Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Kisgyerekek » Ti, hogy foglalkoztok 5 éves...

Ti, hogy foglalkoztok 5 éves gyerkőccel?

Figyelt kérdés

Ugy értem hogy már tanítgatjátok őket a betűkre meg ilyesmi?

10-ig el tud számolni magyarul és németül is a legtöbb szint ismeri!De áprilisban tölti az 5. évet és megy iskolaelőkészítőbe napi 2 órát!(nálunk ez igy van,nem tudom magyar.o hogy működik!)

Mert hallottam már olyat hogy 4 éves gyerek ismerte az összes betűt meg tudott 10 ig összeadni meg kivonni!

Tanítgassam az ilyenekre vagy hadjam a sulira?

A másik kisfiam aki 3 éves őt belevonjam ezekbe a tanulgatásokba ő is számol 10 ig meg szineket is tudja!Vagy hogy csináljam?

2012. febr. 1. 10:41
 1/8 anonim ***** válasza:

Mo-n az óvoda utolsó évfolyamán van iskolaelőkészítés, de írni, olvasni nem tanítják őket.

A lányom is 5 éves, nagyon fogékony az ilyesmire, sok mindent tud is. De sohasem ültettük le "tanulni", annyira mentünk bele ezekbe a dolgokba, amennyire igényelte (pl. ha kéri, hogy mondjunk "számolós feladatokat", akkor játszunk ilyesmit, de sose én kezdeményezem).

Ha kérdezget, természetesen válaszolunk neki; ha játék közben alkalom adódik pl. tárgyak megszámlálására, akkor megsázmláljuk, de semmi direkt módszer.

Szóval mi sose tanítgattuk, én ezt meghagynám az iskolának. Egy tanítónő mégiscsak azért tanult x (nálunk 3 vagy 4) évig, hogy ezeknek a módszertanát elsajátítsa, az otthoni tanítgatás sokszor csak bezavar.

(Nekem egyébként van tanítói diplomám, szóval tudnám szakszerűen tanítani a gyerekeimet, de nem teszem.)

2012. febr. 1. 10:48
 2/8 A kérdező kommentje:
Köszönöm a választ!Akkor inkább hagyom a sulira én is igy gondoltam csak bezavart hogy van már aki 4 évesen ennyi mindent tud! :)
2012. febr. 1. 10:52
 3/8 anonim ***** válasza:

Egyetértek az elsővel (és ha megkérdezel egy gyerekpszichológust, ő is egyet értene :). A gyerekek fogékonyak, érdeklődők ebben a korban, így ha kérdezget a betűkről, akkor nyilván válaszolj, de direkben tanítani nem kell, sőt! Azok a gyerekek, akik iskola előtt írnak-olvasnak, nem lesznek jobb helyzetben a társaiknál, a minap egy előadáson pedig egyenesen azt mondák a nevelési tanácsadó munkatársai, hogy sajnos igen gyakori, hogy a korán olvasni tudó gyerekeknél nem veszik észre, hogy hiába olvas kitűnően, nem érti az olvasottakat, így később komoly gondjai lehetnek.

(Azt a képtelen sztorit is elmesélte, hogy nemrég egy már 5-6 évesen olvasó gyereknek a szülei megvették az Egri csillagokat, hiszen úgyis kötelező lesz, milyen jó, hogy már ismerni fogja akkor. Erre mondják, hogy „nagy az isten állatkertje, és alacsony a kerítés”. :)

Na most ne essetek nekem, nyilván nem arról van szó, hogy ha magától megtanulja, akkor mindenképpen baj van! :)

Abban is egyetértek az elsővel, hogy az olvasás-írás tanításához én nem értek, nem akarok a gyerekbe egy rossz berögződést belevinni azzal, hogy magam tanítgatom.

Sajnos manapság sok szülő beleesik abba a hibába, hogy a gyerekeket „fejleszteni” kell, pedig egy egészséges gyerek fejlődik magától. Nem marad le semmiről, ha az iskolába kerülés előtt nem beszél már 5 nyelven, sőt!

2012. febr. 1. 11:42
 4/8 anonim ***** válasza:
(Persze az „egyet ért” két szóba írandó, bocs a hibákért…)
2012. febr. 1. 11:43
 5/8 anonim ***** válasza:

A fő kérdésedre válaszolva: úgy foglalkozom vele, hogy játszom, illetve hagyom játszani.

Ha sokféle dolgot csinál, fejlődnek közben az olyan készségei is, amelyek az iskolai dolgokhoz kellenek: pl. a „mütyürkézés”, gyurmázás, hajtogatás, varrás, rajzolás stb. a finommozgásokat fejleszti – ez kell az írástanuláshoz majd. A sok mese (amikről közben/utána beszélgetni is lehet, pl. ha valami viccesen nevettek együtt, illetve érdemes néha visszakérdezni, hogy ért-e bizonyos szavakat) „fejleszti” a szövegértést, a koncentrációt…

2012. febr. 1. 11:50
 6/8 anonim ***** válasza:

Vettünk neki néhány fejlesztő könyvet, meg gyurmát, ezek fejlesztik a készségeit. Rajzolni is szeret, de direkt betűkre még tanítjuk.

A bébiszitterünk szokta tanítgatni a számokra, mikor hozza haza a gyereket az oviból.

2012. febr. 1. 12:30
 7/8 anonim ***** válasza:
az én fiam évvesztes lesz ami azt jelenti hogy elmúlik 7 éves már mire suliba kerül. most 5 és fél éves nem tanítom egyáltalán. mi sokat társasozunk van ami ráragadt pl 1,2 3 as számokat le tudja írni tudja melyik melyik és össze is ad dolgokat de nem úgy hogy látja az írott számokat hanem pl megszámoljuk reggel hogy hány piritóst kér a család, mennyi sült már meg, és mennyi lesz ha a következő adagot is hozzárakjuk a készekhez. Írni egyáltalán nem tanítom, egy szülő úgyis kezdi a nyomtatott nagy betűkkel a suliban meg írott kicsivel kezdik, a fiam ráadásul balkezes hajlamos rá hogy balról jobbra kezdjen el írni, szóval én nem akarok bekavarni neki, bár tény hogy van egyfajta nyomás itt is az ovi részéről, sokszor mondták nekem hogy anyuka gyakoroljanak számolni mert az nem megy a gyereknek, én erre azt mondom majd a suliban. a nyelvekkel is úgy vagyok néha mondja hogy akarok tanulni angolul erre meg mondom neki hogy te már tudsz angolul, tudod mondani hogy hello, mama, papa, pizza, ezek angolul is vannak:) Persze játékosan nagyon sok mindent megtanul de direktben sosem ültetném le tanulni, én a helyi nevelési tanácsadó pszichológiai vezetőjével beszéltem erről, ő is feleslegesnek tartja ekkora korú gyerekek direkt tanítását, egyrészt mert még nincs meg bennük a hosszabb ideig történő egy dologra való koncentráció képessége sem, másrészt meg van ami a pedagógus dolga, és ha valamit ami még nem neki való túl korán akarunk megtanítani neki a kudarcélmény miatt szorongást is előidézhetünk a gyerekünkben amitől később az iskolában gondjai adódhatnak. Engem pont az oviból küldtek hozzá, mert a gyerekem félénk volt nem mert megszólalni a feladatoknál. Ő pont az a típus ha számára nehéz dologgal találkozik inkább meg sem próbálja leblokkol mintsem hogy rosszul csináljon meg valamit.
2012. febr. 1. 12:49
 8/8 A kérdező kommentje:

Köszönöm szépen a válaszokat mindenkinek!

Örülök hogy akkor nem csak én vagyok igy ezzel! :)

Persze mi is gyurmázunk rajzolunk meg társasozunk és este szoktunk tornázni(vagyis én és utánoznak,olyan édesek)!

Egyenlőre elég ez nekik!Most jöttem haza az oviból és megkérdeztem az ovónőt hogy ő mit gondol a dologról és ő is feleslegesnek tartja!Mondta hogy van pár gyerek a csoportban aki kicsit "előrehaladottabb" de általában ezeknek a gyerekeknek gondjuk van a suliban mivel ott máshogy tanítják majd nekik!Főleg itt kint Ausztriában!Mégegyszer köszönöm mindenkinek h időt szántatok rám!

2012. febr. 1. 13:06

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!