Normalis, ha 3 eves nem tudja kimondani az "r" betüt? Hany eves kortol nem normalis es kell orvoshoz fordulni? Van, aki mar ki tudja mondani 3 evesen?
Normális.
Én 6 évesen tanultam meg rendesen. Az oviban vittek logopédushoz, de ő azt mondta, hogy mivel egyébként kitűnően beszélek, gazdag szókincsem van és minden teszten kiválóan teljesítek (akkor már írtam-olvastam is) felesleges járnom, majd megpördül magától, gyakorolgassunk otthon. És azt tanácsolta, hogy hanyatt fekve próbálkozzunk, mert úgy könnyebb. Valóban úgy sikerült először.
Én 37 éves vagyok és egy betűt sem tudok kimondani, és ez is teljesen normális :)
Az r HANGOT kb 5-6 éves korukra szokták a gyerekek kimondani, ha akkor sem sikerül, akkor az ovi nagycsoportban a logopédus segít.
Biztosan akad, aki 3 évesen is ki tudta ejteni az R hangot, de ők vannak kevesebben.
Csatlakozom az elsőhöz, 3 évesen még nem kell tudnia tisztán beszélni. (Abban is, hogy én is csak iskola előtt tanultam meg az r-t.)
Azt nem tudom, minden óvodában így van-e, de nálunk kijár egy logopédus, és rendszeresen figyeli a gyerekeket, így az óvónők szólnak a szülőnek, ha valami olyat észlelnek, amin logopédus tudna segíteni. Úgy látom, hogy leginkább nagycsoportban szokták „kezelni” a beszédhibákat.
Abban viszont nem értek egyet az első hozzászólóval, hogy gyakoroljátok otthon magatoktól. Kifejezetten arra kérte a logopédus a szülőket, hogy ne tegyék, mert nem egyáltalán nem biztos, hogy jól csinálják (sőt, azt sem, hogy ők maguk helyesen képzik a hangokat).
Hát nézd, nálunk bevált.
És próbálkozni meg csak muszáj, nem?
Pontosan emlékszem rá, milyen volt, semmilyen gátat nem épített, Anyuval mondókáztunk, beszélgettünk, játszottunk fürdés után az ágyban, és természetesen ebbe beletartozott egy csomó R betűs szó, vers stb. is.
Sose éreztem, hogy valamit rosszul csinálok, mókának tűnt az egész. Nyilván nem hangzottak el olyasmik: "még mindig nem jó, figyelj: RRRRR. Nem, figyelj jobban!!!! RRRRRR Jajj, lányom ez így nem megy, próbálkozz! RRRRRR" :D
Ettől függetlenül mindenki úgy csinálja vagy úgy nem csinálja, ahogy akarja, de ez az én tapasztalatom.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!