Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Kisgyerekek » Jogos, hogy hazaküldik a...

Jogos, hogy hazaküldik a gyereket az óvodából?

Figyelt kérdés

Egy kis faluban lakom, ahol az a szokás, hogy az ovis gyereket, ha az anyukája otthon van (kis tesóval, munka nélkül), akkor ebéd után haza kell vinni.

Van ennek valami jogi, törvényi alapja?

Több bajom is van ezzel, az egyik maga a gyerek, aki így 3-4 sőt 5 évesen is csak napi 3-4 órán keresztül van társaságban, ezzel hátrányba kerül azon társaival szemben, akik egész nap ott vannak (egész nap társaságban játszanak, jobban kialakítanak barátságokat, jobban megismerik, megkedvelik az óvónőt), míg az én gyerekem szinte állandóan "vendég" az oviban.

A másik, hogy az az anyuka, aki kis tesóval van otthon, az nem egész nap heverészik az ágyában, hanem -néha- keményebben dolgozik, mint bárki más..

Továbbá, manapság a legtöbben "nem hivatalos" munkákat végeznek, hanem takarítani járnak, otthoni számítógépes munkát végeznek, pénzt keresnek, még ha nem is tudják igazolni.

Szóval, mi a helyzet ezzel? Milyen úton kell(ene) elindulni, ha ezen a "helyi" (?) szokáson változtatni szeretnénk??

2012. jan. 30. 14:47
 1/10 anonim ***** válasza:
100%

Én Budapesten élek, és nálunk is így van.

A GYESen/GYEDen lévő anyukákat mind megkérik, hogy vigye haza a nagyobbat ebéd után.

Viszont ha okom volt rá, akkor bent alhatott a lányom. Nekem nem volt ez olyan rossz, és a lányomnak s, igaz ő 3 éves volt, akkor kezdte az ovit, más, ha már hozzá van szokva ahhoz, hogy bent alszik, és akkor kell "kivenni".

Amúgy jogi alapja nincs, az óvónőknek könnyebb így, mert kevesebb a gyerek, legalább délután. Nálunk 30 gyerek van, és nagyon sokszor csak egy óvónő+ egy dadus van rájuk (különböző okokból), szóval én ezt megértem.

Most várom a harmadikat, és nálunk is ez lesz, a nagyobbik lányom már két év ovi után lesz megint "eljövős" ősztől.

Ha akarod, egyébként jogi útra léphetsz, csak számomra az egy nagy kérdés ebben, hogy ha engedik is, hogyan fognak utána bánni a gyerekeddel...

2012. jan. 30. 14:58
 2/10 anonim ***** válasza:
100%
hát először is hátrányba nem kerül hisz utána csak alszanak uzsiznak és rosszalkodnak,nos ebből marad ki a gyereked,ebéd után hazaviszed leteszed aludni,utána uzsi,semmiről nem marad le.ha meg dolgozol akkor az ovi nem kéri,hogy vidd haza,ha nem vagy bejelentve és dolgoznál ezt beszéld meg a vezető ovónővel.ha meg otthon vagy ksigyerekkel,és gond a gyerek hazahozatala ezt is megtudod beszélni a vezetővel.
2012. jan. 30. 15:02
 3/10 anonim ***** válasza:
78%

Bár az én kislányom, még csak 15 hónapos, de ha oviba kerül 3 évesen, a kistesó akkor lesz egy. És én most -hangsúlyozom most ahogy elnézem a többi anyukát, illetve a mi napjainkat- nem szeretném hazahozni délután.

Nem látom annak értelmét,hogy 8-ra elviszem és fél12 körül már menjek érte. És van abban igazság amit írtál,hogy nem tudnak úgy összeszokni, barátságot kötni a gyerekek.

Ez pedig az ottdolgozók részéről nem lehet kívánságműsor, mert kevesen vannak. A pedagógusok is kevesen vannak,mégsem zavarják délután haza a gyereket.Dolgoztam az utóbbi munkakörben, nem egyszerű,de ezt tudja az ember,amikor elvállaja.

2012. jan. 30. 15:04
 4/10 anonim ***** válasza:
58%
Jogi alapja nincs, de én vhol egyetértek vele. Nekem 2 gyerekm van: 2 és 4 évesek. A nagy oviba jár, a kicsi velem van itthon. Eszembe sem jutott soha, hogy a nagyot az oviban altassam, hiszen ebéd után tudok érte menni a tesóval, és itthon sokkal nyugodtabb körülmények között tud aludni. Egyébként az óvónők megengednék, hogy ott aludjon (budapesti ovi). Azzal nem értek egyett, hogy többett lenne közösségben, ha ott aludna, hiszen alvás közben csak hátrány, ha 20 gyerek alszik együtt. Vagy 6-ra mennél érte, hogy minél többett legyen távol otthonról? Szerintem inkább csak a szülők szeretnék minél több időre lepasszolni a gyereket.
2012. jan. 30. 15:05
 5/10 anonim ***** válasza:
61%

Nálunk is ez szokás, hogy ha otthon vagy, vidd haza ebéd után a gyerked. Erőszak persze nem lehet, de "elvárás". Szomsszédasszonyom is azért 3-ra jár a nagyért, pedig otthon van a kicsivel.

Amúgy ebéd után csak alszanak, utána uzsonna, és 3 körül úgyis mindenki megy a gyerekért... (nálunk legalábbis 4-kor az én gyerekeim az utolsók az oviban és bölcsiben is)

Amúgy én sem értek egyet ezzel a nézettel, és ha lesz esetleg harmadik babánk, tuti nem hozom el délben a gyereket az oviból...

Amúgy azért szeretik -nálunk-mert egyszerűbb így figyelni rájuk, hogy kevesebben vannak...

2012. jan. 30. 15:13
 6/10 anonim ***** válasza:
89%
Én is itthon vagyok, eszembe se jutott, hogy a lányom ott aludjon az oviban, már második éve jár, középsős
2012. jan. 30. 20:33
 7/10 anonim ***** válasza:
100%

No akkor én ki fogok lógni a sorból.

Mert itthon vagyok a picivel, és a "nagy" 3 éves fiam bizony benn alszik az oviban. Általában 9-re viszem, előtte itthon reggelizik, és fél 4 körül megyek érte, ilyenkor vannak meg az uzsival. Heti 2 szer, 8-ra viszem, mert az óvónők szóltak, h lemarad a reggeli egyéni foglalkozásokról, a finom-motorikáján dolgozni kell.

A fiam imádja az ovit, sokszor szóvá teszi, h túl korán megyek érte, nem tud eleget játszani.

Előbb nyilván az óvónők hozzáállásán kellene változtatni. Vagy egyszerűen csak bejelented, h holnaptól a gyerek itt alszik, uzsonna után mész érte.

Ismerős anyuka is ezt tette a bölcsiben, a gondozónők csak tátogtak, de nem merték szóvá tenni.

2012. jan. 30. 22:50
 8/10 anonim ***** válasza:
100%
Én - bár nem vagyok ebben a helyzetben, hiszen dolgozom - de nem tartom jónak a hazajövést. Mert ebéd után, ugye jóllakottan, könnyebb lefeküdni és aludni, míg mondjuk, mire hazaér a gyerek, addigra teljesen felébred és akkor már nem is tud aludni. Voltunk így, pár napig, amikor szabin voltam, délelőtt elintéztem a dolgomat, és gondoltam jót teszek neki, ha hazaviszem, hát nem tett jót, mert este már nem lehetett vele bírni.
2012. jan. 31. 11:00
 9/10 anonim ***** válasza:
100%

3. vagyok

Látom szépen sikerült lepontozni,de miért is? Mert ellenkezik a véleményünk.

Az utolsóval egyetértek teljesen. Ismerős anyukák is sorra így jártak, hazavitték a gyerkőcöt,és otthon bizony nem volt hajlandó aludni.

Nem értek egyet azzal a válaszolóval,aki szeret le akarják az ilyen anyukák passzolni a gyereket. Jó, nyílván van ilyen is.

De amikor amjd a kistesó is megy bölcsibe,oviba, én vissza dolgozni,akkor két év után hogy értete,m meg vele,hogy eddig hazajöhettél,de mostmár nem. Teljesen új lesz neki a helyzet, a többiek már rélg belerázódtak, ő meg még akkor szokja.

2012. jan. 31. 12:33
 10/10 A kérdező kommentje:

Köszönöm, hogy válaszoltatok, mindenkinek ment a pont! :-)

Annak is, aki ledorongolt, mert mégis csak válaszolt..

Pontosítom a helyzetünket:

4 éves, 2,5 éves, és 1 hónapos gyerekeim vannak. Na, ez talán már magyarázat, hogy miért érzem, hogy igenis JOBB HELYE van az oviban, társak, játszópajtások között, mint itthon, egy lestrapált anyával.

Mivel az itteni oviban nem jutottam egyezségre, kénytelen vagyok 15 km-rel arrébb, egy alapítványi óvodába járatni őket. Mert ennyit legalább nyertem vele, hogy a kicsi is járhat családi napközibe.

2 hét alatt beszoktak, ott alvósan, és biztos lehet benne bárki, hogy észrevenném, ha nem éreznék jól magukat. (ahogy a helyi oviban volt is gond, pont a kérdésben említett ok miatt, hogy igazán senkihez sem tudott közel kerülni)

Milyen hülyeség, hogy valaki csak le akarja passzolni a gyereket, azért nem akarja hazahozni? Nyilván, aki ezen a fórumon válaszolgat, az anya, és tudja, hogy ilyen érzés nem létezik. Olyan viszont igen, hogy ha az ember éjjel nem alszik az újszülött miatt, nappal nem pihen szintén miatta, akkor nem tud finom és egészséges ennivalókat tálalni a gyerekeknek, nem tudja örömmel felöltöztetni, és kivinni őket a levegőre, nem tud legózni, boltosat játszani őszinte lelkesedéssel.

Viszont örömmel indítom el újra a DVD lejátszót, mert ha a picike alszik, én is le tudom hunyni a szemem.

Akkor melyik jobb a gyerekeknek??

És nyilván nem végleges megoldásról van (lenne) szó, szóval nem bentlakásos elhelyezést keresek a két gyerekemnek, mert lett egy harmadik, hanem keresem a számukra is és a számomra is legjobb megoldást.

És itt most megint magamról írtam, pedig a gyerekek szempontja számít igazán..!

2012. jan. 31. 20:22

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!