Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Kisgyerekek » Normalis, ha 3 eves nem tudja...

Normalis, ha 3 eves nem tudja kimondani az "r" betüt? Hany eves kortol nem normalis es kell orvoshoz fordulni? Van, aki mar ki tudja mondani 3 evesen?

Figyelt kérdés
2011. júl. 20. 13:42
1 2
 11/14 anonim ***** válasza:
3 éves a lányom, és tökéletesen ejti az R hangot. hála Istennek!
2011. júl. 20. 14:26
 12/14 anonim ***** válasza:
2,5 éves kisfiam van: és jetek-et mond a retekre :) én sem aggódom még.
2011. júl. 20. 14:47
 13/14 anonim ***** válasza:
100%

Lényegében megírták előttem a választ: igen, normális, hogy a 3 éves gyereked nem ejti jól (vagy sehogy) az r hangot!

Óvodában 5 éves kortól (nagycsoportban) foglalkozik logopédus a gyerekekkel (ill. ha nincs az oviban, akkor nagycsoport év elején szűrést végez a logopédus, és pl. nevelési tanácsadóban logopédiára beosztják a gyerekeket, akinek kell járni.)

Abban az esetben, ha sok hangja nincs meg egy kisgyereknek, ill. szinte érthetetlen, amit mond, akkor már előbb is elkezdődhet a logopédiai terápia annak érdekében, hogy az iskolakezdésre tiszta legyen a beszéde.

Otthoni gyakorlásról: r hangot tényleg ne erőltesd se most, se később, mert nagyon kényes hang, ha valami rossz rögzül, nehéz kijavítani. Ha majdan kell járnotok logopédiára, akkor azt gyakoroljátok, amit ott feladnak otthoni gyakorlásra.

Orvosra abban az esetben lenne szükség, ha a gyerek nyelvféke lenőtt, ilyenkor felcsípik, mert lenőtt nyelvfékkel elég nehéz r hangot kimondani (nem lehetetlen, de igazán ritka).

Van még 2 évetek, addig magától is simán kiejtheti az r és az összes többi hangot, amit most még esetleg nem mond jól:)

(logopédus anyuka)

2011. júl. 20. 14:55
 14/14 A kérdező kommentje:

Köszönöm a sok-sok hasznos valaszt! :)

Igen, pont azert merült fel bennem, mert en is igy voltam. Vegül iskola elött derült ki, amikor elötte kellett menni az iskolaorvoshoz, es volt ra 2 honapom, hogy megtanuljam. Nem vittek logopedushoz, hanem a nagybatyam mondokazott velem, es sikerült, mehettem iskolaba. :) Azt azert nem mondanam, hogy lelkileg nem ereztem volna, es persze szeretnem, ha a gyermekemnel minden jol megy majd!

Oviba nem jartam, igy nem tudtam, hogy az oviban lesz logopedus. Külön köszönöm az utolsonak, hogy odairta, hogy logopedus anyuka, ez olyan megnyugato, hogy a hozzaertö is ezt irja.

Köszönök meg egyszer minden valaszt.

2011. júl. 20. 16:46
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!