Kétéves fiam nem hajlandó lefeküdni. Mit tennétek?
Hát ez nehéz ügy. Nálunk is sokáig "bandáznak", mivel ketten vannak, így egymást is "szórakoztatják", nehéz lecsitítani őket.
Én azzal próbálkoznék, hogy egy pontos rituálét kitalálnék, hogy mi miután következik az esti szertartásban, és attól lehetőleg nem térnék el.
Aztán ami még eszembe jut, nem tudom, van-e valami kedvenc alvóállata, de esetleg beszéld meg vele, hogy az ő feladata elaltatni xy-t minden este, és akkor hátha eközben bealszik, mert mint írod, csak pici nyugalomra van szüksége...
Ha nem kiságyba alszik feküdj mellé.Én is így alszom most.Bár ő most köztünk alszik.
4 gyerkőc anyukája
esetleg kipróbálhatod, hogy odafekszel mellé, semmi dumcsi vagy kontaktolás, csak hogy a fizikai közelséget érezze. hátha megnyugtatja.
Szerintem szerezz be sötétítőfüggönyt, mert fény is zavarhatja. Próbálj meg új alvási szertartást kialakítani. Ha lehet, tegyétek máshová az ágyát, kapjon egy kedvences ágyneműt, díszpárnát, alvókát, és találj ki valami rutintm, ami az új estékhez jó lesz. mittomén: egy mese, vagy összebújva ringatás két dal erejéig, aztán leteszed és egy puszi után csak ott ülsz csendben... ez most csak egy verzió, akármit kitalálhatsz, de térjen el attól ahogy most halad az esti rutinotok.
Az én kisfiam 21 hónapos, és mostanában gyakran előfordul, hogy nem akar se lefeküdni, se aludni (dackorszak :)). Én benn szoktam vele maradni a szobájában, amíg elalszik, de van olyan, hogy állandóan kimászkál az ágyából játszani. A csúcs az volt, amikor közölte, hogy nem akar az ágyába feküdni, és végül a szőnyegen aludt el... Én otthagytam, hogy okuljon belőle, mennyire kényelmetlen, és bevált: legközelebb már kérés nélkül ment az ágyába :)
Egy módszer általában beválik: olvasok neki mesét, de csak akkor, ha fekszik az ágyában. Amint kijön az ágyból, elhallgatok. Továbbá nem engedem, hogy kimenjen a szobájából, megmondtam neki, hogy ha nem is alszik, akkor is bent kell maradnia alvásidő alatt (persze úgyis mindig elalszik). Nappal besötétítek, éjszaka egy sólámpa világít a szobájában.
Én azt javasolnám, hogy maradj benn vele egy kis ideig, akár mesét is olvashatsz közben. Mondd meg neki előre, mennyi ideig maradsz ott, és addig próbáljon elaludni. Még mindig jobb félórát rászánni az altatásra, mint órákig kínlódni és veszekedni vele. Kérdezd meg tőle, mit szeretne elalvás előtt, mesét, éneket, simogatást... A lényeg, hogy az elalvás kellemes élmény legyen a számára, szívesen menjen aludni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!