Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Kisgyerekek » Aki ellenzi, hogy számokat és...

Aki ellenzi, hogy számokat és betűket tanuljon a kisgyerek, hogyan akadályozná meg?

Figyelt kérdés

Sok olyan véleményt olvasok, amelyek szerint iskola előtt ne tanuljon olvasni, írni, számolni a gyerek, mert unatkozni fog az iskolában. Mi még itt nem tartunk, de: a kisfiam két és fél évesen elkezdte kérdezgetni séta közben a házszámokat, hogy az mi, én pedig válaszoltam. Így kezdtük, októberben lesz 4 éves, és most ott tartunk, hogy már a négyjegyű számokat is felismeri, tehát ha látja, hogy 1234, akkor mondja, hogy az ezerkétszázharmincnégy (ha láttunk egy számot, és kérdezte, akkor megmondtam, hogy mi az). Teljes biztonsággal megszámol dolgokat, pl. ha megkérdezem, hogy hány autód, játékod stb.-d van. A betűket is felismeri, az angol ábécét kirakja szivacsbetűkből sorba.

Kérdésem az, hogy ezt pl. hogyan akadályoznátok meg. Nekem eszemben sem volt akadályozni, csak kíváncsi vagyok, hogy az ellenzőknek módszereik is vannak-e ehhez.

2011. júl. 19. 12:06
 1/10 anonim ***** válasza:
100%
Nem kell megakadályozni.Számoljon nyugodtan, rakjon ki betűkből szavakat.Írni ne tanítsd, mert később a rosszul berögzült dolgok okozhatják a zavart-mutasd meg neki a betű nyomtatott alakját.Nem szabad gátolni az érdeklődést, de eröltetni sem.Ha kérdez, válaszolj.Szerintem jól csinálod.
2011. júl. 19. 12:11
 2/10 anonim ***** válasza:
ezt én is igy tenném.nem az abj,hogy őakar tanulni,hanem hogy az anyuka tanítsa,ha ő kérdezi válaszolj,ami érdekli abból nagy baj nem lehet.
2011. júl. 19. 12:53
 3/10 anonim ***** válasza:

Ez valami waldorfos divat, ők mondják, hogy a gyereknek akkor sem szabad megmondani, ha kérdezi. Elég nagy butaság.

Ismerősömnek is ez volt a mániája, ha megkérdezte a kislánya, hogy mi az, azt mondta, betű. De milyen betű? Majd az iskolában elmondják.

Nem mondom, hogy tanítani kell azt, akit nem érdekel, de ez az ellenkező véglet.

2011. júl. 19. 13:05
 4/10 A kérdező kommentje:

Köszönöm a megerősítő válaszokat! Én nem akadályozom semmiben, ha valamit kérdez, válaszolok. A környéken a boltokban már ismernek minket, a kisfiam előbb mondja a végösszeget a pénztárnál, mint a pénztáros, a legjobb program számára a vásárlás, a sok árcédulával. :-))

Ugyanígy vagyunk egyébként az órával, az utóbbi egy hónapban megtanulta, hogy mikor hány óra van (hagyományos, számlapos órán, 5 perc pontossággal), egyszerűen "ragadnak rá" az ilyen dolgok. Ezt is csak kérdezte-kérdezte, és megjegyezte, hogy melyik mutató hol van, és akkor hány óra hány perc van.

Azért várom az ellenzők véleményét is, kíváncsi vagyok rá...

2011. júl. 19. 13:16
 5/10 anonim ***** válasza:

Nagyon okos a kisfiad. Én ellenzem, hogy iskolásan tanítsanak egy kétévest olyasmire, aminek a lényegét még képtelen felfogni. De ha ő kérdezi, a kívácsiságát ki kell elégíteni.

Én úgy mondom az enyémnek: kakas betű, mama betű, papa betű (ő is 2,5)

2011. júl. 19. 13:54
 6/10 anonim ***** válasza:
A fiam beszélni nem tudott még, 2 évesen az összes betűt felismerte. A számokat is. Kérdeztem, hogy melyik az anya betű? Megmutatta. Aztán az összes többit. Majd minden számot. Ezzel akart játszani , a betűs és számos táblával. Aztán elkezdett beszélni, ezek voltak az első dolgok, amiket kimondott: egy-kettô-három,stb meg a betűk. Aztán elkezdte a kétjegyű számokat felismerni. Most 2,5 éves, tegnap segitsèggel ugyan, de 30-ig megszámolta az autóit. Már a nyomtatott betűk helyett a kicsi betűket kezdte kérdezgetni. Szavakat nem rakok ki a betűkből és nem tanitom meg leirni. Ezt még nem kérte. Ezt én sem akartam....de ezzel tudtam lekötni télen meg a puzzleval, csak ez érdekelte. Szereti a Dóra és Diego meséket , ugyhogy mostmár tízig angolul is mennek a számok...nem tudom ebben visszafogni, de annyit teszek, hogy az irást és olvasást, amennyire lehet, kihúzzuk legalább az iskoláig.
2011. júl. 20. 08:32
 7/10 anonim ***** válasza:
100%
Tegnapi 13:54-es vagyok. Az a baj, ha elhiteted vele, hogy tud számolni, pedig még nincs számfoglma, mennyiségfogalma. Pl. a szeretett édességből az egyik tányárban 3 db-ot, a másikban 5-öt kínálsz, és a 3-at választja. A másik: ha a szavakat nem tudja fejben hangokra bontani, akkor nem értheti, mire való a betű. Pl. ha megkérdezed, melyik szóban van b bető (nem bé, hanem b), a kabátban vagy a pulóverben, és nem tudja (persze többféleképp is feltehető a kérdés, pl mondj olyan szót, amiben van b, aminek a végén b van stb), ha ilyeneket nem tud, akkor nem érti, mi az a beszédhang, ennélfogva azt sem érti, mire jó a betű. Ezeket NE gyakoroltassuk velük, csak arra próbálok rámutatni, hogy ezek a képességek előfeltetételei a számolni, olvasni tanulásnak. Meg még ezer más képesség. Ezért ellenzem én is a babakorban való zseniképzést. De mondom még egyszer, amit a gyerek kérdez, arra válaszlni kell!
2011. júl. 20. 14:10
 8/10 anonim ***** válasza:
ja és még egy dolog, a számlálás nem ugyanaz, mint a számolás
2011. júl. 20. 14:12
 9/10 anonim ***** válasza:

Én a saját káromon tapasztaltam,hogy mennyire rossz az, hogy ha a gyerek úgy megy iskolába, hogy a tananyag egy része nem újdonság neki. Tudtam olvasni és írni, és így az első évet végig unatkoztam. Ami abban látszódott meg, hogy magatartás problémáim voltak, nem voltam képes egy helyben megülni...stb. nekem is szar volt, a tanárnak is és a szüleimnek is.

Minden kisgyerek érdeklődik, én mégis azt gondolom, hogy az ilyen fajta érdeklődést nem kell 100%-osan kielégíteni. Az én kislányom 3,5 éves, a számok nagyrészét felismeri, lerajzolja és elég sok betűt is. Amikor elkezdte őket összeolvasni, amikor a rajzaiba betűk keveredtek, szóltam a rokonságnak is, és mi is nagyon figyelünk, hogy inkább eltereljük a figyelmét, ha betűkről számokról kérdez. Annyi minden van, ami még érdekli,és neki való, nem hiszem, hogy kára lenne abból, hogy ezen a téren nem elégítjük ki a tudásszomját.

nem mondom, hogy jól csinálom, de semmiképp sem szeretném, ha úgy járna, mint anno én. Emlékszem még, hogy mennyire rossz volt.

2011. júl. 20. 17:07
 10/10 A kérdező kommentje:

Köszönöm a válaszokat, igazán hasznosak.

A tényleges számolás tanítását én sem pártolom, mert ha csak mechanikusan "tanulja" meg a gyerek, akkor abból nem az lesz az igazi gond, hogy unatkozni fog, hanem hogy az alapokat nem annak a rendje és módja szerint tanulja meg, és akkor az arra épülő tananyagnál lesznek komoly gondok. Márpedig a matekot nem mechanikusan kell megtanulni!

Azért az olvasást nem tartom olyan rossznak, de persze nem 4 évesen, hanem esetleg 6 évesen, de kizárólag akkor, ha őt érdekli (majdnem 7 éves lesz, mire iskolába kerül, mert évvesztes). Én is tudtam írni, olvasni, mire iskolába mentem, unokatesóinkat már mi tanítottuk, és egyikünknek sem volt magatartási problémája emiatt. Persze mi mind lányok voltunk, a fiúk hajlamosabbak a rosszalkodásra, ha unatkoznak. :-))

2011. júl. 20. 21:58

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!