Nem bírom a hisztijét! Hogy kezeljem?
2,5 éves. A 2. szülinapja körül kezdődtek a hisztik és egyre több és rosszabb. Mindenért hisztizik.
Evés-nagyon keveset és nagyon válogatósan eszik. Az ételt sokszor kiköpi, fintorog aztán elfordítja a fejét vagy arcát a kezébe temeti és rángatja a fejét. Még akkor is, ha szinte semmit nem eszik egész nap és a "kedvenc" kajáját kapja. Bár mostanában ilyen nincs. Nem eszik gyümölcsöt, zöldséget..
Öltözködés-vetkőzés-Vagy ezért ordít vagy azért. Közben rugdalózik, kapálózik és visít. Sosem az a probléma, hogy mit vesz fel, hanem a tény, hogy valamelyiket csinálni kell.
Fürdés- Vagy azért ordít, hogy kell, vagy ha belemegy a kádba, akkor azért, mert nem akar kijönni. A hajmosás az pedig gyötrelem. Párszor a férjem fogta le mert mászott ki a kádból visítva és hadonászva. pedig semmi sem történt korábban. Pár héttel ezelőttig ő meg én egyedül mostunk, szárítottunk hajat. A hajszárításnál is ugyanez van.
Nem akar inni. Ha üvegből adom azért, ha pohárból azért. Ha vizet adok azért, ha mást azért. A múltkor voltunk vérvételen és engem csesztek le, hogy miért nem adok inni a gyereknek, sűrű a vére. de hát mit csináljak? Dugjak le egy csövet a torkán?
Bilizés- Pár hónapja minden reggel kis és nagy dolog ment a bilibe. Most rá sem akar ülni. Vagy ha ráül nem akar felállni, de akkor meg elzsibbad a lába addig ül rajta. Mindegy mi van hisziroham a vége.
Sokszor nem tudok vele mit csinálni. A rugdalózás, kapálózás, visítás, vagy amikor fel akarom állítani összecsuklik mint egy rongybaba. Elveszítem a türelmem és a fenekére csapok, vagy a kezére. Amikor kiköpi az ételt akkor szájon is csaptam már. Útálom magam érte mert megfogadtam nem fogom megütni. engem sokszor megvertek gyerekként. Emlékszem milyen rossz. Én nem akarom ugyanezt. De hogy tudom másként? Nem hallgat a szép szóra. Sarokba is hiába állítom. Kijön és folytatja..
Ha nem ilyen akkor egy édes, szófogadó gyerek, de ha rájön..
Bocs a hosszú levélért..
Nem tudsz vele mit kezdeni ez a dackorszak.Csak reménykedni tudsz,hogy pár hónap s kinövi.Nekem 28 hónapos a legkisebb így tudom,hogy mibe vagy benne.
Csak azt tudom tanácsolni,hogy kitartás!
4 gyerkőc anyukája
Igaz, az enyém a hisztinek nagyon az elején van, de nálunk ez vált be:
- ha nem akar enni, akkor megmondom neki, hogy oké, de akkor éhes maradsz. Kb 1óráig bírja aztán jön magától. PErsze tőlem nem fogadja el, csak Apától. :) de legalább eszik
-ha hisztizik, hogy ne menjünk sétálni, nem akar öltözni...akkor sem változtatok a programon, szólok neki, hogy akkor itthon maradsz egyedül, fázni fogsz kabát nélkül...ebből ért. :)) és lejön, igaz duzzogva (bár akkor is nagyon aranyos)
-ha nagyon-nagyon hisztizik a semmiért, akkor sem hagyom. Akkor általában megölelgetem, adok neki puszit, elmagyarázom neki, hogy nem szeretem a hisztit és hogy ezt ne csinálja (persze csinálja tovább...) de kb 5perc után a kezemben megnyugszik és akkor megy minden megint simán.
Én is próbáltam az elején szépen kérni, rászóltam, volt hogy rá is kiabáltam. Semmi nem használt, csak a fentiek.
De az ölelés meg a puszi mindig beválik. Nagyon nehéz, mert a hisztikor az idegeimen táncol, de hidd el tuti módszer :)
Kitartást, türelmet :)
Én vagyok a 4 gyerkőcös.Nekem se beszél még csak szavakat,de napról-napra egyre ügyesebb s már mindent kezd mondani.De még mondatokba nem beszél!
Kitartás!Oviba nem iratod beMNi megyünk dec-től.Akkor lesz 3.
De májusba mindenképp be kell irasd,ha mégis beadod az oviba.Szerintem az ovi nem ártana neki csak hasznos lenne.
Én fiam 2.Ugyanezt csinálja,de ő még májusba lesz 2.
Ha fürdik és ki akarjuk venni, ordít.Fürdés közben kicsapja a vizet.
Ha szomjas, és az üvegjébe adok, az a baj,ha pohárba az a baj.Ha teát az a baj,ha vizet akkor az.
Öltöztetni katasztrófa.Tombol.
Pelus cserénél szintén.Látja,hogy hozom a pelenkát, elfut.
Az utcán jön szépen mellettem.A boltba míg fizetek, kifut.Múltkor kifutott az utcára a kerékpárútra.Jó forgalmas helyen van.Azt hittem megkattanok.Nyúlj a pénzért, fogd a cuccokat,na meg a gyerek ki ne fusson.
Ha rászólok kiröhög.Már csak azért is folytatja.Evésnél nem válogatós.Szerencsére.
Ja rugdos, ver, ordít.A hajvágás még úgy ahogy megy.Kap egy túró rudit,akkor megül egy helyben.Hajmosásnál ordít.
Nehéz vele, türelmem már semmi.Nem tagadom volt,hogy én is rácsaptam a popsijára, vagy a kezére.A szájára akkor kapott picit,mikor hatalmasat harapott a kezembe,vagy ritkán volt,de kiköpi a kaját poénból.
Párom volt ugyanilyen rossz kicsi korába.Anyósom nyugtatót szedett.Komolyan.Párom hamarabb hazaért az oviból,mint anyósom:)Vagy kiütötte az ablakot,ha nem azt kapta meg amit akart.
Mondjátok meg meddig tart ez??:(
Az én fiam 3 hónap múlva lesz 3 éves és pár hónappal 2 éves kora után kezdődött a dackorszak. Mindig azt hiszem, hogy ennél rosszabb nem lesz, aztán mégis rá tud tenni még 1 lapáttal.
Az ölelgetés, puszilgatás nálunk nem vált be, mert nem hagyja magát, így ilyenkor a legjobb elvonulni és megvárni míg kitombolja magát.
Persze van hogy nincs idő rá, mert pl. reggel el kell érni a buszt ami visz a bölcsibe, így hát akkor próbálok határozott lenni vele és azt mondom, hogy ha nem öltözködik akkor megyünk pizsibe v. ha nem engedi, hogy levegyem a kakis pelust, akkor viszem úgy a bölcsibe.
Fürdetéskor persze nem akar levetkőzni és fürödni menni, ilyenkor volt már, hogy beraktam ruhástól a kádba, hogy akkor jó, így fürdünk. Azóta csak mondanom kell neki, hogy ha nem jön, akkor viszem a kádba ruhástól fürödni és már jön is (általában).
Az evést pedig nem erőltetem (nem egy nagy evő), ha 2 falat után feláll az asztaltól, akkor megmondom neki, hogy oké, menjen, de így éhes marad. Vagy visszaül enni, v. megy a dolgára, de ilyenkor semmi nasi, krémtúró, stb. míg a "rendes" ételt meg nem eszi.
Szóval kitartás! Nem vagy egyedül!
Tudom, hogy mennyire idegtépő tud lenni egy-egy hisztiroham.
az óriás hisztinél, nekem is az ölelés válik be, meg az, hogy bááármit csinál, nyugodtnak kell maradnom, mert ha azt érzi, hogy feszülök, akkor vhogy rá is átragad, és még jobban bepörög. Ez állati nehéz, és nem mindig megy nekem se, hisz úgy felidegel, hogy majd szétrobbanok.
A másik, hogy minden re sok-sok időt kell szánni. Tehát ha megyünk vhová, akkor az öltözés+peluscsere legalább 30 perc. Pelus, szünet, harisnya, fut egy kört, body, fut 3 kört, és így tovább.
Jó lenne ha már vége lenne..:-/
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!