Ha a teát a kicsinek nyírfacukorral ízesítem és cumisüvegből issza attól nem fog romlani a foga?





Mert a nyirfacukor az nem cukor?
Minden ami cukor, mindgey, hogy szlöl, hogy nyirfa, hogy nád, hogy répa, akor is cukor így rontja a fogakat, söt a méz is cukor és tejnek is óriási cukortartalma van. erre leginkább akkor kell figyelni ha este adod neki lefekvéskor fogmosás után.




















Elég régi a kérdés, de hátha mát is érdekel. A vizsgálatok szerint a nyírfacukor kifejezetten hasznos is fogszuvasodás ellen. Nemhogy nem lyukasztja a fogakat, hanem még óvja is. :) Sőt, fogmosás után, lefekvés előtt káváskanállal javasolnak is belőle. :)
"35 év klinikai vizsgálatai igazolják, hogy a nyírfacukor akár 80%–kal tudja csökkenteni a fogszuvasodás valószínűségét.
Az esti fog és szájápolást követően alkalmazott nyírfacukor ápolja és védi a fogakat és a fogínyt, vagyis szemben a cukorral, kifejezetten jótékony hatása van, ha éjszakára a fogakon és a szájban marad. Alkalmazásával sikeresen lehet küzdeni az apróbb fogszuvasodási foltok állapotának visszafordításában, illetve képes megállítani a fogszuvasodás folyamatát és erősíteni a fogzománcot."
(Szóval kedves első... Ha hallgattál volna, bölcs maradtál volna... :) És elég kioktatóra sikerült a butaság amit írtál...)





Wikipedia:
"A xilitol hatása a fogakra
35 év klinikai vizsgálatai igazolják, hogy a xilitol a fogak szempontjából az egyik legjobb édesítőszer. Újabb fogászati protokollokban, mint alapvető kezelési lehetőség van jelen a xilitol, illetve a nagy xilitoltartalmú rágók és fogkrémek.[6] Egy amerikai szájegészséggel foglalkozó statisztikai és kutatási jelentésben a xilitol a fluorid mellett szintén úgy jelenik meg, mint a fogápolás egyik alapvető eleme már gyermekkorban is. [7] Mindez annak köszönhető, hogy a szájban megtalálható baktériumok nem képesek felhasználni szuvasodást előidéző savak termeléséhez a xilitolt - öt szénatomos szerkezetéből adódóan. Végső soron tehát a xilitol akár 80%–kal tudja csökkenteni a fogszuvasodás valószínűségét. Ennek köszönhetően számos fogászszövetség, valamint több ország szabályozó testülete elfogadta a xilitol felhasználásával készülő – cukormentes – rágógumikat és édességeket.
A xilitol hatását az alábbi területeken igazolták:
Lepedékképződés csökkentő hatás
Fogszuvasodás mérséklő hatás
Hozzájárul az ásványi anyagok fogzománcba történő beépüléséhez
Mérsékli a szájszárazságot
A finn Turku Egyetem tudósai a 70-es évek elején végzett kutatásai igazolják a xilitol szájhigiéniában betöltött fontos szerepét. Ennek értelmében gyakorlatilag visszafordítja a cukor negatív hatásait a szájban. A xilitol hatására nem képes megindulni a szájban az erjedés folyamata, melynek eredményeként a szájban fellelhető baktériumok sem képesek azt savvá alakítani, tehát a száj sav-bázis egyensúlya nagyobb valószínűséggel marad egyensúlyi állapotban. A szájban így megmaradó lúgos állapot kedvezőtlen a baktériumok számára – kiemelten az egyik legkárosabb hatásúnak, a streptococcusnak.
Az esti fog- és szájápolást követően alkalmazott xilitol ápolja és védi a fogakat és a fogínyt, vagyis szemben a cukorral nem káros, ha éjszakára a fogakon és a szájban marad. Alkalmazásával sikeresen lehet küzdeni az apróbb fogszuvasodási foltok állapotának visszafordításában, illetve képes megállítani a fogszuvasodás folyamatát és erősíteni a fogzománcot."
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!