Mit csinálnak az oviban a gyerekekkel?
ahova a kisöcsém járt oviba ott minden rendben volt,kedvesek voltak az ovónők,tényleg figyeltek a gyerekekre.
viszont a bölcsi az valami hasonló volt,amit írtál
:( szegénykémet megviselte.
én is ovónő szeretnék lenni egyébként,eszembe nem jutna,hogy ilyesmit csináljak a gyerekkel.
18L
Az utóbbiban van valami. Rettentő zsúfoltak a csoportok (magas a csoportlétszám), és ha kifejezetten nem is kérik, de örülnek, ha néhány gyerek ebéd után hazamegy, vagy rendszertelenül jár. Persze papíron mindenki egész nap ott van, mert csak arra kap az ovi pénzt.
A többi valószínűleg nem általános, de vannak rossz óvónők. Ahogy manapság mondani szokták, "informáld le" az óvónőket.
Nem minden oviban ilyenek! Nálunk nagyon rendesek az oviban, az óvónők teljesen jófejek, olyan igazi tyúkanyók. Nem fogalkoznak azzal, hogy Gyesen, Gyeden van-e az anyuka, nem célozgatnak, hogy hmm, haza kéne vinni a gyerkőcöt... (Én érintett vagyok, kisebbikkel itthon, de soha nem kaptam semmilyen célozgatást.) Igazi kis otthonos ovi. Hozzáteszem, nincsen semmilyen "extra" nevelési programjuk, "csak" egy teljesen hétköznapi óvoda, mint a mi időnkben.
A beíratás előtt voltam pár oviban nyílt napon, és szerintem már ott le lehet szűrni, hogy milyen felfogás uralkodik az óvodában. Volt olyan ovi, ahová nem szívesen adtam volna gyerekemet, mert az óvónők kint bagóztak az udvaron a fa alatt a gyerekek között, vagy amikor az egyik gyerek kirángatta a másik kezéből a játékot, még azt a gyereket szúrta le az óvónő, akitől elrángatta a másik a játékot, mondván miért nem adja oda... és a szülőkkel is elég lekezelő stílusban beszéltek a tájékoztatón. Szóval ilyen apróságokból már elég sok mindent le lehet szűrni.
Persze ebben csak az a baj, hogy amilyen túljelentkezés manapság van, az ember nem nagyon tud válogatni, örül, ha bármelyik oviban felveszik a gyerekét. :(
Hú, hát a higiéniára a lányom ovijában nagyon figyelnek és mivel az ovónéniknek, dadusoknak is van gyereke nem hiszem, hogy olyat tennének mással amit az sajátjukkal nem. Szóval nálunk legalábbis a zsepis eset kizárva.
Azt is merem remélni, hogy nem ütik őket, de olyat láttam már, hogy jól megrángatták az egyik gyereket, mert már sokadjára akart kiszökni. Ezt meg is értem, végülis az ő felelősségük, ha eltűnik.
Olyat nekem is mondtak már, hogy ha nem gond akkor el tudnám e vinni délben (csak néha amikor helyettesítés van vagy ilyesmi). Erre én mondtam, hogy a kicsi gyerekem olyankor pont alszik és azért nem fogom felkelteni. Azt mondták, hogy megértik, de a hangsúly valahogy másra utalt. Szóval ilyenkor ha van rá mód anyukám hozza el, vagy egyáltalán nem viszem be a lányom. De ilyen eset kb 5 volt egy évben.
Egyébként ezért is jó a családlátogatás, mert azért ha egy kicsit beszélgetsz az ovónénikkel nagyjából megtudod milyen ember lehet. Bízni kell bennük, mert különben 3 évet végigparázol.
A másik dolog : nem biztos, hogy minden igaz, amit a gyerek otthon elmond. Pl ez a zsepis eset szerintem egy gyerek szájából származik, aki valamit félreértett.
Ja még a "kibeszélő show". Ez a része biztos, hogy igaz, azt nem tudom, hogy kiröhögik e, de végülis amit egy ovodás mond, azon általában lehet nevetni. Már ahogy megfogalmazzák a véleményüket.
"Kibeszélő Show"- ez jó, aranyos!
Ez a része tényleg igaz, és elkerülhetetlen, ugyanis a gyerek egy az egyben visszatükröz mindent, amit otthon lát... Nem is kell faggatniuk a gyerekeket, előadják azok ám maguktól :)
Én ebbe a részébe megmondom őszintén bele sem nagyon gondolok, mert különben becsavarodnék. AZ óvónők 100%-ig képben vannak minden család otthoni dolgaival ;) De ezt a legtöbbjük teljesen normálisan, diszkréten kezelik, nem élnek vissza az infokkal.
A zsepis eset nálunk kizárva. Most volt pont szülői, mesélták, hogy arra tanítják a gyereket, hogy amit belefújta az orrát, dobja a kukába-és látom is, lányom is ezt teszi itthon is. Kérdezgetni nem szokták őket, ez már kiderült. (lányom egyszer mondta, hogy kérdezte az ovónéni, hogy... megkérdeztem, valóban kérdezte-e, és csodálkozott, hogy dehogy, hogy kérdezne ilyet? hoszek neki. )
Verni tuti nem verik őket. A bölcsit imádtam, nagyon figyeltek rájuk, egy család volt. Mindent tudtak a gyerekekről. Az ovónéni is aranyos most, imádja őket, nagyon figyel rájuk. Nem hiszem, hogy rosszmájúak, a gyerekek érdekeit nézik mindig mindenben.
PErsze az ért én is kíváncsi lennék, hogy zajlik egy nap. Jó lenne belátni valahogy:)
Amúgy meg az is igaz, hoyg ha választhatsz, választhatsz, de sokan örülnek, ha van helye a gyereknek.
Nálunk is hazavitetik azokat, akik otthon vannak ebéd után-ezzel sem értek egyet, mert az enyém is jönni akar haza, én meg nem tudom hazahozni...
A mi ovinkban nincsenek ilyenek és a gyeses anyukák gyerekeit is ugyanolyan szívesen látják!
Szülők kibeszélése: én is gyerekekkel foglalkozom és bizony ez a korosztály nagyon szívesen mesél az otthoni dolgokról, DE! pontosan tudom, hogy nagy költészek, amit mondanak mindig osztani kell kettővel, sosem éltem vissza semmilyen infoval vagy nevettem a kollegáimmal és sosem faggattam egyik gyereket sem!
Nem mondom, hogy az óvónők szentek, hisz ők is emberek, de azt gondolom, hogy a többség rendben van, kár aggódnod!
Ezek szerint az általam olvasott dolgok kivételesek. Hála istennek!
Én sem emlékszem túl sok rosszra, de voltak fura dolgok. NEkem egy dajkám, egy képesített és egy képesítetlen ovónőm volt. A dajkát szerettem. A képesített ovónőtől eleinte féltem (mindenki félt tőle), mert nagyon mély reszelős hangja volt. De hamar rájöttünk, h nagyon jó fej. Megengedte, h kipakoljuk a táskáját és kisminkeljük :)
A képesítetlen nő viszont egy buta liba volt. Sorban álltunk, arra várva, h kimehessünk, ő mellettem állt és pöfékelte a füstöt. Én forogtam, beszélgettem a körülöttem állókkal, de nem mozdultam el a helyemről, nem ugráltam. Ő leeresztette a kezét és kiégette a blúzomat és rámszólt, h az én hibám, mert ott ugráltam. Én meg néztem nagy szemekkel, mert még a lábam sem mozdult el és nem én hajoltam bele a cigijébe.
A fura dolog meg az volt, h megvoltak a "társadalmi rétegek". Nekünk akkoriban nagy házunk volt, apukám vállalkozó volt, anyukám takarékban dolgozott. Így én a fő asztalnál ülhettem, ugyan úgy, mint a körzeti orvos lánya.
Nálunk sem ez a rendszer.
Zsepi: úgy tanítják őket, hogy ha kifújták akkor dobják ki a zsepit. Pont tegnap láttam az udvaron: kisfiú szalad az óvónénihez, szó szerint lóg a takony az orrából. Óvónéni elővesz egy zsepit, és megkérdezi, hogy ki fújja ki az orrát. Mire Ő kérte, hogy az óvónéni fújja ki, és akkor Ő meg is csinálta neki ,de kérte, hogy közben ne fogja meg a kezét. Kérdeztem, hogy ez miért van. Mondták, hogy úgy működik, hogy vagy a kisgyerek egyedül, vagy óvónéni egyedül, hogy még véletlenül se érintkezzen óvónéni a fikával, mert mire az udvarról beér kezet mosni, addig bármi történhet, és nem szeretne senkit megfertőzni.
Kisfiam azt mondja, hogy nem kérdezgették őket az itthoni dolgokról.
Gyeden vagyok, vagyis még tgyás-on, kisfiam kiscsoportos, még az óvónők mondták, amikor gondolkodtam a 1/2 napos beíratáson, hogy neke mis jobb lesz egy kicsit csak a picivel lenni, és higgyem el, a fiam jól el lesz délutánig a többi gyerkőccel.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!