Minden kisgyerek életében eljön ez az elviselhetetlen időszak, vagy csak kevesen ilyen "szerencsések"?
Kislányom 3 éves volt decemberben, a viselkedése már kriminális. Alapból érzékeny és anyás volt mindig, dackorszak 20 hónapos kora körül kezdődött. Beszéde és értelme koránál előbb jár, nagyon fantáziadús gyermek. Felnőttekkel közvetlen, gyermekekkel nem. közelmúltig igaz volt rá, hogy kompromisszumkész, megért dolgokat. Szeptemberben kistesója született, már a terhességem alatt is nehezebb volt, látszott, hogy nehezen fogja viselni, ha megszületik a kicsi. Így is lett, a mai napig is ált. elutasítja, szóban kifejezi, hogy nem szereti. Fizikailag nem bántja, de szóban sokszor mondja, hogy nem vigyáz rá, legyen baja, fájjon neki stb, meg hogy ha nagyobb lesz, akkor se fogja szeretni. Én ezeket a megnyilvánulásokat nem tiltom meg neki, max. ogyekszem árnyalnni az ő mondanivalóját, hogy nem szereted, hogy sokat kell vele foglalkozni, elveszi tőled az időt blabla. Ő meg mondja, hogy nem, és őt magát sem szeretem. viszont van, ha jókedve van, hogy puszilgatja, bár ez nagyon ritka, és akkor is mondogatja, bár akkor nevetve hogy nem szeretem, nem szeretem. tény és való, hogy a kicsi sok időt elvesz, mert nem az a magában ellevős típus, ill. eddig nem az volt, most kezdett kúszni, most már nagyságrendekkel jobb, elkaparászgat egyedül elég sokat. a nagy nem akar bevonódni a kiicsi gondozásába sem. szóval ,igényelné a figyelmet, de nem elég neki ami van. a játszótéren is, ha épp alszik a kcisi, játszom vele, és itthon is, amennyit tudok, a háztaertás mellett. segístég nnincs, az apja reggeltől estig dolgozik, sokszro hétvégén is. nagymamát egy hónapban egyszer látjuk 2 napra, 400 km-re lakik. magyarázza-e mindez, hogy lassan már elindulni sem lehet vele sehova, mert pl. játszótéren nem viseli el, hogy rajta kívül mások is vannak, és használják a csúszdát stb-t, egyből elkezd üvöltteni, hisztizni, ha vki előtte van, hogy csúszni akarok! csúszni akarok! elmondom neki, hogy kérje meg aki előtte van hogy csússzon mert ő is szeretne....de nem. mondja is, hogy nem! nincs más a világon, csak én vagyok! meg anyuci! ha hazamegyünk, akkor neki "fáradt a lába", cipeljem, a gyalog jó negyedórára levő játszóról. (volt fellépő, de 2 hete eltörött, és nem lehetett megjavítani, és nem állunk most úgy, hogy újat vegyünk). persze ha maradnánk még a játszón, akkor nem ffáradt. (délelőtt és délután is kinn vagyunk ha az idő engedi). és ami a lényeg, mindent csak nyivákolva tud kérni, ha éhes, ha szomjas, ha folyik az orra, ha akármi, csak nyüszögősen...én soha semmi megnyilvánulását nem tiltottam, ami ún. regresszió, tehát pl. lehet cumija, mint a kicsinek, kap a kicsi gyümölcspüréjéből, felveszem, ha azt játsza hogy kisbaba, egy időre visszakérte a pelenkát, megkapta..... de már ezt nem bírom idegekkel, hogy mindennek az a vge, hogy sírás hisztizés. tudja, hogy megkapja amit kér, akkor minek?? nagyon fogytán a türelmem, főleg, hogy a kcisi javában fogzik, éjjel sem alszom túl sokat. nem vagyok a híve a verésnek, mindig következetes voltam, de most úgy tűnik nem segít mindez. tegnap is ma is úgí jöttünk el a játszóról, hogy üvöltött, nem akart jönni gyalog, de nem érdekelt, és mondtam neki, hogy nem foogk vele menni sehova mert már elegem van a cirkuszaiból....mire hazaért, semmi baja nem volt, sőt jókedvű volt, ami mostanában ritka. most akkor az kell ,hogy ilyen keméneyn bánjak vele?...hogy lehet ezt túlélni? már reggel felkelni sincs kdvem, mert úgy indul, hogy neki nincs kedve fölkelni, nyüsznyüsz és nyasznyasz. ő nem akar semmi és egyáltalán. sok kistesós kisgyerek van mosta a játszónkon, de senki nem mesél ilyeneket, meg nem is látom. rendben hogy megviseli, de ennyire?
voltunk amúgy már gyermekpszichológusnál is, aki azt mondta hogy szte semmi gond nincs vele, és csak az hiányzik, hogy oviba járjon, hogy kicsit leszakadjon rólam. (szept-tól fog menni).
bocs ha hosszú lett.
Szerintem látod te a megoldást....keményebbnek kéne lenned vele...megkapja a pelust ha kéri,eszik bébi kaját ha kér akkor miért ne csináljon úgy, mint a kistesó ha valamit nem kap meg??miért ne sírjon?ha minden másban teheti azt mint a tesó.
Szerintem nem értette meg, hogy mi is a helyzet,mármint hogy a tesóval töltött idő nem tőle elvett idő,és ez bántja,ezért mondja, hogy nem szereti ezért féltékeny.
Ne haragudj,de azt veszem ki a szavaidból, hogy sok mindent ráhagysz,lehet nem érzi annyira a "határait",hiszen tulajdonképpen bármit csinálhat,mondhat, ez alapból egy nem túl biztonságos légkör egy gyerekek, na és pluszban ott van a tesó is.
Tudom,mostanában az a divat, hogy nem szabad kiabálni a gyerekkel,meg megverni,mert sérülhet a lelke én tiszteletben tartom, ha nem ütöd meg nevelő célzattal,de akkor is kell hogy legyen az életében egy HATÁROZOTT határvonal, hogy tudja, hogy eddig és ne tovább.
De ennek a felállításának folyamatosnak kell lennie már kisebb korától kezdve,hogy ne egyszerre kelljen mindent megtenni ilyenkor,mikor már nagyobb.
Ahogy te is írod, hogy mikor kemény voltál vele normálisan viselkedett.És nem kell mindig keménynek lenni, csak adott alkalmakkor,viszont ha ehhez nincs hozzászokva,ill.most kezded el,akkor bizony kemény menet lesz.
Ja és nem vagyok róla meggyőződve,hogy az óvoda használni fog...mivel ennyire úgy érzi, hogy meg van zavarva a kis világa,lehet hogy mikor haza megy az oviból még inkább követelni fogja a figyelmed,mert addig nem voltál vele...de ne legyen igazam.
megvannak a határok, bocs ha félreérthető voltam, csak eddig szép szóval be lehetett ált. tartatni őket. én sose engedtem, hogy mást bántson, vagy agresszív legyen, ha épp normális állapotban van, akkor nagyon udvarias, pl. ha tüsszentek, akkor mondja h egészségedre, köszön m agától stb. , segítőkész. utcán normálisan közlekedik, eszébe sincs lemenni az úttestre pl. nem lép mély pocsolyába stb. eszik magától, szobatiszta, mit kell még tudnia ekkora gyereknek?
nekem azt a pszichológus megerősítette, hogy amikor kistesó van, akkor nem szabad tiltani a regressziót, hiszen tkp természetes dolog, és ha kiélte magát, akkor tudja csak magát túltenni rajta, ha meg nem engedi az ember, akkor állandóan azon pörög, és nem tud továbblépni.
igazából nem látom annak se a hatását, hogyha kemény vagyok, mert lehet hogy az adott pillanatban megoldás, de aztán minden megy elölről.
hát akkor ha szerinted mindent jól csinálsz akkor mi a kérdés??:))
Akkor csak így tovább és majd túljuttok a nehéz időszakon,mert olyan mindig van:)
Én csak igyekeztem a kérdésed alapján az én tapasztalatom és elveim szerint válaszolni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!