Hogy neveljem a fiamat önzetlenségre, ha én nekem is gond odaadnom a tulajdonomat másnak?
Nem tudom, hogy ti hogy vagytok ezzel, de mindig mondom a fiamnak, hogy had játsszon a másik gyerek is vele. Majd visszakapod. Legtöbbször nem adják vissza, elszaladnak vele. Cserejátékot sem hoznak.
A másik, hogy én sem szívesen adnám oda pl. kocsimat, telefonomat, ruhámat másnak még kölcsönbe sem.
Sőt ami a legrosszabb, amikor a játszótéren közelítenek a gyerekek a játékainkhoz, lelkem mélyén azt gondolom: "menj már innen, játssz a sajátodéval, hozz magadnak"
Ez borzasztó.
A fiam nem veszi el másét, max elkéri, de már nyújtja is a cserejátékot, és két perc múlva megköszönve visszaadja a kölcsönkért játékot.
Most hogy kellene a fiamat nevelni, hogy semmennyire ne féltse a játékát, amikor én is féltem a saját dolgaimat is?
3éves
Szerintem is mindenki félti a saját dolgait, csak nem vallják be. A telómat kölcsön adnám, de csak ismerősnek. Viszont a kocsimat nem, és ruhákat sem szívesen. De azért a gyerekek játékai szerintem más kategória alá esnek. Viszont én nem értek egyet azzal, hogy a játszón minden idegen gyereknek adja oda a játékát. Az ismerős gyerekeknek, kis barátoknak, szomszéd gyerekeknek igen, de a többieknek csak inkább megmutatni. Én személy szerint nem szeretem, ha a kislányom mástól elveszi a játékát, és nem is engedem neki. Alapvetően a szülőkkel van a probléma. Pl. amikor a játszón leparkolunk a motorral, triciklivel, rajta a gyerek kistáskája, cuccaink stb. és ismeretlen gyerekek ráülnek, mennek vele. Szerintem ezt a szülőnek kéne kontrollálnia, mert a táskában személyes cuccok vannak, pl. lakáskulcs, telefon stb. Valahol meg kell találni az arany középutat. Megtanítani neki, hogy ismerősöknek adja oda, de idegenek miért is kéne odaadni?
Úgy vélem ez egy társadalmi probléma amit felvetettél, mert lépten-nyomon tapasztalom, hogy más tulajdonára nem vigyáznak az emberek. Nem tisztelik annyira a másikat, hogy a tárgyaira vigyázzanak, és így nevelik a gyerekeiket is. Szerintem nincs veled semmi baj.
11-es vagyok. Csak annyit még, hogy szerintem nem szabadna megengedni azt sem, hogy egy egyéves kislányt hintáztasson a gyerek, mert baj is lehet belőle. De sokan úgy vannak, hogy kimennek a játszóra, a gyereket szabadjára engedik, akármilyen pici és trécselnek. Ősszel pl. egy ilyen párbeszédet hallottam: "a másik játszótér sokkal jobb, több játék van, nagyobb terület, de én azért nem szeretem, azért nem megyünk oda, mert a gyerek mindig megnyitja a csapot". Na, erre én ezt gondoltam magamban: akkor az anyuka minek van ott?
Bocsi az offért. Most tuti lepontoznak, pedig csak az igazat írtam...
kedves 11. válaszoló
tökéletesen megfogalmaztad, amire gondoltam!!!!
Köszönöm!!!!
De ilyen helyzetben mit csináljak? hagyjam, hogy a fiam durva legyen vagy anyukának szóljak vagy a gyerektől kérjek cserejátékot? vagy mi a teendő ilyenkor????
Nem megoldás, hogy mi sem viszünk semmit, hiszen homokozni, lapátolni, traktorozni, biciklizni viszem le a fiamat, ő pakolja a játékait a babakocsiba, mert azokkal szeretne játszani. Ő és nem idegen.
Barátját így fogajda: Nézd Szabi, mit hoztam, játszunk, gyere, megmutatom hogy kell.
Ezzel nincs és nem is volt gond. és a kisfiú is szeretettel adja oda a sajátját kölcsön.
11-es vagyok. Szerintem azt nem szabad hagyni, hogy agresszív legyen a fiad, vagy lökdösse a másik gyereket. Ha a másik kisgyereknek nincs ott az anyukája, akkor megkérdezném kedvesen tőle, hogy mire cseréli el a játékot? Vagy pl. "ugye milyen szép játék? Te milyen játékot hoztál magaddal? Megmutatod Bencének?" Ha anyuka is ott van, akkor szintén kulturáltan lehet kérni cserét, vagy megmondani neki, hogy ne vigyék messzire :) Mást nem igen lehet tenni szerintem.
Nálunk a játszón az a szerencse, hogy kollektíven mindenki vitt homokozóeszközöket, és azzal mindenki játszhat, mindig ott van a homokozóban.
A régi játszótérre mi is imádtunk menni, ott mindenki a barátja volt, de elköltöztünk és háááát nem tudom... De ezek a gyerekek kicsik is, max 2,5 évesek.
Pár barátja van itt, de a legtöbbel konfliktus keletkezik.
Javíts ki ha tévedek, de szerintem nem is ez a fő bajod hogy most önzetlen legyen e vagy nem, hanem inkább az a gond hogy olyan játszótérre keveredtetek, ahol nagytöbbségében olyan anyukák vannak, akik nem szólnak rá a saját gyerekükre szinte semmiért, nem irányítgatják, nem fegyelmezik. Így nektek ebből sérelmetek keletkezik hiszen nem a te dolgod a másik kisgyereket beszabályozni hogy mikor adja vissza a kölcsönkért játékot illetve milyen állapotban, hanem a szülőjének lenne feladata. Én ha elmegyünk játszótérre, és vmit szeretne a gyerekem mástól akkor ha megkapjuk, kicsit játszunk vele, kínosan ügyelünk rá nehogy tönkremenjen, majd hamar visszaadjuk. Igen, akkor is ha az enyém ordít érte. És ha nem akarja a másik kisgyerek odaadni akkor nem erősködök és főképp nem hagyom hogy elvegye mástól. De visszafelé ugyanezt várnám el!!!! Szerencsére mi most jó közösségbe járunk ilyen szempontból de tudom hogy vannak ilyen anyukák akik csak kihajtják a gyereket a játszón és addig is elvan..
Szerintem neked se lenne most semmi kérdésed ezzel kapcsolatban hogy mit kell és lehet és meddig odaadni ha hasonlóan normális anyukákkal találkoznátok nap mint nap.
Akkor te is és a kisfiad is bátran odaadnátok a játékokat mert tudnátok hogy visszakapjátok épen sértetlenül és hamarosan...Ez nem önzés vagy ilyesmi hanem játszótéri etikett.
Igen, valószínű, hogy ez a baj, csak sokat gondolkodtam, hogy lehet, hogy én vagyok önző és rossz példát mutatok vagy érzi, hogy én is úgy gondolom, ahogy ő az adott helyzetben.
És igen, eddig fel sem merült bennem ez a probléma, a másik helyen imádtunk lenni mi is és a kisfiúnk is.
Október óta lakunk itt, de már utálok bemenni a játszóterekre (4db van), mert már előre félek a konfrontálódástól. Inkább az egész sétányt körbebiciklizi én meg tolom mellette a babakocsit vagy csak akkor megyünk be, ha üres, nincs senki, de ez sem megoldás, mert imádja a gyerekeket egyébként, a kis barátjaival ritkán találkozik, ők javarészt vagy ovisok és ritkán vannak itthon vagy épp elkerüljük egymást.
Nehéz, jön a tavasz és már előre félek.
Nemcsak anyukák, hanem főleg nagyik hozzák a 1,5-2,5 éves gyerekeket, velük meg végképp nem akarok szembeszállni.
15-ből 10 mindig nagyszülővel jön.
Szia! Totál megértelek, én se szívesen nézem, amikor elveszik a játékait. Akiket ismerünk, annak úgyis odaadja, az ok, de, hogy idegen gyerekek elvegyék azt nem nagyon engedem. Mi se veszzük el olyan gyerekek játékait akiket nem ismerünk. De van olyan is, hogy nem hoznak magukkal semmi játékot, másnak úgyis lesz, én meg lehozok egy csomó mindent aztán cipekedhetek egyedül, mert segíteni az már nem megy.
Na mind1, nem vagyunk egyformák.:-)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!