Az esélyegyenlőség nevében? Mit szóltok ehhez?
Kisfiam óvodás, és a csoportjában (kiscsoport) az óvónénik bevezettek egy olyan szokást, hogy opcionálisan (nem kötelező) megünneplik a gyerekek szülinapját. Ez azt jelenti, hogy aznap a gyermek koronát visel, neki énekelnek a többiek, és a szülő rendelhet számára (és természetesen a csoport számára) tortát, az óvoda által megadott cukrászüzemből). Az csak egy dolog, hogy ezzel a lehetőségggel a csoport kb. fele azért nem tud élni, mert a villanyszámlára sincs pénzük a szülőknek.
A másik dolog az, hogy van a csoportban 4 ételallergiás (glutén, ill. laktózérzékeny) gyermek. Az ő szüleik ezekre az ünnepekre nem hozhatnak be saját sütésű tortát, csak ha azt boltban veszik. Az ilyen torták jóval drágábbak, mint a sima torták. Továbbá!!! Ha más gyermek szülinapja van, akkor is csak számlás tortát hozhatnak be a gyermeküknek, (ami ugye szintén jóval drágább, mint az otthon sütött). Így ezek a szülők (köztük mi is) akkor is fizetünk, nem is keveset, ha ezt az egyébként nem kötelező szülinapot a saját gyerekünknek nem tartjuk meg, csak más gyereké van (mert ez az óvoda ideje alatt, a csoportszobában zajlik, és nekünk, ha nem gondoskodunk a gyerekünknek aznapra tortáról, akkor vagy az a választás marad, hogy aznap nem visszük oviba, vagy az, hogy fájó szívvel a 3.5 évesünk végignézi, ahogy a többiek ehetnek a tortából, ők meg nem).
Egyébként mindegyikünk ÁNTSZ engedéllyel rendelkezik, hogy a gyermekünknek ebédet, tízórait és uzsonnát bevihetünk az oviba minden nap, mert az ő közétkeztetésük ott nem megoldott.
Nem akarok indulatkoskodni, de én biztosan nem hagynám annyiban, egyrészt, hogy olyasmiért fizessek, amit nem is tudok igénybe venni, másrészt, hogy az én gyerekemnek ne járjon egy szülinap, ha a többi kis társának igen.
Ha az óvónővel nem sikerül érdemben beszélni, akkor mennék az óvoda vezetőjéhez, ha vele sem, akkor az önkormányzathoz (ők a felettes szerv, általában a szociális osztályhoz tartoznak). Talán célrevezetőbb lenne, ha nem te egyedüli szülőként lépnél fel, hanem a másik 4 érintett gyerek anyukájával közösen (vagy akár azokat is bevonva, akik nem az allergia, hanem az anyagiak miatt nem vesznek részt ebben a szülinapozásban).
Végső esetben akár az oviváltást is megfontolnám, természetesen csak akkor, ha a gyerekem sem szívesen maradna ott.
A kimaradó kisgyerekek, köztük a te kisfia hogy éli me ezeket a furcsa ünnepléseket?
Én azon is kiakadtam, hogy nem viszed szülinapkor oviba. Nem tudom, nálatok mennyi a csoportlétszám, felén akár 25-30 is, akkor akár másfél hónapot nem megy csak emiat oviba a gyerek? Erre mennem el minden szabim...
Hát ez elég fura. Nálunk is itthon sütöttet vagy rágcsit viszünk, kinek mire futja. Ovis gyerekem mindenevő, de a kicsi itthon allergiás, így én alapból tudom milyen ez, tehát sütök általában tej-tojás-szójamentes sütit. Ezt már nagyjából mindenki eheti. Mindig szólok, hogy ez a süti allergén mentes. Nyilván aki nem érintett eszébe sem jut ilyet csinálni.
Ez a megvevősdi elég durva, hisz baromi drágák. Akkor inkább hagynák a fenébe. Nekem se lenne pénzem még az ovodának is tortát venni, elég itthon megtartani a szülinapot.
Mindenkinek igaza van, de azért azt az egyet nem vágom, miért drágáb megvenni a boltban egy szelet nemtommi-mentes tortát, mint otthon megsütni egy egész nemtommi-mentes tortát, hisz egy szeletet nem tudsz sütni! Már csak a mennyiség miatt is olcsóbbnak kell lenni, ha megveszed!
Nálunk van olyan ovi, ahol kifejezetten fogadják a hasonló gondokkal küzdő gyerkőcöket. Esetleg telefonáld körbe a könyékbeli ovikat, hátha nálatok is van ilyen. De először mindenképp beszéljetek a vezető óvónővel (ha a saját óvónőkkel már beszéltetek), hisz nem csak téged érint a dolog, hanem más családokat is, és egyébként valóban abszolút logikátlan a rendszer. Ha amúgy jól éri magád a gyermeked az oviban, érdemesebb megoldani a konfliktust, semmint ovit váltani miatta.
Amúgy: durva lehet mindennap klön sütni-főzni a gyerkőcnek, hordani a kaját az oviba, meg még a munka, a család többi része satöbbi... Elég kemény.
Hűűű, érdekes a történetetek!
Valaki írta a külön sütis dobozos dolgot, szerintem az lenne a legjobb megoldás.
Bár érdemben nem tudok hozzászólni, de igazából örüljetek neki, hogy bevihettek ill eddig bevihettetek otthon sütött-főzött dolgokat! Nálunk az ovikba külön megrendlik nekik a kaját, bármilyen érzékeny, és hiába lenne a szülőknek jóval olcsóbb otthn megfőznie és behoznia nem teheti meg, hiába rendelkezne ántsz engedéllyel. Ünnepekre CSAK olyat lehet vinni, amiről van blokkja a szülőnek, legyen az akár egy sima háztartási keksz vagy egy torta.
Én lekopogom nem vagyok érintett a témába, de engem is felháborítanak az ilyen helyzetek, mert nem elég, hgy az állam egyre jobban lehúz minket, de most már még az ovi, bölcsi,, suli is egyre jobban:(
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!