Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Kisgyerekek » Testvérféltékenység megelőzhet...

Testvérféltékenység megelőzhető? Minden jó tanácsot szívesen fogadnék a testvér érkezésével kapcsolatban!

Figyelt kérdés
Kislányom 2 és fél éves lesz, mikor a kistesó megszületik, most vagyok félidős. Szoktuk neki mondani, hogy hol a kistesó, ő ad puszit a hasamra. Szereti a gyerekeket, főleg a babákat. Szeretném,ha nem alakulna ki testvérféltékenység. Milyen praktikák vannak, nektek mi vált be és mi nem?
2009. ápr. 21. 10:16
 1/3 anonim ***** válasza:
87%
Nálunk 4 gyerek van és a nagyok között a korkülönbség 3 és 2,5 év. Próbáld meg mindenbe bevonni a lányodat már most is, amikor várjátok a babát. Mesélj neki arról sokat, hogy milyen volt, amikor ő volt pici. Nézegessetek együtt róla készült fényképeket, esetleg közben mesélhetsz arról, milyen volt, amikor őt vártátok. Pici kori sztorikat is mesélhetsz neki. Őt is vonjátok be a készülődésbe, mondhasson véleményt a kicsi nevéről, akár a vásárlásokra is magatokkal vihetitek (nem kell mindig ott lennie) esetleg ő is kapjon ilyenkor valami apróságot, ne csak a baba. Kérjétek ki a véleményét a baba helyének kialakításáról (persze szépen terelgetve, hogy tényleg megfelelő legyen a picinek). Ha be kell menned a kórházba, előtte készíts össze apró ajándékokat a nagy lányodnak, amiket a látogatások alatt odaadhatsz neki a pici nevében. Esetleg ő is rajzolhat otthon a babának... persze, csak ha kedve lesz hozzá. Ha hazaviszitek a babát, jó, ha ő is megy érte, de ha nem megoldható, akkor se nagy baj. Amikor már otthon lesztek, igyekezz bevonni a baba körüli teendőkbe (adjon tiszta pelenkát, törlőkendőt stb) mindenért dicsérd meg. Ha szoptatod a picit, engedd, hogy ő is hozzád bújjon. Add a picit a kezébe, persze úgy, hogy te ott vagy mellettük. Magyarázd el neki, hogyan kell megfogni a picit. Esetleg a fürdetésben is segíthet... Ha látogatók érkeznek, kérd meg őket, hogy először a naggyal foglalkozzanak és csak utána a picikével. És a legfontosabb, hogy minden apróságért dicsérd meg. Arra azonban figyelj, hogy ne állítsd szembe a dicséret közben a kicsivel, mert az csak rivalizáláshoz vezet. Próbálj néha időt szakítani arra is, hogy fél, 1 órát néha csak kettesben legyetek, ez az idő legyen csakis a tiétek, amit senki se zavarhat meg. Most ennyi jutott eszembe, de biztosan kapsz még ötleteket. Nálunk most a pici születésekor már nem volt szükségünk ezekre a praktikákra, mert a 3. gyerekem és ő között 10 év a különbség. Minden jót! Boldog babavárást! Sok sikert!
2009. ápr. 21. 10:25
 2/3 anonim ***** válasza:
100%
nálunk 22 hó a különbség. az első 3 hóban nem volt gond. azóta viszont (1 év után) még mindig féltékenység van. a kissebb is féltékeny. elkerülhetetlen és egészséges dolog. a nap folyamán legyenek olyan fél órák, amikor cskak a naggyal foglalkozol. nem csinálsz közben mást. folyton mondd nekik, h mennyire szereted őket. nem tudom neked van e tesód. nekem van, és bizony sokáig féltékenyek voltunk. normális emberi tulajdonság.
2009. ápr. 21. 10:27
 3/3 A kérdező kommentje:

Köszönöm szépen! Első: Jó ötleteket adtál nagyon! Hasonlókra gondoltam én is, látva azt, hogy sógornőmék hol rontották el. Ők tényleg nem kérték ki semmiben a véleményét a nagyobbnak, szoptatásnál egyenesen kiküldte az anyja.

Második! Nincs tesóm, ezért is nehéz elképzelni. Abszolút nem is tudom, milyen érzés,ha valakinek testvére van.

Mindketten írtátok, hogy töltsek majd külön időt a lányommal. Na igen, ezt már előre lezsíroztam a férjemmel, hogy heti 1 délután ő itthon marad a picivel én meg megyek csavarogni a naggyal kettesben. Remélem tartja a szavát majd. De jó lenne, ha ő is lenne a naggyal külön is. Sajnos minden nap reggel 7-től dolgozik estig, csak a vasárnapot tölti itthon, nem tudom majd hogy oldjuk meg.

Az jutott még eszembe, hogy szerintetek túlzásba lehet vinni a felkészítést? Látom rajta majd ha unja a dolgot? Mármint nem szeretném, ha átesnénk a ló túlsó oldalára.

2009. ápr. 21. 12:54

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!