Aki bölcsibe adta a gyermekét, milyen megfontolásból tette és mennyi idős volt akkor a gyerkőc?
Kedves kolopele, akkor elmondom neked, hogy a fejtetű nem válogat, bármelyik gyerek elkaphatja. Vagy szerinted a tetű az úgy "terem", képződik a rosszabb szociális helyzetben lévő embereken? Én egy elég jó nevű, "elit" általános iskolába jártam (mondjuk rendesen gyűlöltem, de mindegy), mégis volt tetű, pedig nem körzetes iskola volt, nem vettek fel csak úgy bárkit.
Szerintem menj vissza a Politika topikba osztani az észt. Ott is eléggé idegesítő vagy, de azt nagyságrendekkel jobban viselem, mint amikor mások gyereknevelését kvázi leszólod. Tán pedagógus vagy? Vagy tanultál fejlődéslélektant? Erősen kétlem. Akkor meg ne akard a saját meglátásodat ráhúzni minden gyerekre, mert nagyon nem állja meg a helyét, amit mondasz.
Szia kedves kérdező
A lányom pont 2 évesen kezdte a bölcsit (de értelmileg és érzelmileg jóval érettebb volt a koránál), mert ő mindig is közösségi emberke volt, vágyott a társaságra és sajnos ezt az igényét már nem tudtam kielégíteni a napi 2x3 órás játszótéri keretek között és az egyéb (sűrű)programokkal. Hozzáteszem, hogy én rengeteget kázműveskedem különböző technikákkal és ebbe őt is belevonom, tehát itthoni elfoglaltsága is akad mindig valami izgalmas. Ennek ellenére tudtam, hogy szeretni fogja a bölcsit és így is lett. Hamar beszokott, gond nélkül és IMÁDTA a bölcsit, de az is igaz, hogy nagyon-nagyon szuper gondinénikhez került - ebben nagy szerencsénk volt- és bár állami intézmény, csak jót tudok mondani.
A fiam ugyanitt kezdi majd meg a bölcsit jövő hónap elején 21 hósan. Ő kevésbé érett rá, és jobban is féltem mint anno a lánykát, viszont itt már a muszáj vezérel minket. Egyszerűen vissza KELL mennem dolgozni, nincs más választásunk, mint bölcsibe adni őt :-(
És bizony nekem is lelkiismeret furdalásom van emiatt, de egyszerűen nem tehetek mást. Enni kell, lakni kell... ez van :S
Nálunk 2 évesen fog bölcsibe menni a pici. Vissza kell menni dolgozni nekem is 6 órába, mert az apu kilépett a háztartásunkból.
Állami bölcsiről annyit, hogy utánanéztem a családi napköziknek és magánbölcsiknek is (mert, ha nem is könnyen, de megtehetném). És elmentem meglátogatni a kerületi bölcsödét. Hááát. Max a bio kaja.. A 8. kerületi bölcsiben gyönyörű tisztaság, sok új játék, fás-füves udvar, nagy homokozóval, 1 gondozóra 5-6 gyerek jut, láttam a heti menüt is (nem bio, de semmi kifogást nem tudtam emelni, nagyon jól van összeállítva). Plusz: mi mosható pelenkázunk (ilyen bio-ezo kismama vagyok :), és két helyen is egyből mondták, hogy semmi gond, partnerek ebben is. A vezető és a helyettes kedves. Az 1 évesemet letettem a földre és már indult is fölfedezni. Egyébként én is tudom, hogy addigra tuti kevés leszek neki. Már most érzem, ha elmegyünk Ringatóra vagy játszóházba, hogy mennyire szereti és igényli a gyerek társaságot.
Nekem a nagyobbik lányom 16 hónaposan ment bölcsibe. Akkor még 4 órában kezdtem újra a munkát, később ez 6-órásra módosult. Azért ekkor ment bölcsibe, mert ÉN egyszerűen nem bírtam volna ki otthon még egy évet. Vessen meg ezért bárki, mondja, hogy borzalmas anya vagyok, akkor is vállalom, hogy elsősorban ezért döntöttünk így. Az a 4-5 óra, amit bölcsiben töltött, én pedig munkában, plussz az a napirend, amihez a bölcsiben hozzászokott nagyon-nagyon jót tett mindkettőnknek.
A beszokás 2 hete és az utána lévő 1-2 hét után soha nem volt gond a bölcsibe menéssel. Nem volt beteges, jól evett, jól aludt, jókat játszot, kiegyensúlyozott és boldog volt a lányom a bölcsiben és itthon is. Már 3 és fél éves, óvodás és örülök, hogy így döntöttem.
Most a 9 hónapos húgával vagyok itthon és úgy tervezem, ő jövő ősszel kezdni a bölcsit (20 hónaposan) és pedig 6 órában megyek majd vissza dolgozni.
Először is: köszönöm a válaszokat. Jó érzés volt olvasni a pozitív visszajelzéseket. Igy bár nem sokkal, de picit könnyebb szívvel vetem bele magam a beszoktatásba. Persze, lehet, hogy ez az egész csak engem visel meg ennyire - és a fiam az első pillanattól fogva jól fogja érezni magát - remélem így lesz.
Másodszor: Nem akartam rejtett politikai topikot indítani. Sajnálom, aki ezt félreértette.
Mi is magánbölcsibe adtuk a most 2 év 3 hós kisfiúnkat. Egyszerűen az államiról hallani sem akartam, de valószínű azért, mert megtehetjük. Elnézést mindenkitől. Viszont az óvodát már nem szeretném magánban folytatni a gyerekkel, mert az a véleményem, hogy nem ad többet mint az állami. Hál istennek nagyon jó, szép helyen lakunk, így a környék állami óvodái szuperek, a családok is 90%-ban egyenragúnak mondhatóak.
A bölcsit azért kezdtük el, mert 2 napot szeretnék dolgozni egy héten a munkahelyemen. Ez nekem is kikapcsolódás.. :)
Első gyerekünk és nagyon nehéz az elválás... mind az én, mind a férjem részéről. De én azt mondtam itthon, hogy a közösség miatt is kell. Annyira örül a gyerek, ha átjön egy-egy kis barátja hozzánk és órákig eljátszanak. Én már szerintem nem tudom egész nap az ő figyelmét úgy lekötni mint a társai és nem is akarom, hiszen szocializáció is kell a babáknak.
De persze ez csak az én véleményem... Szóval mi a közösség és az én kikapcsolódásom miatt választottuk a bölcsit.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!