Valóban igaz lehet, hogy azok a babák akik nem szoptak később tanulnak meg beszélni?
Egy pedagógus ismerősöm mondta, hogy lehet mivel a fiam sajnos nem cicizett (nem kellett neki sehogy, így fejtem) a nyelvgyök/szájpad nincs úgy kifejlődve, ezért hátráltathatja a beszédben. Azt tanácsolta tegyek porcukrot, vagy valami édeset a felső ajkára, hogy próbálja onnan lenyalni, mozogjon a nyelve. Nem tudja, csak előre ölti a nyelvét.
2,5 éves, szavakat mond de nem sokat, mutogat, eljátsza mit szeretne,de egyébként mindent megért
Szerintetek? Nálatok hogy volt?

Köszi a válaszokat! Igen, ezen én is gondolkodtam, hiszen Aventes cuminknak is cici formája volt.
Megkérdezhet attól a válaszolótól akinek 3 éves koráig nem beszélt, hogy csak szavakat mondott előtte, vagy már mondatokban beszélt csak értetlenül, vagy ez úgy jön majd hogy szinte az egyik pillanatról a másikra elered a nyelve?

Én soha nem tudtam szopizni, anyunak nem volt teje, mégis 9 hónaposan mondtam már ezt-azt, és nagyon korán kezdtem teljes mondatokban beszélni... Szerintem ennek ehhez semmi köze.
36 hetes km

Második vagyok
nem mondott semmit a fiam,csak mutogatott és "nyögött". 3 évesen mondatokban kezdett el beszélni,tökéletesen magázódott és tetszikezett :)
Ez igen! :) Tyűha! És kb mennyi idő telt el a mutogatás és a beszéd között? Kb egy-két hónap?
Azért kezd idegesíteni már, mert az összes vele egyszerre született kis társai már beszélnek, és értelmesen. Meg persze apa is kérdezgeti, hogy miért nem beszél már a fiúnk.

Van benne valami igazság, merthogy máshogy fejlődnek az arcizmai annak aki cumisüveget szopizik és annak aki ciciből táplálkozik. De szerintem nem lehet ezt így kijelenteni, hogy emiatt nem beszél.
Én a porcukor helyett inkább sokat mondókáznék, énekelnék vele. Ne nézzetek tv-t mert az is hátráltathatja, ha cumizik akkor próbáld meg elvenni tőle nappalra, vagy legalább limitálni a cumizós órák számát. Legyetek sokat gyerekek között, ha szereti a gyerek társaságot és nem nagyon anyás, az is segíthet ha beadod őt fél napra egy héten egyszer kétszer egy bölcsibe.

Kislányom egyáltalán nem szopizott (nem is volt mit szegénykémnek) de korán megtanult beszélni. 2,5 évesen már mondókát mondott és énekelt a Télapónak.
Szóval erről ennyit.
Amúgy a fiúk később tanulnak meg beszélni, de ha úgy érzed, hogy valami gond lehet a doktornéni nézze meg, ne tudálékos pedagógus "jóakaró".

Na ez tutira nem függ össze. Kisfiam 5 hónapos koráig szopizott csak, azt is tulajdonképpen csak kiegészítésként, mert mindig több volt a tápi cumisüvegből, mint a tejcsi.
Most 2,5 éves, és tökéletesen beszél többszörösen összetett mondatokban, mondókázik, verseket szaval, és angolul is kezd egyre többet karattyolni (bölcsiben heti két angol órájuk van). Egyébként is nagyon korán kezdte, másfél évesen már 2-3 szavas rövid mondatokban beszélt.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!