Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Kisgyerekek » 3 éves fiú még nem beszél...

3 éves fiú még nem beszél érthetően. Aggódnunk kellene?

Figyelt kérdés

Nemrég kezdett óvodába járni, azt mondták, majd ott megindul a beszédfejlődés. Igazából megérteti magát, s most már sokmindent mond, szavakkal is kifejezi akaratát, nemcsak mutogatással. Az oviban többnyire egyedül játszik a szőnyegen, de előfordult, hogy szerepjáték gyanánt megterített, leültette társait, mondván: vacsora!

Beszédében még mindig sok a halandzsa beszéd.

A védőnő a minap azt mondta, hogy szerinte a gyereknek problémája van (autizmus jeleit látja rajta), mert nem tartja a szemkontaktust, nem ment oda hozzá (beteg volt a gyerek és sosem látta még a nénit).

Az mondjuk igaz, hogy a nevére nem hallgat. Néha válaszol, hogy 'mit csinálsz?'-'semmit', 'hol vagy?'-'itt'

Aggódnunk kellene? Persze mi is látjuk, hogy a kortársai és a fiatalabbak is, előrébb vannak a fejlődésben, de nem gondolom, hogy lehetne ezt siettetni.

Fantáziája-képzelőereje van.

Köszönöm a segítséget!

Egy aggódó keresztanya

2011. okt. 10. 21:11
1 2
 1/14 anonim ***** válasza:

Barátnőm fia ugyanígy volt. Szeptemberben kezdte az ovit, nagyon minimális, érthetetlen szókinccsel. Karácsonyi verset is félve mondott, amit legjobb lett volna feliratozni, mert alig lehetett érteni. 4. életévére viszont már nem volt különb a többitől, egy év múlva meg már mesélőversenyre vitték, olyan szépen beszélt és tanult. Az ég világon semmi baja nincs, okos, korához képest megfelelő fejlettségű, autizmusnak nyoma sincs.

Sztem autizmus kérdéskörében adjatok a gyerekorvos szavára, ne a védőnőjére.

2011. okt. 10. 21:23
 2/14 A kérdező kommentje:

köszönöml

Én, mint pedagógus kicsit lustácskának mondanám. Mindig rögtön megértettük, hogy mit szeretett volna, így nem volt rákényszerülve, hogy sokat beszéljen.

De huncut, eleven, mozgékony. Igyekszek sokat mesélni neki és belemegyek a szerepjátékokba. Most hétvégén is paci voltam és megpatkolta a lábam.:)

Várom a további választ!

2011. okt. 10. 21:27
 3/14 anonim ***** válasza:

szia

az én kisfiam januárban lesz 3 éves és még Ő is inkább csak halandzsázik, ő nem jár még oviba.

pár szót mond amit akar a többi mint másoknak, idegeneknek érthetetlen beszéd én meg értem neki meg csak ez számít, gondolom nálatok is így van, hogy ti értitek a kisfiút.

én elvittem logópédushoz aki meg volt lepődve milyen okos, de szerinte gond van mert nem utánoz a gyerek, tényleg sosem utánzott beszédben, másban igen.

de nem kell járnunk sehova ezt mondjuk nem értem ha gond van miért nem kell járni.

na mindegy.

hogy lehet hogy a védőnőt még sosem látta??? a 3 év alatt!!

más jelei is vannak az autizmusnak, pl. csak 1 játékkal játszik, monoton dolgai vannak ami ha fel borul akkor dühönghet a gyerek stb...

az én fiam sem játszik el más gyerekekkel, még!

de ez életkori sajátosság...

szerintem vigyétek el logopádushoz vagy neurologushoz..

nálunk a védőnő nem vett észre olyan dolgokat ami kötelessége lett volna, sőt a gyerekorvos sem pedig szóltam....

most isszuk a levét főleg a gyerekem (kisebbik)

2011. okt. 10. 21:29
 4/14 anonim ***** válasza:
azért a védőnő is sokat nyom a latba.ha ő lát valamit inkább minél elöbb derüljön ki,hogy megfelelő segítséget kapjon,bár ne lenne.maga a késő beszéd még annyira nem probléma de amiket a védőnő felsorolt már igen.
2011. okt. 10. 21:29
 5/14 anonim ***** válasza:

Nővéremék kisfa volt így, most 6 éves már. 3 évesen nem igazán beszélt, 4 évesen elvitték egy szakemberhez, aki valami neurológiai vizsgálatokra küldte, mert azt mondták, nem logopédiai problémája van. Most 6 éves, beszél, beszél, csak nem értjük mit mond. Illetve a nővérem érti, de mi, a család többi tagja elvétve megértünk egy-két szót, sajnos :( A leleteire azt írták, hogy enyhe fokú értelmi fogyatékos, neurológiai probléma.. állítólag a bal és a jobb agyfélteke nem úgy kapcsolódik össze, ahogy kéne.

Másik ügy: Az én férjem egy kukkot sem szólt 3 éves koráig, és 3,5 évesen mondatokban kezdett beszélni. :)

Vigyétek el egy szakemberhez, hogy megnyugodjon a család.

2011. okt. 10. 21:35
 6/14 anonim ***** válasza:
én a helyedben szakemberhez fordulnék.azért te is érzed,hogy valami nem stimmel nem?jobb ennek utánajárni
2011. okt. 10. 21:36
 7/14 A kérdező kommentje:

A védőnőt látta, de még kisebb korában.

Az, hogy nem tartja a szemkontaktust, azt nem tudom hogy értette (lévén, hogy a sógorom mondott neki valamit és ő is az ellenkező irányba nézett és a tesómnak válaszolt).

Azt én is tudom, hogy a gyerekek ilyenkor egymás mellett játszanak (igaz, ez inkább a bölcsire 2-3éves korra jellemző.

A gyerekorvoshoz már elvittük kb. 1 éve, hogy a gyerek biztos süket, de azt monda, nincs baja.

Akarata az van, úgyhogy néha hiába mondjuk neki, hogy mit csináljon, úgysem azt csinálja.

Az általános hisztin (hagyjál békén) kívül nincsenek dühkitörései, nem csak egyetlen játékkal játszik.

Bármiből egy perc alatt repülő lehet.

Köszönöm

Várom a további válaszokat!

2011. okt. 10. 21:38
 8/14 szöcske005 válasza:

Szia!

Ha nyugtalanít benneteket ez a kérdés el kell vinni a gyermeket orvoshoz, csak úgy fogtok megnyugodni.

De ismerek olyan embert, aki 4 éves koráig meg sem szólalt, mert nem volt rá szüksége.Mindennel el volt látva.

Senki sem egyforma.

Így a gyermekek sem.

Az én lányom 4 éves, és még most is szokott halandzsázni :)

2011. okt. 10. 21:42
 9/14 anonim ***** válasza:

én fiam 2 éves és holnap megyünk vizsgálatra mert még nem beszél. most meglepődtem, hogy van aki 4 évesen vitte orvoshoz a nem beszélő gyerekét, mi múlt héten voltunk a védőnőnél és küldött is tovább.

olvasgattam a neten és ott azt írják a 2 éves vizsgálat után 3 éves kell újra menni ha még mindig nem beszél.

télen szeretném elvinni a fiam tsmt tornára,, nagyon jókat hallottam a megkésett beszédfejlődés kapcsán erről a tornáról.

nézz utána, ártani biztos nem árthat és te is nyugodtabb leszel ha teszel valamit érte :)

2011. okt. 10. 21:54
 10/14 anonim ***** válasza:

Én először kikérném a háziorvos tanácsát,ha ő úgy látja elküld logopédus szakemberhez.

4 gyerkőc anyukája

2011. okt. 11. 08:59
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!