Öltöztetés vs. önálló öltözés. Hogyan ösztönözzem önállóságra?
Hát nálunk épp ennek a hétnek a "megállapítása", hogy az önállóság az időn bukik meg sokszor, és hogy nekem kell legyőznöm magam, és egy fél órával előbb kelni.
Ébredéstől számítva legeslegjobb esetben is egy és negyed óra múlva tudunk csak indulni (igaz, két gyerekkel). Két napja csinálom, hogy fél órával korábban kelek, és így mindenre van idő. Lányom 15-20 perc alatt öltözik fel. Bele kell kalkulálni. :o(
Meg kell beszélni, hogy mindenki egyedül öltözködik, és ha valami nem megy, akkor segítek.
Néha egyedül a sál megkötése 5 perc. Ilyenkor kis híján robbanok. De tapasztalat, ha bedühödök, idegeskedem és sürgetem, akkor a rá következő hiszti több időt vesz igénybe, mint ha kivártam volna...
Én nem adnék jutalmat azért, mert egyedül felöltözik, max. dicséretet.
Most olvasom a válaszokat. Szerintem hagyni kel a gyereknek időt, hogy felébredjen, valamit a hasába is juttasson, pisiljen, és utána a saját tempójában felöltözzön. A lányom negyed órával ébredés után még az ölemben vagy az ágyban gubbaszt. Utána teljességel egyedül öltözik a bugyitól a sapkáig bezárólag, 2 és 3/4 évesen.
Negyed órával ébredés után úgy tdnánk elindulni, hogy üres a hasa, én öltöztettem, esetleg nem is pisilt, és mivel még fel sem ébredt, én cipelem az óvodáig. Inkább este elaltatom időben és így nem kel rohanni.
Ha én hagynám, hogy reggel egyedül öltözzön és még ugye egyen, pisiljen és felébredjen, akkor egy órával előbb kellene keltenem, de már így is 6-kor kel, mert legkésőbb 7-kor el kell indulni, hogy én beérjek háromnegyed nyolcra a munkahelyemre.
Nekünk azt mondta az ovónő, hogy nem reggel kell "ösztönözni", természetes hogy ilyenkor még felöltöztetjük, hanem hétvégén, amikor ráérünk, meg este fürdéshez vetkőzzön egyedül, persze amit tud.
Mi "versenyezni" szoktunk, hogy ne ki veszi fel a bugyit előbb és a nadrágot stb. stb. persze ő nyer :))))
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!