Szobatisztasag: Mar erett ra?
Kislanyom 21 honapos, mar tobbszor probalkoztam a szobatisztasagra nevelessel, de eddig hasztalanul.
Mar 1 evesen is felmertem nala a helyzetet (nyari gyerek), megitattam, es megfigyeltem, mennyi az az ido, amikor kipisilja. Par napig probalkoztunk, de igazandibol nem ez volt a fo cel, hanem, hogy meggyogyuljon a nunija, mert honapokig olayan kiuteses volt, hogy borzaszto. Igy sokat szelloztettuk a nyaron. Aztan masfel eves koraban is probalkoztam, hatha, de meg mindig ugyanaz volt az eredmeny. Akkor 2 honapig probalkoztam, de semmi. Most tegnapelott ujra elovettuk a temat. 1 hete korulbelul ha bekakil, akkor altalaban odamegy a pelusos fiokhoz es keri, hogy csereljem ki. Pisi nem zavarja. Tegnapelott elhataroztam, hogy megint megprobaljuk. Tetszik neki, hogy bugyiban lehet. Egesz szepen ra is ul a bilire, ha kerem. Sokszor eljatsza, hogy pisil a baba a bilibe. Vettunk egy bilit a babanak is, ha raul, a baba is raul. Mikor kerdezem, hogy hova kell pisilni, mutatja a bilit, hogy oda bele, ha kerdezem, hogy hogy pisil a baba, akkor mondja, hogy "psss". En is sokszor eljatszom neki. Babozok a babaval, mondom, hogy "anya, pisilni kell" erre en raultetem a babat es mondom, hogy "psss"
Lehet, hogy rosszul csinaljuk, de ahol vagyunk en oda cipelem magunkkal a bilit, hogy elerjuk idobe. Tegnapelott es tegnap is sajnos a szonyegre ment a kaka, mert az o szobajaba jatszottunk es nem vittem magammal a bilit. (tudni kell, hogy par napig elotte beteg volt, nem evett szinte szilardat, igy eleg folyekony volt, szerintem ezert sikerult pillanatok alatt)
Sikerult par csepp a bilibe tegnap, nagyon orult neki. Amikor pisis lesz a bugyi, nagyon utalja, hogy elveszem a bugyit, de rogton adom neki a masikat, es mondom neki, hogy nem baj, kimosom es megszarad. Mondogatom neki, hogy most tanuljuk, hogy kell bilibe pisilni, hogy anya es apa is megtanulta, meg ilyenek. Tobbszor kerdezem tole a nap, eleg surun, es neha ra is ultetem. De nem sok eredmennyel. Most vettem eszre, ahogy tegnap, tegnapelott raultettem, hogy osszezarja a labait, neha keresztbe rakja, es odanyul, ilyenkor azt gondolom, hogy erzi, hogy jon a pisi. Ilyenkor kerdezem, hogy kell e pisilnia es ra is ultetem, de semmi (ezek a mozdulatok azt jelentik, hogy pisilnia kell?) Direkt tarthatja vissza? Altalaban akkor pisil be, mikor egy percre nem figyelek oda, vagy atszalad a szobajaba. Regebben, ha lattam, hogy kakalnia kell es raultettem, akkor egybol mindig elment az ihlete. Most ma majd meglatjuk mi lesz. Probalom egy pillanatra se szem elol teveszteni. Meleg van a lakasban, igy csak poloba es bugyiba van, hogy konnyen le tudjunk vetkozni. Ha latom, hogy ra akar ulni, akkor megint kerdezek es raultetem, de semmi. Rossz, hogy magammal cipelem a bilit mindenhova? De akkor hogy erjuk el a bilit idoben?
En is igy latom, hogy lassan kezd megerni, es en is arra gondoltam, hogy 2 eves kora elott nem nagyon fog szobatiszta lenni, hacsak nem hirtelen ugrik egyet a fejlodesban. De ismerem mar, tudom, hogy kabe mennyi ido nala a fejlodesi ugras. Mindenben ugyanazt a tendenciat mutatja. Mozgas fejlodes, beszedfejlodes...
Akkor tovabbra is probalkozunk, hatha. Szerintem ez nalunk meg par honapot igenybe vesz, de remelem fel ev alatt sikerulni fog. Most jon a nyar. Csak nem tudom, hogy a jobb, hogy bugyi legyen rajta, vagy bugyi nelkul legyen. (nyaron)
Van benne valami, ma egyebkent nem ultetgettem, mert beteg mar megint. Megfaztunk mind a ketten, folyik az orra, kohog, faj a torka, kicsit nyugos. Amig jobban nem lesz, semmikepp nem probalkozok.
Egy kicsit nyomas alatt is vagyok ez ugyben, mert anyosom mar egy evesen szobatiszta volt, mi ket eves korunkra...szoval ertitek. Mondjuk dedi meseje kisse santit, mert anyosom egy evesen szobatiszta volt, hozta a bilit, de csak masfel evesen indult el....es igen is eroltetni kell...meg a gyerek nem fog szolni, hogy "szoba tiszta akarok lenni" meg a szulo lustasaga, hogy nem szobatiszta a gyerek....persze, tudom, hagyni kell oket, hagy mondjak, de ugy unom mar, hogy mindent szarul csinalok....es akkor meg nem tettem emlitest arrol, hogy meg nem beszel folyekonyan, pedig ilyen korban parom mar beszelt....grrr.
Ma: Odaat jatszik a szobajaban mar 5 perce. Szalad at. "anya, kaka" Mondom neki, gyorsan, hozzuk a bilit. Beszalad a furdobe es veszi elo a bilit. Persze, akkor mar tudtam, hogy keso, mert ereztem, hogy mar be van kakalva, de arra gondoltam, vegigcsinaljuk, mert ha nem ultetem ra a bilire, hanem egybol tisztaba rakom, azzal azt kuldom fele, hogy minek szoljon, ugyse ulunk ra a bilire. Szoval levetkoztettem es raultunk egy picit. Kerdeztem tole, hogy hogy kell nyomni a kakat es o mutatta. 1 perc utan (mar o is fel akart allni) betettem a kadba, de valahogy a ruhajat vetkozes kozben sikerult osszekennunk, igy at is kellett oltozni. Nem tetszett neki, hogy feneket mosunk, de hang nelkul turte. Mondtam neki, hogy ugyes, hogy szolt, de ha legkozelebb akkor szol, mikor jon a kaka, akkor nem kell atoltozni es tusolni.
Azt hiszem kezd osszeallni neki a kep:D Ez mar haladas, ugye?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!