Táppénz gyerekkel?
Itthon vagyok a fiammal táppénzen mert mandula gyulladása van.Férjem is beteg lett holnaptól menne táppénzre a körzeti dokihoz mert nagyon megfázott mozdulni alig bír,meg fáj a torka.
A kérdés az lenne,hogy el mehet e maga miatt táppénzre így,hogy én meg a gyerekkel itthon vagyok táppénzen?Nem lesz-e ebből valami probléma.
Azért kérdezem,mert decemberbe is itthon voltam két hétig a gyerekkel táppénzen és mikor vittem be a céghez a táppénzes papírt akkor ki kellett tölteni egy nyilatkozatot,hogy csak én vagyok itthon a gyerekkel táppénzen meg be kellett írnom a férjem nevét is.Azt mondák az irodások,hogy ez azért kell mert ezzel ellenőrzik le,hogy tényleg csak én vagyok táppénzen a gyerekkel.
A gyerek után járó táppénzt, meg a saját jogon járó táppénzt ne keverd össze.
Te a gyerek uátn járó táppénzen vagy, a férjed meg saját jogon van táppénzen. AZ, hogy ugyanott laknak, nem jelent gondot.
A lényeg, egyidejűleg a GYEREK UTÁN csak egy szülő vegyen igénybe táppénzt.
Ha ez megvan, akkor a másik szülő még lehet beteg:)
Én még annyival egészíteném ki az első válaszolót - remélem jól tudom és még most is így van -, hogy az első táppénznél el kell dönteni, hogy melyik szülő veszi igénybe a gyerek utáni táppénzt, és onnantól kezdve csak ő lehet otthon a gyerek betegségével, nem lehet cserélgetni, hogy a következő betegségénél pedig majd a férjed marad otthon a gyerekkel, Te pedig dolgozol.
Pár éve kérdeztem ezt meg, mert akkor cserélni szerettem volna a férjemmel, és nem lehetett.
Nem, nem így van, csak annyi a kitétel, hogy ha a gyerek után ellátást kapsz (gyes, gyet), akkor más nem lehet vele otthon táppénzen.
Amúgy mindegy, ki marad, mehet apa is, anya is, mikor ki, mindkét szülő egyformán lehet jogosult a gyermekápolási táppénzre (ha nem kap a gyerek után senki ellátást).
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!