Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Kisgyerekek » Ebből mikor lesz "rendes" beszéd?

Ebből mikor lesz "rendes" beszéd?

Figyelt kérdés
Kisfiam 20 hónapos már sok szót mond, de még mondatot nem. Pár napja kezdődött, hogy mindent leutánoz amit hall. Mennyi időre fog kb. mondatokban beszélni? Nálatok hogy volt?
2011. nov. 19. 12:35
 1/9 anonim ***** válasza:
Nekem 2 éve volt mikor kezdte a 2-3 szavasakat. "Ez egy cica." "Ott egy baba" stb. (lány) Most két és fél éves és ilyeneket mond (pl. ma ezt mondta) "Úgy gondolom ez tökéletes reggeli lesz Rozi cicának. Jól sejtem, Anya?!" :-oooooooooooo Fél év alatt ide jutott!
2011. nov. 19. 16:02
 2/9 anonim ***** válasza:
előző vagyok: 2 éveS volt
2011. nov. 19. 16:02
 3/9 anonim ***** válasza:

Kedves kérdező, akkor sincs gond, ha csak a 3. szülinapja felé kezd el tőmondatokban beszélni egy gyermek, legalábbis önmagában véve ez nem utal gondra. Egyénileg változó, ki mikor kezdi, és felesleges egymáshoz hasonlítgatni a gyermekeket, tehát nem kell másra irigykedni, se sajátra se büszkének lenni - ez nem feltétlen neked szól, hanem a legtöbb szülőnek, mert sokan hajlamosak rá; azért értelmetlen ez a hozzáállás, mert semmi köze az értelmi fejlődésnek ahhoz, ki mikor lesz szobatiszta, mikor kezd tőmondatokban beszélni, mikor kezd járni, mivel tudat alatt más és más SORRENDET állít fel mindegyik gyermek önmagának a fejődése során. Ezt csak megnyugtatásodra mondom. :)

Azaz: aki előbb beszél jól, az vagy később kezdett járni, mint az átlag, vagy később lett szobatiszta; aki előbb lett szobatiszta, az meg vagy későn kezdett beszélni mint az átlag, vagy később járni... satöbbi.

Kedves beíró: igen, igen :) Szoktak a picurok ilyesmikkel meglepni minket. :) Bár 4 éves kislány volt a legkisebb, akitől hasonlót hallottam: gyengéden odafordult a 3 éveshez, kifinomult metakommunikációval (megértő gesztusok, taglejtés) : na vááárj, nézd csak, majd én keresztbe(!)csíkozom neked a zebrádat a rajzodon. :) ...

2011. nov. 19. 23:20
 4/9 anonim ***** válasza:
Előző vagyok, hozzáteszem: természetesen mindenfajta képességnek van egy "türelmi ideje", határideje, és persze siettetni se szabad, mert gátolhatja. A beszéd esetére már írtam (3. szülinap), a járásra a második, a nappali szobatisztaságra pedig a 4. szülinap a végső határidő, ha addig eléri az adott képességet, akkor AZ ÖNMAGÁBAN NEM utal semmiféle fejlődési rendellenességre.
2011. nov. 19. 23:22
 5/9 A kérdező kommentje:

Nem is arra gondoltam, hogy ez baj csak kiváncsi vagyok, hogy mikor rakják össze a szavakat mondattá.

Köszönöm a válaszokat.

2011. nov. 20. 11:58
 6/9 anonim ***** válasza:

Az első vagyok a Rozi cicás. Igen, az én lányom is 16 hónapos volt mire elindult, jártam is vele fejlesztőbe. 1 évesen kezdett csak mászni viszont mondta, hogy dinnye, nem, stb...

A kisebbik lányom is 10 hósan mondta, hogy apa, hinta, hoppá, csüccs, de mászni ő is "csak" 1 évesen kezdett. Ki ebben, ki abban fejlődik jobban.

2011. nov. 20. 13:07
 7/9 anonim ***** válasza:

Kedves előzőnek üzenem (ismét én vagyok, aki még írt eddig ide), hogy nem kekeckedésként jelzem, de pontosítsunk, mert félreérthető, ahogyan megfogalmaztad. ;) Tehát úgy nem állja meg a helyét a mondatod, hogy "ki ebben, ki abban fejlődik jobban", hanem arról van szó:

ki ebben, ki abban fejlődik ELŐBB! ;) Mivel más és más a képességek fejlődésének SORRENDJE a kisgyermekeknél, pusztán a sorrendből nem lehet se jobb, se gyengébb képességre következtetni, sem problémára.

(Ez pontosan olyan, mint hogy nem kapunk nagyobb számot, ha más sorrendben adjuk össze a tényezőket ugyebár... pl.

5 + 4 + 9 = 4 + 5 + 9 = 9 + 5 + 4)

Egyébként nem értek egyet avval, hogy bármi módon fejleszteni kellene egy gyermeket, csak mert 16 hósan még nem kezd el önállóan járni. Mint írtam, a 2. szülinapon se késő (bár az már határeset). Sőt, a szándékos, felesleges fejlesztésnek LEHET esetleg káros következménye is - bár nem a fejlesztők pénztárcájára nézve. Hangsúlyozom, hogy egyértelmű probléma -fejlődési rendellenesség , megkésett fejlődés stb- esete viszont kivételt képez e szempontból, tehát az esetben viszont szükséges a direkt fejlesztés.

2011. nov. 20. 18:08
 8/9 anonim ***** válasza:
(Előző vagyok, elnézést a matekosoktól, most jut eszembe, azok nem tényezők, hanem tagok. ;) Sorry. :) )
2011. nov. 20. 18:10
 9/9 anonim ***** válasza:
pénzbe nem került a fejlesztés, úgyhogy nem pénztárca csapolás volt a cél. Ártani nem ártottak, nem olyan fejlesztésekre gondolj, inkább csak olyasmi játékos foglalkozás volt mint manapság a Csiribiri. De mindkét gyereknél megmondta a konduktor, hogy semmi kóros nincs náluk, nem szorulnak igazi fejlesztésre.
2011. nov. 20. 18:51

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!