Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Kisgyerekek » Létezik ilyen tejallergia?

Létezik ilyen tejallergia?

Figyelt kérdés
Kislányomról tavaly derült ki hogy tejallergiás. Valószínű hogy csak enyhén, de diétáznunk kellett pár hónapig. Több mint egy hónapja újra kap tejtermékeket (joghurt, sajt, kinder tejszelet, tejszínes kaják) és semmi baja nincs tőle. Egyedül tejet nem kapott még, attól nagyon félek hogy mi lesz, de a doki azt mondta hogy azt is kezdjük el. Valahol azt olvastam, hogy létezik olyan allergiás, aki bír minden tejes ételt, egyedül magát a tejet nem bírja meginni. Tényleg van ilyen? Ez milyen tejallergia? Csak azért kérdezem, mert annak idején nálunk is úgy kezdődött az allergia, hogy kapott tejet, előtte már régóta evett más tejes ételt és attól semmi baja nem volt.
2011. júl. 22. 13:32
1 2
 1/11 anonim ***** válasza:

Vszínű, h tejcukor lesz a ludas.

Az én fiam mindenre kiütéssel, és hasmenéssel reagál, de a szomszéd kissrác mindent eszik, sajtot, mindent, de ha megiszik egy deci tejet, hasmenése lesz.

Viszont, és most jön a bökkenő, ha nem nyersen issza, hanem pl krumplipürébe van keverve a tej, úgy már bírja.

Higgy az orvosnak, majd ő tudja, mi most küzdünk megint hasmenéssel, kedden terhelték.

2011. júl. 22. 13:41
 2/11 anonim ***** válasza:
AZok a tejtermékek amiket felsoroltál, savanyított tejtermékek, így ezek kevésbé váltanak ki allergiát. Ezért lehet már 8-10 hónapos kortól adni a babéknak is sajtot, natúr joghurtot, túrót. Viszont maga a tej igencsak allergizál.
2011. júl. 22. 13:43
 3/11 anonim ***** válasza:

Az a helyzet, hogy a tejcukor-intoleranciában szenvedők ehetik a sajtot, erjesztett tejtermékeket, mert ezekben minimális tejcukor (laktóz) van. Más viszont a tejfehérje-allegria (az egyik intolerancia, a másik allergia), aki a tejfehérjére allergiás tünetekkel reagál, az semmiféle tejterméket nem fogyaszthat.

A kislányodnál valószínűleg az elsőről lehet szó, ezzel magyarázható, hogy a sajt, túró stb. nem okoz gondot.

2011. júl. 22. 14:11
 4/11 anonim ***** válasza:

Tejcukorérzékenység/ laktózintolerancia.

De ez nem allergia!

Én is ilyen vagyok a mai napig. Minden tejterméket ehetek, de a tej kikészít(ene).

Mien problémája, tünete volt a tejtől?

2011. júl. 22. 14:39
 5/11 A kérdező kommentje:

Eddig én úgy tudtam, hogy nálunk tejfehérje allergia áll fenn. Enyhe ekcémás kiütéssel jelentkezett, és úgy tudom, hogy ez a tejfehérje allergia tünetei. Vérvizsgálatból derült ki, de külföldi az orvosunk (külföldön lakunk) így nem adott más felvilágosítást. De én annak idején lefordítottam azt a szót ami a leleten volt és tejfehérje amire allergiás.

Akkor most vagy az van hogy már kinőtte az allergiát, vagy nem tudom. Na de ilyen kis idő alatt? Megpróbálok neki tejet adni, és meglátom mi lesz az eredménye.

2011. júl. 22. 14:59
 6/11 anonim ***** válasza:

Érdekes, hogy hányféleképpen kezelik ezeket a dolgokat.

Kisfiam tejfehérje allergiás, már majdnem 1 éve diétázik. 2 éves korában (4 hónap múlva) csinálnak majd újra vizsgálatot, hogy fennáll-e még az allergia és ha negatív, akkor terhelik majd. Ehhez be kell majd feküdni a kórházba és minden nap kap majd tejet. Előtte semmi tejeset nem ehet, akkor meg majd napokon keresztül kapja, érdekes lesz...

Ja és neki is "csak" ekcéma volt a tünet.

2011. júl. 22. 15:23
 7/11 anonim ***** válasza:

"Megpróbálok neki tejet adni, és meglátom mi lesz az eredménye."

Azt ajánlom, h egyedül ne kísérletezz, ha tejfehérje allergia, akkor meg is fulladhat, nem véletlen, h kórházban terhelik.

Első voltam.

2011. júl. 22. 19:42
 8/11 anonim ***** válasza:
Fentiek fényében elgondolkozhat mindenki, aki szidja az itthoni egészségügyet... Bocsánat az offért. Én rengeteget voltam már kórházban a lányommal, minden tiszteletem és hálám azoké az embreké, akik érte dolgoztak.
2011. júl. 23. 08:32
 9/11 A kérdező kommentje:
Nálunk nem csinálják korházban az ilyesmit, otthon kell nekem "terhelni". Igaza van az előző válaszolónak, ha Mo-on lennénk sokkal biztosabb kezekben érezném magunkat.
2011. júl. 23. 13:31
 10/11 DALI-ÁS Klub válasza:

Igen, van. Két dolgot fontos tudnod:

1. Az allergiás reakciót a tejben lévő fehérjék okozzák (szemben a laktóz-intoleranciával, amit nem kevernék ide.) A tej feldolgozása (főzés, savanyítás) során ez a fehérjeszerkezet részben megváltozik. A tünetek elmaradása ezzel is magyarázható.

2. Mint azt a saját tapasztalatból is tudod: van egy bizonyos "tűrőképesség" az allergén anyaggal szemben. Sajnos előfordulhat, hogy a kicsi telítődik, aztán egyszer csak belobban.

Az otthoni tejterhelést - ha már muszáj magad csinálnod, ahogyan nekünk is kellett - betartanám ezt a gasztrós javaslatot:

Előbb pár csepp tejet kenj az arcára. Ha egy-két órán belül kipirosodik, vagy felhólyagosodik, mint a hangyacsípés (azaz csalánkiütéses lesz), nem is kell tovább terhelni, bizonyítást nyer az allergia.

Az első itatáshoz csak 1ml tejet adj, és ugrásra készen figyeld két órán át. Ha ne adj Isten hevesen reagálna, az ennyi idő alatt kijön. Másnap 2ml, harmadnap 4ml, aztán 8ml, és így tovább, meredeken növekvő adagban. Elvileg 3-4 dl panaszmentes tejfogyasztás esetén lehet örülni, mert az már gyógyulást jelent. Remélem így lesz nálatok is! Szorítok!

2011. júl. 25. 23:02
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!