Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Kisgyerekek » Okkal féltem a kisfiamat,...

Okkal féltem a kisfiamat, vagy túlparázom? Menjen-e egy ovis csoportba azzal, aki bántja?

Figyelt kérdés

A fiam 2 éves lesz két hét múlva, a kislány májusban 3. Nagyon szeretik egymást, ha 2-3 napig nem találkoznak, már reklamálnak. A kislány nagyon nehéz természet, mivel minden meg van neki engedve, egy kis akaratos, kényes drámakirálylány, aki mindenkit irányítani akar. A fiamat is. Ez abban nyilvánul meg, hogy kimar a kezéből MINDENT, ami neki nem tetszik (legtöbbször csak azért, hogy messzebb letegye, még csak nem is kell neki), próbálja odarángatni, ahova akarja, és ellökni onnan, ahol nem akarja a fiamat látni. Na de az én fiam következetesen elutasít mindenféle nyomásgyakorlást, és sikítozások közepedte löki el magától a kislányt, és ha ez nem hatásos, akkor csiparni kezdi az arcát. Szétszedjük őket, megy a sírás-rívás, aztán megnyugvás és minden elölről. Persze ezek a "menetek" pár másodpercesek, én és a sógornőm is tudjuk, hogy nem lehet róluk levenni a szemünket. A fiam más gyerekkel soha sem agresszív!

Áprilistól mehet a kisfiam "oviba" heti kétszer két órát (külföld). Választhatunk, hogy kedd-pénteken, vagy hétfő-csütörtökön járjon. Alapnak vettük eddig, hogy az unokanővérével fog együtt járni. Mivel azonban az összecsapások nem múlnak, és tényleg négy szemet kell a gyerekeken tartanunk, ha együtt vannak, már nem vagyok benne biztos, hogy jó ötlet, ha egy csoportban vannak. Konkrétan féltem a fiamat. Minap a játszótéren a kislánynak nem tetszett, hogy a fiam mögötte mászik fel a csúszda lépcsőjén, és a homlokánál fogva akarta hátralökni! Ha nem vagyok mellette... És félek, hogy nagy ára lesz annak, hogy megtudjuk, tényleg külön csoportba kell kerülniük. Nem bízom benne, hogy az óvónők legalább egyike minden percben őket nézi majd.

Vagy túlparázom, és közösségben minden más? A kislány már egy éve jár oda, a fiam új lesz, akit egyedül az unokanővére ismer... Elképzelve a szituációt, újabb terep arra, hogy ő legyen a főnök (a lány).

Ugyanakkor hogy mondhatnám meg a sógornőmnek, hogy féltem a gyerekemet a lánya mellett, ha én nem vagyok ott?

Plusz a gyerekek - mindezek ellenére - szeretik egymást.

Pár héten belül meg kell mondanunk, melyik csoportba szeretnénk, ha járna a fiunk.

Mit tegyünk?

2012. márc. 9. 23:03
1 2
 11/17 A kérdező kommentje:

Nem gondolom, hogy ha másik csoportba íratom a fiamat, akkor a kislány megszelídül, nem is ezért merült fel a másik csoport gondolata, hanem hogy ne legyenek együtt! De igen, az oviban is agresszív, és persze, hogy a másik csoportban is lehet ugyanilyen gyerek. Csak az esetleg nem fogja eleve jogának érezni, hogy az én gyerekemet ráncigálja, ahova akarja. Vagy igen. Nem tudom. Ugyanakkor azt sem gondolom, hogy ha külön csoportba járnak, az a probléma szőnyeg alá seprését jelentené, mert attól még ugyanúgy itt laknak egy utcával arrébb, ugyanúgy heti 2-3-szor találkoznának, mint most!

Azt pedig elhiszem, hogy sok domináns kisgyereket helyesen nevelnek otthon, de ezt a kislányt én látom, hogy hogy nevelik, csak fogadjátok el, hogy valóban látom, hogy MINDENT elér hisztivel (akár éjszaka is nekiülhet játszani, ha nincs kedve aludni. Addig az anya vasal. De ezek csak hirtelen példák, amik eszembe jutnak.).

Ja, az én fiam nem hagyja magát, odacsap keményen. És sokszor pl. a sógornőm és a sógrom csak azt látja, hogy a fiam bántja a kislányukat. Pl. a fiam meglöki a vállát, ő pedig a földön fetrengve csapkod, hogy a fiam ki akarta kaparni a szemét, és mennyire fáj az arca!

A fiam más unokatesóra soha nem emel kezet.

2012. márc. 10. 11:18
 12/17 anonim ***** válasza:
Bocsáss meg, nem kötözködni akarok, de nem értem miért tetted fel a kérdést, alapvetően te már eldöntötted, hogy legjobb lenne nem egy csoportba íratni a fiadat a kislánnyal. Tedd így, természetesen te látod, milyen a kislány, te látod, mi hogy van, csak nem értem akkor a kérdésed. Mert azt látom, hogy megerősítést vársz, de az ellenkező véleményt próbálod magyarázni, hogy rosszul látjuk, amit alapvetően el is hiszek, hiszen mi nem ismerünk titeket, csak nem értem akkor az egész lényegét. Szerintem akkor ne írasd vele egy csoportba, illetve ha úgy látod, rossz hatással van ez a kislány a kisfiadra, akkor próbáljatok meg minél kevesebbet együtt lenni, mindegy, hogy sógornőd és jóban vagytok, nyilván első a gyerek érdeke és ha rossz hatással van rá, akkor ezt kell tenni.
2012. márc. 10. 11:56
 13/17 A kérdező kommentje:

Két dolgot nem tudok elfogadni:

-azzal hátat fordítok a problémának, ha külön csoportban lesznek. Ez egyszerűen nem igaz. Most sem fordítunk hátat neki, pedig a fiam még nem is ovis. Ha külön csop.ban lennének, ugyanannyit találkoznának, mint most.

-a másik, hogy ne higyjem, hogy elkényeztetés miatt ilyen, de ez igazából tökmindegy, teljesen irreleváns ebben a témába.

Azért tettem fel a kérdést, mert gondoltam, hátha vannak olyan tapasztalatok, hogy nagyobb közösségben a kislány nem csinálná ezt a fiammal. Vagy, hogy ott minden teljesen más lesz, mint itthon a szobában, amikor ketten vannak (hárman, a 10 hónapos kislányommal együtt). Vagy, hogy úgy majd jobban összeszoknak, és kisebb lesz a probléma. - Ezt az egyik oldalról. A másik vélemény pedig, amiket írtak, hogy jobban teszem, ha nincsenek együtt. Őszintén, megnyugtatás lenne, ha azt kapnám, hogy a tapasztalatok alapján nem kell aggódnom, mert az a könnyebb megoldás, ha egy csoportban vannak.

Szóval ezeket mind el tudnám fogadni és hinni. De azt nem, hogy én a külön csoporttal hátat fordítanék a problémának!

2012. márc. 10. 12:35
 14/17 A kérdező kommentje:
Ja, másik sógornőm mondta, hogy talán nem kellene többet együtt játszaniuk. Mi erre azt mondtuk, hogy azzal nem oldódik meg a probléma. Az ovi azért más, mert akkor nem vagyok ott!
2012. márc. 10. 12:38
 15/17 anonim ***** válasza:
100%
De lesz agressziv gyerek az minden csoportban van. Csak itt a szulok kozott is megromolhat a kapcsolat. Osszenoniuk sem muszaj azoknak a gyerekeknek. Az en fiam meg a tesom fia is sokat vannak egyutt de tok mas termeszetuek . Szerintem ha nem lennenek rokonok maguktol biztosan nem valasztottak volna egymast baratnak. Nekunk igy tud megmaradni a jo viszony, hogy nem vagyunk/vannak egyutt napi szinten. 2. Voltam amugy
2012. márc. 10. 18:32
 16/17 A kérdező kommentje:

Nem tudom, olvassa-e még valaki a kérdést, de arra az esetre, ha később valaki ráakadna, megírom:

Megkérdeztem a csaladinet.hu-n az óvodapedagógus szakértőt, hogy ő mit javasol. Íme a válasza:

Gratulálok kisfiának születésnapjára és minden jót kívánok! Problémájukkal kapcsolatosan az a véleményem, hogy talán mindkét kicsinek jobb lenne, ha nem együtt járnának oviba. Így a jövőre nézve mindkettőjüknek alkalma és lehetősége nyílna megtalálni helyét saját csoportjában- így kisfiuknak is. É s a rokoni kapcsolatok sem ”sérülnek” egy- egy későbbi lehetséges nagyobb konfliktus során. A kisgyermekkori sajátosságok- intenzív érzelmek, akarati törekvések, egyéni személyiségvonások felfokozott önállóságra vágyás jellegzetes megnyilvánulásai- nagyon meghatározzák a kicsik viselkedését otthon és az óvodában is. Ha külön járna kicsi fiuk, unokanővérével akkor is találkozhatnak, játszhatnak, de kizárhatnak egy konfliktusforrást. Az agresszív megnyilvánulásokat pedig úgy otthon, mint az óvodában korrigálni lehet és kell is, hisz semmiképp nem jó ennek erősödése, állandósulása egy kicsinél sem. Megértem, hogy félti kisfiát, ezért is javaslom, hogy hatékony személyiségfejlődése érdekében adjanak számára lehetőséget egyedül járni oviba. Természetesen emellett ápolhatják az unokatestvéri kapcsolatukat, játsszanak együtt, és legyenek türelmesek, el fognak jutni majd fejlődésük olyan szakaszába, amikor a játékokon képesek lesznek megosztozni, egymással elnézőbbekké, alkalmazkodóbbá válnak. Mindezeket tőlünk, felnőttektől tudják elsajátítani. Fontos a kommunikálás velük és az általunk fontosnak tartott szabályok, szokások megismertetése, elfogadtatása. Ezt sok türelemmel, kitartó, értő, érző figyelemmel és feltétel nélküli szülői szeretetnek érdemes kísérni.

Bischof Jusztina

A probléma egyébként magától megoldódott, kaptunk egy képeslapot az ovitól, hogy melyik csoportba fog járni, és a másik csoportba került a fiam, nem az unokanővéréébe. Valami oknál fogva nem volt választásunk (gondolom a csoportok létszámának eltérése miatt), így a lehető legjobban megoldódott a dolog: sem harag, sem magyarázkodás! :)

2012. ápr. 4. 21:56
 17/17 anonim ***** válasza:

Örülök, hogy megoldódott a probléma és jólesett olvasni, hogy szakember is az én véleményemen van. Kár, hogy én is nem hamarabb voltam okos... Nálunk nem hogy egy csoportba, egy oviba se kerültek volna a barátnőm kislányával, ha én nem segítek - de hát jót akartam nekik. Viszont azóta elmondhatom, hogy volt egy barátnőm, mert úgy megsértődött azon, hogy teljesen anonim módon segítséget kértem, hogyan oldjam meg, hogy az ő kislánya ne legyen olyan rossz hatással az enyémre. :-( Sajnos magukra ismert - azóta épp csak köszönünk. íme a tipikus példa, amikor a szülő nem akarja látni saját gyereke hibáját, nem úgy neveli, aztán jön a baj és barátságok esnek áldozatul.:-(

Nálatok legalább emiatt nem kell aggódnod. Jó ovizást a kisfiadnak!

2012. ápr. 5. 07:06
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!