Először kanállal kell ennie a gyereknek?
Anyósom vetette fel az ötletet, hogy a gyereknek, ha egyedül eszik, kanállal kell ennie. A lányom 14 hós, nem látom rajta, hogy olyan nagy hajlandósága lenne kanalazni. Mikor megpróbáltuk, csak felhúzta magát, és a végén kézzel nyomta magába a kekszes almát.
Azzal nincs baj, ha én kanalazok neki, de egy ideje szeret önálló lenni. Darabos kaját adok neki, nagy kedvenc a tészta (orsós. éppen céklakompótos tésztát eszik, paradicsommal. Szép rózsaszín lett.)
Élvezi hogy egyedül csinálja.
Nekem ő az első gyerekem, anyósom már kettőt felnevelt.
Eddig egy-egy az állás a kézzel evés, kontra kiskanál párbajban.
Szerintetek?
Ha fokozatot állítasz fel, először ugye megtanulja megfogni kézzel az ételt és a szájához vinni. Ez az egyszerűbb. A kanál fogása, a kanálra segíteni a kaját, majd a szájába tenni, az már kicsit összetettebb dolog. A fiam 16 hós, a napokban jött rá, hogyan kell a kanálra kaját tenni, viszi a szájához, de függőlegesen akarja a szájába tenni. :)
Amikor elege van, akkor kézre vált. Szóval, ha a lányodnak kézzel kényelmesebb egyen úgy. Adj néha a kezébe kanalat, hogy próbálkozzon, de erőltetni nem kell. (Az anyósok mindig mindent jobban tudnak. :))
Az en lanyom is 14 honapos. O mar szepen eszik egyedul is kanallal. En ugy tanitgattam, hogy az o kezebe is adtam egy kanalat, aztan en etettem ot, o meg engem. Par nap mulva csak leraktam ele a kanalat meg az etelt es o szepen elkezdte befelelapatolni. A fel konyha es a gyerek tetotol talpig fozelekes volt, de jollakott :). Kis gyakorlas utan ma mar nagyon ugyesen eszik kanallal, villaval egyarant. (Babavilla, mielott barki keresztre feszitene veszelyeztetesert!)
Turelem, jatekossag es sok sok tisztitoszer a kulcs a sikerhez :D
Én a kanál mellett voksolok. Bár az én fiam nem volt egy akaratos ilyen téren, nálunk ment a kétkanalas módszer, de én sokáig etettem. Talán igazán kanállal egyedül enni 20-22 hónapos korában kezdett, de csak az első pár falat volt érdekes, utána már én etettem. Pont mielőtt a bölcsit elkezdte, kezdett szépen enni a kanállal, 23 hónaposan a bölcsiben csak lestem, hogy eszi végig kanállal az ebédet egyedül. Azóta itthon is ő eszik, odahajol a tányér fölé, ügyesen forgataja a kanalat a szájába. Ezt csak azért írtam, mert még ráér a lányod az egyedül evéssel. Bár a barátnőm kislánya is már ilyen idősen tolta befele a kaját egyedül kanállal. Őt is csak lestem, ha csak mondja nem hiszem el :o))) Neki sem lehetett segíteni.
A lényeg. Szerintem azért inkább kanál, mert a főzeléket meg hasonló dolgokat nem eheti kézzel. Igazából a tésztát sem esszük kézzel. Max a csirkehúst meg a halat (asszem :o)) Szóval ne szokjon rá a főtt kaja kézzel ételére. Arra a kanál meg a villa való.
Inkábba a reggelit meg a vacsorát (a hidegeket) egye kézzel, azt aztán eheti. Szóval én nem engedtem sosem a fiamnak kézzel enni, bár én inkább főzelékeket csináltam neki. A tésztákat villával próbálta, ügyesen ette azzal is (pici tortavalla, és nem szúrta meg sosem magát)
Eleinet amikor próbál egyesül enni, sztem semmi gond nincs a kézzel evéssel.
Az öregek hajlamosak néha butaságot beszélni, még akkor is ha már felnevelt több gyereket.
Számomra a legviccesebb az volt, amikor apám élletársának az anyja nálunk járt, és én épp palacsintát sütöttem.
Az alig 1 éves fiamnak a kezébe adtam egy fél palacsintát felgöngyölve.Az öregasszony mindennek elhordott hogy mi az hogy kézzel eszik a gyerek, mert majd ha felnőtt korában elmegy étterembe ott se fog tudni rendesen enni.Mert hogy szerinte a palacsintát késsel villával kellet volna a gyereknek adnom.Könyörgöm én felnőtt létemre is kézzel eszem itthon az öntet nélküli palacsintát. :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!