Miért lenne károsabb a televízióban nézett mese, mint a könyvben olvasott?
Egy kisgyermek, amint szellemileg megérett arra, hogy felfogjon egy történetet, azzal együtt, hogy a benne szereplő alakok nem valóságosak, vagy ha azok is, ami velük történik, az csak kitaláció. A könyvek tele vannak illusztrációval, a gyermekek élénk fantáziájúak, és ami számukra ijesztő, az úgy is az, ha nem is látják, sőt. Sokszor a fejben elképzelt világ félelmetesebb, mint a valós. Ezért nem értem, miért ez a felhajtás, tv ellenesség mostanában. Ha egy gyerek úgy ül le mesét nézni, hogy mi tudjuk, mit néz, előre eldöntjük, való-e neki és folyton kérdezhet, mindent elmagyarázunk neki, figyeljük reakcióit, utána is beszélgetünk a történetről, az mitől károsabb, mintha elmesélnénk neki könyvből egy hosszabb mesét?
Én magam nem néztem tv-t gyermekként, viszont minden nap meséltek nekem, sokat, könyvből. A mai napig van rossz emlékem arról, ahogy elképzeltem egyes mesékben (Grimm) a félelmetesebb jeleneteket, illetve az is nyomasztott, hogy a számomra nagyon kedves személy, anyu, apu szájából hallottam a gonosz szereplő szörnyeteghangját. Nem tudom, ez mitől másabb. Egy kisgyereknek nem kell tudnia megbirkózni a világ rossz dolgaival?
pontosan így lehet tv-t nézni egy 2-3 éves gyerekkel, ahogy mondod kedves kérdező, a gond az hogy a tv-ben reklámok vannak, gyors vágásokkal, villogással, ami túlságosan ingerli a kicsiket. Nem tudod megválogatni a meséket, hacsak nem láttad őket már, addig nem tudod eldönteni, hogy neki való vagy nem. Maga a tvnézés károsan hat a térlátás fejlődésére, gondolom nem a napi 20 perc, hanem a több óra.
Én egyébként engedem a 2 éves fiamnak, hogy nézzen tv-t, illetve mese dvd-t, olyan meséket, ami neki való, én már láttam szerintem is neki való, és esetleg megvan könyvben is. Kb 20 percet nézi naponta
Nem elsősorban erre gondol aki ilyesmit mond.
Hanem arra, hogy a szülő gyerek kapcsolat szorosabb legyen, mert lássuk be, nem mindenkinek ekkora terror egy elolvasott mese (nem beszélve arról azt is lehet szelektálni, csak úgy, mint a tv meséket).
Hogy együtt töltenek időt, hogy beszélnek a meséről, fejleszti a gyereket, mert a tv-ben hiába kérdez onnan senki vissza nem válaszol neki. A történetet megkapta, de egy szülővel való olvasáskor a kapcsolat, beszédfejlesztés, memóriafejlesztés stb ami igazán jelentős és előnyös.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!