hogy elkezd forrni.
Most 1 szatyor bodzát 5l vízben, 4,5 kg cukorral, 5 citrommal, 10dkg citrom savval leáztattam.
Már most finom:)
Csak félek megint hogy felforr.
Tegyem bele most a tartósítószert, vagy csak mielőtt leszűrném?
Kb 60 liter bodzaszörpöt (80 üveg) teszek el minden évben, (most isszuk az utolsó üvegeket tavalyról), most várom az 5. babámat, van kinek csinálnom)
Soha nem forrt fel, tartósítószer nem kell bele!!!!
Felfőzzük a szirupot egészen addig, amíg a cukor teljesen feloldódik (2 l víz - 2 kg cukor - 20 gr citromsav ---ugye a mnnyiséget lehet arányosan növelni)
5 literes üvegekbe helyezzük a virágokat (ennyisziruphoz kb 30 db bodzavirág), és mindegyik üvegbe még 1 citromot felkarikázva
mikor már nem tűzforró a szirup, szétosztjuk az üvegekben
5 nap érlelés meleg, de nem tűző napos helyen
leszűrés, üvegekbe töltés, lezárás
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!