Azok az anyukák, akik csak bioételt adnak a gyereknek, meg lustaságnak titulálják ha valaki bolti joghurtot ad a gyerkőcnek, meg elutasítják a cukor minden formáját, nem félnek mi lesz a gyerkőccel a bölcsiben?
Sok anyuka írja hogy az ő gyereke csak kölest meg hajdinát eszik meg rizstejet meg ízetlen főzeléket biozöldségből és így is tervezi két-három éves korig. De a bölcsiben, oviben mi lesz az ilyen étkezéshez szokott kicsikkel?
Nem akarok vitát szítani, kérem, aki veszekedni ön ide ne is írjon, én komolyan kíváncsi vagyok, mert felvetődött a minap egy beszélgetésnél ez e kérdés. Konkrétan, hogy aki nem ad a gyereknek sok mindent (ízesítők, édes dolgok, közérti gyümölcsök), mi lesz a bölcsis étkezéssel, a gyerek nem ahhoz van szokva, anyuka sem?
Én csak annyit szólnék hozzá, hogy valaki írta milyen jó a vidéki rokon: hát amit az apósomék termesztenek, attól kezd elmenni az étvágyam. Egyáltalán nem bio, apósom úgy permetez, hogy a hígítási arány dupláját teszi bele, biztos, ami biztos alapon. Ráadásul nem is használ, férges minden. De ingyen van, amit adnak elfogadjuk, aztán van, hogy a kukában landol. De pl a tojásnak örülök, az sokkal jobb, mint a bolti.
amúgy én is annak a híve vagyok, hogy kb 2 éces korig semmi édesség, ez az első gyereknél még össze is jött. A másodiknál már az a gond, hogy nem érti, hogy ő miért nem ehet olyat, amit a tesó. Ma pl adtam a 20 hónaposomnak 1 szem Smarties cukorkát. Lehet hiba volt. Az elsőnél az volt az elvem, hogy amit nem kóstolt még azt nem is kívánja meg, ez be is jött. Az oviban nagyjából megeszi a kaját. A nagyszülőknél vedeli a cukros teát, itthon vizet vagy enyhén cukros limonádét iszik.
Nem tudom, hogy miért van az a képzet, hogy a biokaják íztelenek. Nem gondolom, hogy egy bio uborka íztelenebb lenne, mint a nem bio. Ennek ellenére zöldség gyümölgyben nem veszek biot, mert abban nem hiszek. De ha a kölesre, hajdinára gondolsz: miért ne lehetne főtkrumpli helyett a változatosság kedvéért kölest vagy hajdinát adni. Vagy a rizs alternatívájaként.
Én sem vagyok egy biomami, de van barátnőm, aki az, és sok jó dolgot tanulok tőle. Sok mindenben igaza van, de ha rajta múlna levegőt sem vehetnénk. Én is megpróbálok olyan élelmiszereket venni, amiben kevésbé van E, de nem riadok meg, ha felvágottat kell adnom a gyereknek, vagy egyszer egyszer krémtúrót, vagy danone joghurtot.
Egyébként tejallergiás a fiam, így rizstejet, zabtejet használok a főzelékekhez. Én is azt ebédelem, és egyáltalán nem ízetlen, csak nem a megszokott nagymamám által készített főzelékíz.
Egyébként én is azt vallom, hogy amíg lehet kíméljük a kicsik emésztőrendszerét (én még mindig főzelékeket főzök feltéttel a 21 hónaposomnak, hisz a bölcsiben sem kapnak milánóit vagy sült krumplit) de ha esetleg nem itthon van az ebéd, stb, akkor nyugodtan megeheti az étteremben rendelt kajánkból, vagy sültkrumpliból stb.
Még mindig jobb, ha egy kisgyerekre otthon figyelnek és legalább otthon minőségi kaját kap, a bölcsiben oviban meg olyat amilyet, mint ha itthon is E-ket enne csak.
Én szerintem az általad említett bio cuccokhoz hozzászokni nem lehet, ha valaki jó evő, akkor mindent megeszik, ha válogatós, akkor a biokaják közt is válogat. Szerintem nincs köze hozzá. Inkább az anyuka szemléletét bánthatja, hogy a bölcsiben, oviban nem biozöldségből főzik az ebédet, tejet adnak, stb. Ezt már neki kell megoldani.
Egyébként meg azt hiszem (mint ahogy számos ételallergiás kisgyereknél is beigazolódott) ha tudatosan van valamilyen ételre nevelve a gyerkőc, és nem csak tiltanak neki (pl. tejallergiás nem ehet csokit, édességet, stb) akkor később ő fogja visszautasítani ha kínálják. Ugyanígy: ha a csipsz, csoki, stb úgy van beállítva, hogy "ehetsz, de ha sokat eszel elromlik a fogad" akkor a gyerek később maga fogja visszautasítani, és az lesz a természetes, hogy ő nem eszik, mást választ helyett, mondjuk egy almát.
Ebben is az arany középút. Mint mindenben!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!