Mekkora gond ez 4 éves gyereknél? Többi lent.
Első vagyok: Szelektív mutizmus
A sajátosan gyermekkorban előforduló kórképek között szerepel a szelektív mutizmus, amely szoros kapcsolatban van a szorongásos betegségekkel. Ezek a gyermekek életük egy vagy több jelentôs szociális helyzetében iskolában, idegenek elôtt megtagadják a verbális kommunikációt, és részlegesen vagy teljesen, néhány héttôl akár éveken át is némának mutatkoznak, egyébként intakt beszédképességük ellenére.
Hát ez fura. 4,5 éves a fiam. Igazi cserfes nagylegény. Viszont rokonokon és óvónőkön kívül senkihez nem beszél. Köszönni még úgy ahogy, de egyre ritkábban, hiába szólok, hogy köszönni. Válaszolni meg senkinek nem válaszol, max ha nagyon nagyon erőltetem és megmondom a választ. Anyuéknál nyaralt pár napot, és úgy hozta haza anyu, hogy valahogy vezessem rá a gyereket, hogy másnak is válaszoljon, mert már kéne. Hát én mondtam neki, hogy akár tótágast is állhatok, nem tudok mit csinálni.
Én is szégyenlősségnek vettem.
Óvodába az első héten meg se szólalt egész nap, de mostmár beszél állítólag az óvónőkhöz.
Ha nem teszed fel a kérdést, nem is gondolkozok ezen.
hidd el nem olyan nagy gond ez
a lányommal jár egy ilyen gyerek az osztályban a tanárok is tudják és tiszteletben tartják majdnem kitűnő tanuló a kislány
írásban felel ha kell
ha a tanár mond valamit megcsinálja de nem beszél vele a gyerekekkel igen
kicsi kora óta van ez jár/járt mindenféle helyre de eddig azt érték el h a pszichológussal már beszél mindezt 4 év alatt érte el :-)
azt mondták h majd leteszi de ha erőszakoskodsz vele akkor még rosszabb lesz
ja most mentek 4ik be
és a lányom egyik legjobb barátnője
Szerintem is mindenképp beszélj orvossal, védőnővel, pedagógussal, akit kompetensebbnek tartasz. Elektív mutizmusnak is nevezik amúgy. Szerintem se olyan nagy a gond, vannak elektív mutisták, akik csak a családban beszélnek (de ott sokat és felszabadultan), amúgy még az óvónőkkel se. De abban teljesen biztos vagyok, hogy a noszogatás nem javít a helyzeten. Meg lehet esetleg próbálni, hogy olyan személyeknek, akikkel gyakran találkozik és feltehetően bízik bennük (pl orvos), súgja a fülébe a választ. Ez egy nagy lépés lenne, mert ezután meg szoktak érkezni a zöngés hangok is és a probléma megoldódott. Ezt Ranschburgnál olvastam.
Az enyém még csak 2.5 de ő se köszön, bevezettük azt, hogy integetssen köszönésképpen. Szerintem kicsi korban ez a megoldás is megteszi.
Ne érezd kellemetlennek a kislány viselkedését - ha te elfogadod, hogy egyelőre ez a helyzet, kisebb lesz rajta a nyomás és talán hamarabb megered a nyelve.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!