Felkelteni vagy nem felkelteni elalvás után pisilés miatt?
Most szokik le az éjszakai pelusról, napközbenre már hónapok óta szobatiszta, hetek óta elég sokszor száraz maradt a pelus, és pár napja ő kérte, hogy pelus nélkül aludhasson. Elalvás után 1 órával felkeltem és elviszem pisilni, így reggelig száraz is marad ügyesen. Több helyen olvastam, hogy nem jó ébreszteni, mert nem ébred magától. De az sem járja, hogy minden nap ágyneműt cseréljek. Ráadásul a takaróját nem tudom naponta cserélni, és kétszer már az is totál elázott...
Nagyon ártok vele, ha ébresztem? Mert így most jónak tűnik.
Nekem is az volt a véleményem, hogy kínzás a keltegetés. Aztán ebben is, mint megannyi dologban a gyerekneveléssel kapcsolatosan kénytelen voltam változtatni a nézeteimen. :)
Nálunk elég nehezen ment az éjszakai pelenka elhagyása, már 5 éves volt, addig az volt az elv, hogy ha 3 éjjel száraz maradna a pelenka, akkor levehetjük róla. De nem lett, így aztán kénytelenek voltunk lépni.
Így áttértünk arra, hogy nincs pelenka, de felkeltjük az éj közepén, és kivisszük pisilni. Legtöbbször fel sem ébredt rá, támolyogva botorkáltunk vele a vécére – de így nem volt már gond reggelig.
Ez ment már úgy 2 hete, és egyre jobban erőt vett rajtunk a szorongás, hogy akkor most ez így lesz már mindig? Mert hát fel sem ébred, nyilván nem tudja, hogy kimegyünk (nem emlékszik reggel), ergó ezzel nem oldjuk meg a problémát sehogy sem…
A 3. héten történt, hogy egyszer csak kijött magától a gyerkőc vécére éjjel (kicsivel azelőtt, amikor mi vittük volna)… másnap kíváncsian vártuk mi lesz – és megint kijött magától. Ettől kezdve minden éjjel felkelt, kiment, elintézte, visszafeküdt.
Azóta eltelt egy év, néha felkel, néha nem emiatt, de végül így megoldódott.
Szóval én (bár még most is azt gondolom, hogy fárasztó gyereknek, szülőnek egyárant, és nyilván nem jó megzavarni senki álmát) most már nem vagyok ez ellen a módszer ellen.
Elalvás után kb 1-1,5 órával viszem pisilni, aztán reggelig alszik. Olyankor én még úgyis fent vagyok, és így legalább nyugodtan alszom, és nem izgulom végig az éjszakát h bepisil-e vajon. Akkor maradok ennél, majd valószínűleg ébred magától is. Ő még csak 3 éves lesz, de azt meg nem akartam, hogy ha kéri h nélküle aludhasson, akkor is ráerőltetem.
Ismerősnél volt olyan h a fiuk mondta h már nem kel neki napközbenre pelenka, ők meg csakazértis ráadták, és az lett az eredménye, hogy még 5 évesen is bekakilt néha...
Szintén saját példa. Kislányom 2 éves 3 hónaposan lett szobatiszta nappalra, rá 2 hétre pedig már nem akart éjjelre sem pelust. Úgy döntöttünk, hogy rendben van, megpróbáljuk. (erősködött, hogy már nem baba, nem kell pelus)
Este lefekvés előtt megy wc-re. Több mint egy hónapig minden éjjel felkelt és szólt, hogy kell pisilnie úgy hajnali 1 óra körül. Most viszont már ott tartunk, hogy reggelig is simán kibírja, igaz reggel korán fenn van 6 óra fél7 (bölcsi miatt is ekkor kell kelnie) és akkor nagyon sok jön. :)
Sőt egyik este pont (mint utólag kiderült lefagyott egy zárt üzlethelyiségben a radiátor és szétment) levegős lett a rendszer és egész éjjel surrogott, csöpögős hangot adott. Akkor azt gondoltuk, hogy "na most fog bepisilni" de nem :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!