Extrém irigység! Mi lesz így a bölcsiben?
Kislányom sajnos egyke, 2,5 éves, hamarosan családi napközibe fog járni, ha lesz szerencsénk, akkor utána meg bölcsibe. Nincsen vele semmi gond, rendszerességhez szokott, aranyos kiscsaj, sokat foglalkozunk vele, de rettenetesen irigy. Senki nem mászhat fel a csúszdára a játszón, mert ha észreveszi, visít. Ha mondjuk hintázik, a mellette lévő hintára sem ülhet le senki, mert visít. Sorolhatnám. Hiába a sok türelmes, csendes szó, a játszóról hazahozás, a vigasztalás stb. egyelőre kevés a látszatja. Tudom, amjd kinő ebből, de addig is:
Mi lesz így a bölcsiben?
Kérek mindenkit, aki ilyenkor testi fenyítést szokott alkalmazni, hogy kíméljen meg a hasonló ötletektől, nem fogom ütlegelni a lányomat és emiatt nem kérek pejoratív megjegyzéseket. Köszi.
személyeskedsz? ok, akkor te meg szar szülő vagy, hogy nem tudod megnevelni ennyire se a gyereked.
elhiszem, hogy aranyos, de attól még lehet néha szigorúan is bánni egy gyerekkel, ez nem azt jelenti, hogy vered, hanem hogy következetes vagy.
szerintem hadd visítson a lényeg, hogy a többi gyerek ettől még hadd hintázzon, csúszdázzon, hogy ő ott van, mondjátok el neki sokszor, hogy nem az övé a játszótér.
Egyébként tényleg majd kinövi, legkésőbb 3 éves kora körül. Nem az egykeségtől "irigy", nekem 2 fiam van, de az osztozást is tanulni kell, és 3 éves kor körül lesznek rá érettek a gyerekek.
ugyan már. ez ebben az életkorban a lehető legtermészetesebb dolog. most van az éntudat kialakulása, nem véletlen a daskorszak is ilyenkor van. minden az enyém, mindent én csinálok.....attól még igenis lehet aranyos. és ez el fog múlni. én semmi drasztikusat nem javaslok, mivel ez természetes jelenség, büntetni nem érdemes érte. hanem sokat magyarázni, nem veszi el, kölcsönveszi csak, csak meg szeretné nézni, te is szoktad használni másét, a csúszda közös, arra midnenki felmehet stb stb stb. mindezt szelíden. azt nem szabad megakadályozni, hogy ha vki az övét el akarja venni, akkor azt megvédje, hiszen ez jogos, mi felnőttek sem szeretbénk ha egy idegen odajönne és csak úgy kivenné mondjuk a pénztárcánkat a kezünkből. ők még nem tudnak különbséget tenni persze a pénztárca meg a homokozólapát között, csak az létezik, hogy "enyém, nem adom". és ez jó, hogy erre rájött, hiszen mint írtam, a természetes fejlődés része. a szocializáció dolga, hogy megértesse vele, mi az hogy kölcsönadni és társai, de a szocializáció nem egyenlő itt sem az erőszakos neveléssel.
a bölcsi gondját sztem ne vedd magadra, ott vannak a nevelők, ők meg fogják oldani a helyzetet, és hidd el, nem a te kislányod lesz az egyetlen, aki ilyen. mindenki vadembernek születik, és a legtöbb felnőtt nem vademberként végzi. :)
eszembe jutott egy eset, amikor a férjem unokahúga csokit kapott. az apja fogta és harapott belőle, mondjuk nem volt szép, hogy nem kérdezte meg, kaphat-e belőle, de ettől függetlenül a kislány olyan hisztibe kezdett, hogy a végén már lilult. hogy az apja nem kaphat belle, senki sem, mert az az övé. ilyen korú lehetett ő is. az említett kislány januárban lesz 9 éves, és már évek óta nem okoz neki gondot, hogy a szülinapra kapott bonbonból körbekínálja a családot. magától.
szintén 2,5 éves kislány anyukája + 37 hetes km
utolsó vagyok. jót mosolyogtam, mert ő is így mond még sokmindent, ide jöjjek = gyere ide, én is eszek = te is eszel stb.
3 éves korig nem nagyon lehet ezt velük megértetni, akkor kezdenek el vevők lenni a dologra. persze mint midnent, ezt is hamarabb kell elkezdeni mondani. pl. a 8 hónapos se éeti, hogy miért is ne nyúljon a konnektorba, mégis mondja neki az ember, ha nem mondaná, sose értené meg 8mondjuk így is kell vagy 800x mondani, de hát istenem, senki se mondta, hogy könnyű a gyereknevelés).
természetesen vidd csak a játszóra, fontos, hogy lásson gyerekeket maga körül, és hogy lássa a jó példát, hogy nagyobbak/ kisebbek már/ még osztozkodnak. és hogy ez a jó és a normális.
Persze, hogy megtanul osztozkodni anélkül is, hogy játszótérre viszed.:) De persze főként gyerekek között tanulja meg, bölcsiben, oviban.
A személyisége már most megmutatkozik, de persze alakulni fog, (6 éves koráig) és megtanul szocializálódni is. Nem azt jelenti, hogy felnőtten is irigy lesz. Nálunk az ellentéte igaz. Én meg azt nem szeretem, hogy mindenét odaad mindenkinek a gyerekem.:)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!