Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Kisgyerekek » Az esélyegyenlőség nevében?...

Az esélyegyenlőség nevében? Mit szóltok ehhez?

Figyelt kérdés

Kisfiam óvodás, és a csoportjában (kiscsoport) az óvónénik bevezettek egy olyan szokást, hogy opcionálisan (nem kötelező) megünneplik a gyerekek szülinapját. Ez azt jelenti, hogy aznap a gyermek koronát visel, neki énekelnek a többiek, és a szülő rendelhet számára (és természetesen a csoport számára) tortát, az óvoda által megadott cukrászüzemből). Az csak egy dolog, hogy ezzel a lehetőségggel a csoport kb. fele azért nem tud élni, mert a villanyszámlára sincs pénzük a szülőknek.

A másik dolog az, hogy van a csoportban 4 ételallergiás (glutén, ill. laktózérzékeny) gyermek. Az ő szüleik ezekre az ünnepekre nem hozhatnak be saját sütésű tortát, csak ha azt boltban veszik. Az ilyen torták jóval drágábbak, mint a sima torták. Továbbá!!! Ha más gyermek szülinapja van, akkor is csak számlás tortát hozhatnak be a gyermeküknek, (ami ugye szintén jóval drágább, mint az otthon sütött). Így ezek a szülők (köztük mi is) akkor is fizetünk, nem is keveset, ha ezt az egyébként nem kötelező szülinapot a saját gyerekünknek nem tartjuk meg, csak más gyereké van (mert ez az óvoda ideje alatt, a csoportszobában zajlik, és nekünk, ha nem gondoskodunk a gyerekünknek aznapra tortáról, akkor vagy az a választás marad, hogy aznap nem visszük oviba, vagy az, hogy fájó szívvel a 3.5 évesünk végignézi, ahogy a többiek ehetnek a tortából, ők meg nem).

Egyébként mindegyikünk ÁNTSZ engedéllyel rendelkezik, hogy a gyermekünknek ebédet, tízórait és uzsonnát bevihetünk az oviba minden nap, mert az ő közétkeztetésük ott nem megoldott.

2012. febr. 10. 19:19
1 2 3
 11/23 A kérdező kommentje:
19:45-ös válaszoló, hát pont ezt nem értem én sem. Lehet, hogy dühömben az ebédhez odarakok egy szelet házitortát ilyen napokon, azért nem szólhatnak. De ettől függetlenül természetesen a vezető óvónővel is beszélünk (bár ez az egész bolti-süti dolog állítólag pont az ő ötlete volt. Lehet, bele sem gondolt).
2012. febr. 10. 19:51
 12/23 anonim ***** válasza:
Én a helyedben ovit váltanék, ha nem tudsz megegyezni az óvodavezetővel. Mi pont ilyen okokból hordjuk a távolabbi oviba. Az én lányom tejfehérje érzékeny. Nálunk szülinapra/névnapra, mindegy, hogy milyen sütit viszel, csak bolti legyen. Van egy kalaptartó dobozra emlékeztető sütidoboz, amibe belerakják a sütit/kekszet/nápolyit + az allergiás gyereknek valami meglepit. Valaki egy csomi kekszet, vagy tudok szegény anyukát,aki 2 csomag PUKIt hozott be. Ráteszik a gyertyákat, és ezzel köszöntik a gyereket. Én az ilyen alkalmakat már nem is figyelem, van bent egy doboz tartós sütije (kb. fél évig eláll), amiből ehet, ha elfogy, szólnak. Én a helyedben körbenéznék a környékbeli ovikban, hátha ott jobb a helyzet.
2012. febr. 10. 19:57
 13/23 A kérdező kommentje:
Köszönöm, utolsó. Megpróbálom ezt az általad írt lehetőséget felvetni az oviban, ha már ragasztkodnak a boltihoz, mégiscsak olcsóbb, és így tényleg mindenki részt vehetne.
2012. febr. 10. 20:09
 14/23 anonim ***** válasza:

Nem akarok indulatkoskodni, de én biztosan nem hagynám annyiban, egyrészt, hogy olyasmiért fizessek, amit nem is tudok igénybe venni, másrészt, hogy az én gyerekemnek ne járjon egy szülinap, ha a többi kis társának igen.

Ha az óvónővel nem sikerül érdemben beszélni, akkor mennék az óvoda vezetőjéhez, ha vele sem, akkor az önkormányzathoz (ők a felettes szerv, általában a szociális osztályhoz tartoznak). Talán célrevezetőbb lenne, ha nem te egyedüli szülőként lépnél fel, hanem a másik 4 érintett gyerek anyukájával közösen (vagy akár azokat is bevonva, akik nem az allergia, hanem az anyagiak miatt nem vesznek részt ebben a szülinapozásban).

Végső esetben akár az oviváltást is megfontolnám, természetesen csak akkor, ha a gyerekem sem szívesen maradna ott.

A kimaradó kisgyerekek, köztük a te kisfia hogy éli me ezeket a furcsa ünnepléseket?

Én azon is kiakadtam, hogy nem viszed szülinapkor oviba. Nem tudom, nálatok mennyi a csoportlétszám, felén akár 25-30 is, akkor akár másfél hónapot nem megy csak emiat oviba a gyerek? Erre mennem el minden szabim...

2012. febr. 10. 21:28
 15/23 A kérdező kommentje:
Utolsó válaszoló, egyelőre viszem neki a bolti tortát, az otthonmaradást én sem érzem reális opciónak. Csak már kezd sok lenni, hogy mások szülinapja is nekünk legyen állandó költség...
2012. febr. 10. 22:01
 16/23 anonim ***** válasza:
100%

Hát ez elég fura. Nálunk is itthon sütöttet vagy rágcsit viszünk, kinek mire futja. Ovis gyerekem mindenevő, de a kicsi itthon allergiás, így én alapból tudom milyen ez, tehát sütök általában tej-tojás-szójamentes sütit. Ezt már nagyjából mindenki eheti. Mindig szólok, hogy ez a süti allergén mentes. Nyilván aki nem érintett eszébe sem jut ilyet csinálni.

Ez a megvevősdi elég durva, hisz baromi drágák. Akkor inkább hagynák a fenébe. Nekem se lenne pénzem még az ovodának is tortát venni, elég itthon megtartani a szülinapot.

2012. febr. 10. 22:43
 17/23 anonim ***** válasza:
100%
Igazad van. Egyébként, ha más gyereknek van szülinapja a saját gyerekednek mindig te viszel, vagyis mások soha nem vendégelik meg a tiedet. És ha a tiednek van szülinapja, te ugyanúgy viszel a csoportnak egy tortát, meg a tiednek egy szeletet, vagyis a te gyereked megvendégeli a többieket is? Mert ez a része sem fair.
2012. febr. 10. 22:44
 18/23 anonim ***** válasza:

Mindenkinek igaza van, de azért azt az egyet nem vágom, miért drágáb megvenni a boltban egy szelet nemtommi-mentes tortát, mint otthon megsütni egy egész nemtommi-mentes tortát, hisz egy szeletet nem tudsz sütni! Már csak a mennyiség miatt is olcsóbbnak kell lenni, ha megveszed!

Nálunk van olyan ovi, ahol kifejezetten fogadják a hasonló gondokkal küzdő gyerkőcöket. Esetleg telefonáld körbe a könyékbeli ovikat, hátha nálatok is van ilyen. De először mindenképp beszéljetek a vezető óvónővel (ha a saját óvónőkkel már beszéltetek), hisz nem csak téged érint a dolog, hanem más családokat is, és egyébként valóban abszolút logikátlan a rendszer. Ha amúgy jól éri magád a gyermeked az oviban, érdemesebb megoldani a konfliktust, semmint ovit váltani miatta.

Amúgy: durva lehet mindennap klön sütni-főzni a gyerkőcnek, hordani a kaját az oviba, meg még a munka, a család többi része satöbbi... Elég kemény.

2012. febr. 11. 14:22
 19/23 anonim ***** válasza:
.
2012. febr. 11. 14:56
 20/23 anonim ***** válasza:

Hűűű, érdekes a történetetek!

Valaki írta a külön sütis dobozos dolgot, szerintem az lenne a legjobb megoldás.

Bár érdemben nem tudok hozzászólni, de igazából örüljetek neki, hogy bevihettek ill eddig bevihettetek otthon sütött-főzött dolgokat! Nálunk az ovikba külön megrendlik nekik a kaját, bármilyen érzékeny, és hiába lenne a szülőknek jóval olcsóbb otthn megfőznie és behoznia nem teheti meg, hiába rendelkezne ántsz engedéllyel. Ünnepekre CSAK olyat lehet vinni, amiről van blokkja a szülőnek, legyen az akár egy sima háztartási keksz vagy egy torta.

Én lekopogom nem vagyok érintett a témába, de engem is felháborítanak az ilyen helyzetek, mert nem elég, hgy az állam egyre jobban lehúz minket, de most már még az ovi, bölcsi,, suli is egyre jobban:(

2012. febr. 11. 15:53
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!