Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Kisgyerekek » Örökbefogadnál roma kisbabát/k...

Örökbefogadnál roma kisbabát/kisgyereket?

Figyelt kérdés
2012. márc. 5. 16:05
1 2 3 4
 21/32 anonim ***** válasza:
30%

„Szóval én bevalom, még ha lepontoztok is, igenis attól félnék, hogy bármilyen nevelés, szeretet, gondoskodás ellenére is kifordulhatna később önmagából, akár olyan szintig, hogy meglopna, megfenyegtne, stb. bennünket…”

Én ugyan le nem pontozlak a véleményedért, csak arra szeretném felhívni a figyelmedet, hogy az örökbeadható gyerekek zöme nem a „felső tízezerből” való (hogy enyhén fogalmazzak)… szóval az az indokod, hogy összesúgnának a szőke, kékszemű hátad megett, megérthető, viszont a második nem. Mert vajon mivel jobb egy szuperfehér bőrű hontalan, az alkesz gyerekeket sorra szülő pár gyereke, mint mondjuk egy romáé?

2012. márc. 5. 19:41
 22/32 anonim ***** válasza:
32%
„…szuperfehér bőrű, ám hontalan, alkesz és a gyerekeket sorra szülő…”
2012. márc. 5. 19:42
 23/32 anonim ***** válasza:
100%
Én azért nem fogadnám örökbe, mert egyszerűen nem tudnám elképzelni, hogy egy cigány kisgyereket úgy szeressek, mint a sajátomat! Sajnos nekem sok rossz tapasztalatom volt a cigányokkal, így igen és bevallom, előítéletes vagyok! Az örökbefogadással nincs semmi bajom, sőt a saját gyerekeink mellé később lehet, hogy szeretnék is majd örökbefogadni, de nem színesbőrűt. Le lehet ezért pontozni, nekem sajnos ezek az érzéseim!
2012. márc. 5. 19:45
 24/32 anonim ***** válasza:
100%

Én úgy hallottam, hogy a modern kutatási eredmények szerint az öröklött tulajdonságoknak nagyobb a szerepük a személyiség kialakulásában, mint a nevelésnek. Az első hozzászólók valamelyikének véleménye Rousseau korában volt elfogadott, tabula rasa elméletnek hívják, ha esetleg valakit érdekel.

Nehéz lehet ám egy szülőnek elviselni, épp mert annyira szereti a gyerekét, hogy mindenki előítélettel van iránta, ferde szemmel néz rá, még ha nem is szolgált rá a gyerek. És ha nem is szolgál rá, a mások előítélete is hozzájárulhat, hogy később azzá váljon, aminek az emberek látják.

Plusz az is megfontolandó, hogyan bánt az anyuka a magzatával a terhessége alatt, vigyázott-e magára úgy, ahogy kell.

Nem tudok egyértelmű válasz adni, de még az általában vett örökbefogadásnál is nagyobb rizikót vállal, aki roma gyereket fogad magához, ez biztos.

2012. márc. 6. 10:43
 25/32 anonim ***** válasza:
2012. márc. 6. 10:50
 26/32 anonim ***** válasza:
Most ebből az a tanulság, hogy a hamis ciprus nem válik thujává, vagy hogy a gének megléte ellenére nem biztos, hogy bűnöző lesz valakiből? Mert ez két tök ellenkező gondolat szerintem.
2012. márc. 6. 11:41
 27/32 anonim ***** válasza:

www.errc.org/cms/upload/media/02/90/m00000290.pdf

Itt olvasható egy tanulmány arról, miért kerülnek a gyerekek csecsemőotthonokba/nevelőintézetekbe.

Szerintem igen érdekes, és meggondolandó, hogy a roma gyerekek azért vannak többen az ilyen intézményekben, mert nincs egységes metodika arra, mikor, miért kell egy gyereket kiemelni a családból. S mivel a romák közt nagyobb arányú a szegénység, a sok gyerek és a rossz lakáskörülmények fennállása, no meg maguk a családvédelmi szervek dolgozói is előítéleteket táplálnak, több gyereket vesznek el tőlük.

Ebből, és abból a kulturális „alapigazság”, hogy a roma kultúrában a család sokkal fontosabb szerepet tölt be, mint a „mi” kultúránkban, szerintem az a következtetés vonható le, hogy az örökbefogadható roma gyerekek szüleinek a „vétke” (amiért elveszik a gyereket tőlük) az, hogy romák. Mert ugye, lássuk be, egy roma, még ha akar sem kap úgy munkát, mint egy „fehér”, tehát nyilván nagyobb az esélye rá, hogy szegény legyen.

A fenti okok nyilvánvalóvá teszik, hogy egy „fehér” szülőtől nehezebben veszik el a gyerekét – ha sokkal rosszabb dolgokat művel, mint hogy „csak roma”. S kérdem én, nem valószínűbb-e ennek fényében, hogy egy „fehér” gyerek „rossz géneket” hoz a családjából – hiszen az ő szülei „fehérek” voltak, így sokkal több lehetőségük lett volna a boldogulásra egy románál. De mégsem tették - mert felelőtlenek?, alkoholisták?, drogosok?, elmeháboroddak?

Mindemellett értem az ellenállást, és biztosan nehéz, ha egyértelműen látszik egy kisgyereken, hogy nem a szüleitől származik. Azt is értem, hogy a romákkal szemben előítéleteitek vannak – nekem is sok rossz tapasztalatom van sajnos.

Azonban egy 0–3 év közötti (ez a legkeresettebb korszak az örökbefogadóknál) gyereknél nem hinném, hogy olyan kulturális beidegződések alakultak volna ki már, amiért félni kelljen tőle. A „veleszületett” hajlamokra vonatkozik a fenti eszmefuttatásom, aminek rövid lényege, hogy azok egy fehér örökbe fogadható gyereknél lehet, hogy még rosszabbak is…

2012. márc. 6. 11:51
 28/32 anonim ***** válasza:

„Plusz az is megfontolandó, hogyan bánt az anyuka a magzatával a terhessége alatt, vigyázott-e magára úgy, ahogy kell.”

Nem kötözködni akarok, de miért gondolod, hogy egy fehér nő, akitől elveszik a gyerekét, jobban vigyázott magára a terhessége alatt?

Szerintem, ha valaki felelősséggel van a születendő gyereke iránt, akkor valószínűbb, hogy a nyílt örökbefogadást választja…

2012. márc. 6. 11:54
 29/32 anonim ***** válasza:

Hát lehet azon vitatkozni, hogy a tyúk volt-e előbb vagy a tojás, az előítélet-e vagy a beilleszkedést lehetetlenné tevő magatartás. Annyi bizonyos, hogy éppen ebben az országban egy rakat népcsoportnak sikerült teljesen beilleszkednie, egy kivétel van csupán. A hiba valószínűleg mindkét oldalon megvan.

Én már rengeteg állásinterjút levezettem itt a mostani munkahelyemen és az előzőn is, nem emlékszem, hogy egyetlen roma is jelentkezett volna, de ha jelentkezett, én biztosan nem voltam vele szemben előítélettel (talán ezért nem emékszem rá). Úgyhogy nem lehet mindent a csúnya fehér emberekre fogni.

Nem általában a romákról gondolom, hogy kevésbé vigyázna a magzatára, mint más, hanem a rossz szociális helyzetben lévőkről, akik között arányaiban több a roma, mint más társadalmi régetegben. Ez persze koránt sem jelenti azt, hogy minden roma vagy minden szegény ember kárt tenne a magzatában! Még mielőtt valaki kiforgatná a szavaimat.

2012. márc. 6. 12:07
 30/32 anonim ***** válasza:

28. vagyok:

Tök igazad van, nem akarom én sem védeni azt a magatartást, hogy egy csoport a kulturális normái miatt nem tud/akar beilleszkedni.

Arról sincs szó, hogy kiforgattam volna a szavaid. Csak annyira akartam felhívni a figyelmet, hogy ha valakinek a gyereke állami gondozásba kerül, akkor nincs értelme a bőrszínét nézni, mivel ha lila, ha piros, valamit rosszul csinált, valahogy veszélyeztette a gyerekét… és erre írtam, hogy mivel elvileg egy „fehérnek” minden módja megvan rá (kulturális háttér, nincsenek előítélek vele szemben), hogy normális körülményeket teremtsen a gyerekének, ha mégsem teszi, lehet, hogy még gázosabb, mint egy „csupán” szegény roma.

2012. márc. 6. 12:31
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!