Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Kisgyerekek » Hogyan alszik el 2 éves...

Hogyan alszik el 2 éves gyermeketek? És mikor?

Figyelt kérdés
2011. aug. 9. 09:57
1 2
 1/11 anonim ***** válasza:
2,5 éves a kisfiam. Altatom, mesét olvasok neki. Kb. 10-30 perc között alszik el, változó. Végig bent kell lennem vele. Általában este 9 körül alszik el, attól függ, hogy mennyit aludt nappal. Nemsoká újra kezdődik a bölcsi, akkor már fél 9-9 között alszik, mivel ott nem alszik annyit, mint itthon.
2011. aug. 9. 10:06
 2/11 anonim ***** válasza:

Fürdés, fogmosás után puszi apának, utána fekvés, mese, és kijövök tőle. A kislámpát égve hagyom, hogy ne féljen, az fél 10 körül kapcsolom ki.

Fürdés 19:45-20:00 között kezdődik és kb negyed 9ig tart.

Nagyon ügyes kislány, soha nem volt gond az alvásával. Szépen lassan szoktattuk erre a rendre. Először bent maradtam mese után amíg el nem aludt, majd mindig kicsit előbb jöttem ki.

2011. aug. 9. 10:07
 3/11 anonim ***** válasza:
20 óra körül alszik kb. 1 éves kora óta, ehhez próbálok ragaszkodni. Ő 2 évesen még cicin aludt el, 27 hónaposan hagytuk el, azóta mesét nézünk, melléfekszek és a könyökömet babrálja míg el nem alszik. Már 3 éves lesz e hónap végén, de még mindig itt tartunk. Ha nagyon nem jön álom a szemére, akkor kicsit ringatni kell ölben és énekelni.
2011. aug. 9. 10:10
 4/11 anonim ***** válasza:
első vagyok. Kisfiam is 25 hós koráig szopizott elalvás előtt. Egyébként 1,5 éves korától szopizott, adtam neki puszit és kijöttem, babrált valami játékkal, és elaludt. 2 éves korától bölcsis lett, azóta megint nem alszik el egyedül. De engem nem zavar.
2011. aug. 9. 10:15
 5/11 A kérdező kommentje:
Az a gondom, hogy ha észreveszi, hogy nem vagyok benn, ordítva felkel. Próbáltam, hogy hagyom egy kicsit sírni, hátha visszaalszik, de akkor felháborodva kijön a szobából és engem, vagy az apját követeli. Ez egy este többször előfordul. Már nagyon fáradtak vagyunk. Kb. fél éve megy így, mióta bölcsibe jár. Korábban én is mesét mondtam, puszit adtam, és kijöttem a szobából.
2011. aug. 9. 10:21
 6/11 anonim ***** válasza:
Mikor vettétek ki a rácsot/cseréltetek ágyat? Nálunk ez a gond akkor jelentkezett, mikor átraktuk a nagyágyba, hogy majd a testvére kapja meg a rácsosat. Ahogy visszacseréltük, úgy múlt el a gond. Szépen elaludt egyedül, átaludta az éjszakát. Eltelt 4 hónap, most gond nélkül átszokott a nagyágyba.
2011. aug. 9. 11:12
 7/11 anonim ***** válasza:

Kedves kérdező, jól értem, hogy elhagytad a mesét? Ha igen, vezesd be újra, javaslom. Három éves kortól alapvető szükséglet alváskor is, de a 2 évesnek is segíthet az elalvásban, mivel biztonságérzetet ad neki, valamint szorongásait segíti feldolgozni (utóbbi tényező inkább 3 éves kortól jellemző, mert annál kisebb életkorban még a hétköznapi dolgok mesélése köti le; a szülővel való esti kommunikáció egy meghitt formája vagy a népmese, vagy a saját hétköznapokról való mesélés). Három éves kortól ráadásul a népmese ismétlődő elemei fokozzák az érzelmi biztonságot, az elemek ismerőssége okán. (Persze konkrét szerzőtől is lehet mese 3 éves kortól.)

Visszatéve két évesedhez: a délutáni alvásról nem írt senki eddig itt! Kisgyermekkorban nagyon fontos még az esti alvásra nézve is! Hiszen a bioritmus, napi ciklus kiegyensúlyozottságára nézve kell délután legalább 2 óra alvás, minimum a gyermek 5 éves koráig. (Utána már kevésbé szeretnek csicsizni délután, de egy d.u.-i pár órás relax -alfa állapot- is sokat segít a bioritmusuk egyensúlyban tartására).

Túlzott rituálék nem tesznek jót a lefekvés idején, ezt hozzáteszem kiegészítésül, de az esti puszi, mese, gyengédség fontos. Két éves kor alatt meg vagy fokozatosan hozzászoktatja a szülő a gyermeket az egyedül alvásra, vagy ha erre nem hajlamos a picur (3 év alatt egyénfüggő), akkor tudomásul kell venni, hogy anyával, apával akar aludni -a cicizést is-, vagy amíg el nem alszik, külön ágyban alszik veletek egy szobában, bár fokozatosan rá lehet szoktatni külön szobában alvásra is a 2 éves gyermeket, persze kell kisvillany, hogy ne féljen, plüssállat, vele lenni, míg elalszik, stb. Persze lehetnek nehéz időszakok, hogy felébred újra és újra, szülőt kérve, de a fokozatos szoktatás az új helyzethez és következetesség -a szeretetteli gyengédséggel együtt- idővel kiegyensúlyozott mindennapi alvást hoznak számára (ezáltal számotokra, szülőkre is persze).

2011. aug. 9. 11:14
 8/11 A kérdező kommentje:

Köszönöm a válaszokat!

A mese egyébként úgy maradt el, hogy a gyerek estéről-estére bezárta a könyvet, hogy nem akar mesét.

2011. aug. 9. 12:32
 9/11 A kérdező kommentje:
Délben pedig semmi gond nincs az alvással és az altatással.
2011. aug. 9. 12:33
 10/11 anonim ***** válasza:
Nálunk is mesével alszik el, kettőt-hármat olvasok, attól függően, mennyire vagyok fáradt. Velünk alszik, majd most fogjuk átrakni saját ágyba. Nálunk igényli, szereti nagyon a mesét. Próbáld ki a Trixi könyveket, olcsó, gyakran adnak ki újat, egészen kicsik is élvezik. Nálunk ezek a kedvencek:)
2011. aug. 10. 11:12
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!