20 hónapos kisfiam összesen 5 szót használ, hónapok óta. Nem fejlődik a beszéde. Mindent megért és elmutogat. Most már nagyon aggódom, rengeteget énekelek neki, mondókázunk, mesélünk első perctől kezdve, de nem akar beszélni. Mit tegyek?
Várj. :)
Azzal talán lehet lendíteni a dolgon, ha "nem érted meg", mit mutogat. Hogy rá legyen kényszerítve a szóbeli kommunikációra.
az én kislányom is ennyi idős, és Ő még nem is használ szavakat.
persze apa, anya, vau-vau, még pár ilyen de szerintem ez nem kifejezetten rendes beszéd.
én is aggódom néha, főleg amikor itt olyanokat olvasok, hogy más ekkora gyereke már majdhogynem leérettségizett!
a védőnénink azt mondta, hogy ez teljesen olyan, mint a mozgásfejlődés, eltérő ütemben megy.
szerintem légy türelmes, egyszer majdcsak elkezdenek beszélni.
:)
Előttem már mindent elmondtak. Nem egyformák a gyerekek, nem szabad összehasonlítani őket. Ráadásul a fiúk általában később kezdik a beszédet, mint a lányok. Ahogy már írták is, 3 éves koráig kell elkezdenie beszélni, ha addig sem történik meg, akkor érdemes szakemberhez fordulni, addig tök fölösleges. Az ilyen gyerkőcökkel az szokott lenni, hogy egyszer csak mondatokban indul el a beszédfejlődése. Nyugi, semmi baja, és legyél kicsit türelmesebb!
(Szomszéd kisfiú 3 héttel fiatalabb, mint az én kisfiam, és mindig nagyon "le volt maradva" az enyémhez képest - azért írom így idézőjelbe, mert tök normálisan fejlődött, az enyém volt extrémen hamar beszélő. Most 28 hónapos a kisfiam, és már nagyon szépen beszél a szomszéd kisfiú is, több szavas mondatokat mond ő is. Szóval nyugi, nem vagytok elkésve!)
Az én lányom dettó, csak ő már 25 hónapos...
Én még várok az aggódással :)
2 éves múlt novemberben a kisfiam, azaz 27 hónapos.
20 hónaposan használt kb. 10-15 szót és vagy 50 féle hangot. Ez ment hónapokig, a hangokat bővítette, de ennyi. Megértett mindent, elmagyarázott mindent, de nem beszélt. Pedig mi is beszéltünk hozzá sokat, mondókázunk, énekelünk, mesét olvasunk, mesélünk, mindent, ami a nagy könyvben meg van írva, bár én inkább az indirekt tanítás híve vagyok.
Aztán most 1 hetet kórházban voltunk, nem mehetett ki a szobából, kb. egy fél méterszer 2,5 méteres terület volt szabad két ágy között, ahol mozoghatott, ameddig az infúzió madzagja elért. Kb. a 4. napon elkezdett 1-10-ig "számolni", pontosabban sorolni a számokat, közölte, hogy ő fiú, én lány vagyok, mondja magára, hogy én, hogy enyém, engem, felsorolja a testrészeit. És mindezt reggel fél 6-kor, miközben a hasamon üldögélt, nekitámaszkodva a lábamnak, és vártuk, hogy lefolyjon az intravénás antibiotikum. Mondjuk én eddig se aggodalmaskodtam annyira, inkább nála hangképzési probléma van egy szerencsétlen balesetből kifolyólag.
Szóval summa summárom a gyerekek hihetetlenek! Ha megért mindent, használ néhány szót, akkor csak türelem.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!