Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Kisgyerekek » Ez mostmár tutira bárányhimlő?

Ez mostmár tutira bárányhimlő?

Figyelt kérdés

3.5 éves a fiam (illetve ősszel már 4 éves lesz). Tegnap este volt egy kicsi láza, meg feltűnően hamar, minden vita nélkül elaludt este, ez már kicsit gyanús volt. Reggel jókedvűen, láz nélkül ébredt, viszont a szája körül volt pár pici kiütés, amit én először nyálkiütésnek gondoltam, mert az a legújabb szórakozása, hogy csorgatja a nyálát és vihog, ha rászólók. Szóval azt gondoltam, az csapta ki a bőrét. De aztán láttam, hogy a könyökhajlatában is van két ilyen kis pici piros valami.

Gondoltam, akkor már átviszem a gyerekorvoshoz, úgyis át kellett iratkoznunk, mert most költöztünk ide nemrég.

Az orvos azt mondta, hogy ez nagy valószínűséggel nem bárányhimlő - én sem gondoltam annak még reggel, pedig elvileg nekem is fel kellett volna ismerni, mert ezt én is tanultam. Azért nem gondolta egyikünk sem, mert nem volt igazán hólyagos, meg nem is viszketett neki. Na meg a láz is elmúlt reggelre.

Csak ezt a cinkrázót írta fel, meg Fenistil cseppet, ha mégis viszketne.

Most este viszont néztem, hogy már sokkal több pöttye van, és ott van a közepén az a kis hólyag is némelyiknek, illetve párszor mondta, hogy viszket egyik vagy másik.

Ez vajon akkor már biztosan bárányhimlő? Az zavar meg, hogy tegnap este óta semmi láza nincs, pedig elméletileg annak is kéne lennie, nem? Beható ismereteim nincsenek a témában, nem vagyok orvos, csak tankönyvben találkoztam eddig bárányhimlővel (meg nekem volt persze, amikor kicsi voltam, de az ugye csak egyetlen eset, erre nem lehet alapozni). Van olyan, hogy nem, vagy alig jár lázzal?

2011. aug. 3. 20:14
 1/7 anonim ***** válasza:

1,5 éves kislányom most esett át rajta. Még van egy-két seb, ami nem száradt le teljesen. Szóval, ha hólyagos, vagy mondjuk olyan, mintha vízhólyag lenne, akkor az bárányhimlő. Az, hogy egyelőre nincs sok, nem jelent semmit. Nálunk az első 2 nap összesen 5, azaz öt pötty volt :) Na, a 3. nap jól kijöttek, de még az 5. napon is. Láza egyszer sem volt, hőemelkedése sem. Kicsit kedvetlen volt, kevesebbet evett és többet aludt. De hamar túllépett rajta. Várj még néhány napot, ne vidd addig gyerekek közé, meglátod, hogy alakul.

Nekünk cink rázót írt fel a doki, attól nagyon hamar elkezdtek leszáradni a pöttyök.

Hmmmm, azt hiszem ennyi. talán nem hagytam ki semmit. De ne aggódj miatta :)

2011. aug. 3. 20:39
 2/7 A kérdező kommentje:

Köszönöm :) Akkor így már értem, hogy nincs nagyon láza. Kenem ezzel a cinkes pempővel, remélem hatásos lesz.

Gyerekek közé most nem megy, majd csak szeptembertől oviba, de most szünet van, na de akkor most játszótér sem lesz egy darabig. Hát, sajnálom szegényt, már így is rettentően unatkozik :(

De igazából kicsit "reménykedtem" benne, hogy ez most bárányhimlő, hogy legalább túl legyünk rajta most, és ne akkor, amikor már ovi van, mert neki sem kéne hiányozni, na meg nekem sem nagyon lehetne.

2011. aug. 3. 21:24
 3/7 anonim ***** válasza:
A mi orvosunk nagyon, de nagyon ajánlja a bh elleni oltást! Azt mondják, ez a viirus már nem olyan, mint a mi időnkben(70-es,80-as évek)olyan ism. is van, akik beadatták, mégis elkapták, de pár pöttyel megúszták.Itt, ahol lakunk, 2 gyerek az intenziiven kötött ki,mert nagyon elfertőződtek a pöttyök. Nektek nem erőltette a doki? (az én fiam 4 éves, nem kapott oltást, de néha rámijesztenek) Csak azért kérdezem, mert azt iirtátok, h kevés a pötty...
2011. aug. 3. 21:47
 4/7 anonim ***** válasza:

Első vagyok újra.

Nekünk pont, hogy nem ajánlotta az oltást a gyerekorvos. Nem tudom, mi igaz ebből az egész "veszélyes dologból" megint? Környezetemben még egy gyerekről sem hallottam, akinek bármi problémája lett volna belőle. De itt a gyk-n is már több "vita" kialakult az oltás mellett és ellen voksoló anyukák között :) Amit tudok róla: az oltás kb 15 évre nyújt védettséget, akkor gondolom újra kell adni (adnak annyi idősen vajon) mert felnőtt korban még veszélyesebb és súlyosabb szövődmények lehetnek, mint gyermekkorban. Nőknél főleg, mert terhesen ez még inkább igaz....Nem tudom, nem vagyok orvos. Csak ízt írom, amit látok és tapasztalok magam körül.... És szerencsére minden esetben igen ártalmatlan, gyors betegség volt.

2011. aug. 3. 22:01
 5/7 A kérdező kommentje:

Nekünk sose ajánlotta, igaz, ez a mostani már a harmadik orvosunk (illetve nem is, akinél voltunk, az csak helyettesít, mert szabin van a gyerekorvos), szóval máshoz jártunk baba korában, máshoz amíg bölcsis volt, és most megint máshoz, mert most költözés volt.

Na de sose mondta senki, hogy ez annyira nagyon kéne. Meg azért legjobb tudomásom szerint az durvább lefolyású bárányhimlő ma sem túl gyakori, viszont nagyobb védettséget ad, ha átesik a betegségen kiskorában, mintha védőoltást kap.

Ahogy látom, nem nagyon viseli meg a dolog, csak úgy néz ki szegény, mint a pulykatojás.

Ja, jut eszembe, a cink rázót a hűtőben kell tartani? Az van csak ráírva, hogy hűvös helyen, betettem a hűtőbe, biztos ami biztos, de így azt mondja a csemete, hogy "borzasztójan" hideg.

2011. aug. 4. 08:34
 6/7 anonim ***** válasza:
Ne tedd hűtőbe, elég a hűvös hely. Arra értik, hogy 35 fokba nem kell kitenni. Ha jól értem,"olyan, mint a pulykatojás"- akkor eldőlt, hogy tényleg bárányhimlős. Akkor kiivánom, hogy hamar legyetek túl rajta,mindenféle szövődmény meg kinlódás nélkül
2011. aug. 4. 10:15
 7/7 A kérdező kommentje:

Köszönjük szépen :)

Igen, mostmár egészen biztosan bárányhimlő. Szerencsére elég jól viseli.

Akkor az üveget nem teszem vissza a hűtőbe, elég lesz a szekrény is.

2011. aug. 4. 11:18

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!