Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Kisgyerekek » Verekszik. Mit tegyek vele?

Verekszik. Mit tegyek vele?

Figyelt kérdés
15hós a kisfiam.tudom,hogy még kicsi,de elég sokat verekszik.elkezd játékosan csapkodni a kezemet aztán begurul és egyre durvább.de csapkod kézre,fejbe,ahol akit éppen ér.hiába szólok rá,vagy fogom meg erősebben a kezét hogy nem szabad akkor is csinálja.múltkor boltban voltunk és ott kezdett el engem csapkodni.mit csináljak vele?
2011. júl. 8. 13:40
 1/5 anonim ***** válasza:

1. Ne vegyél tudomást róla, max. ne folytasd vele a játékot.

2. Ha ez nem válik be, akkor fogd meg a kezét, nézz a szemébe és komolyan mondd meg neki, hogy ezt te nem szereted.

Otthon, hagyd faképnél. Ne játssz vele tovább, csak, ha abbahagyta.

Ez már szokott segíteni de, ha mégsem, akkor

3. csapj rá te is a kezére, és maradj szigorú. Gondolom sírni fog, s miután lenyugodtak a kedélyek, akkor magyarázd el neki, hogy azért kapta, mert ő is csinálta.

Bár ez utóbbi nem a legjobb megoldás, vissza fordulhat az egész (gorombaságra, gorombaság az eredmény...). De szerintem, ha csak egyszer fordul elő az ilyesmi, abból a gyerek még nem fogja végérvényesen levonni azt, hogy verekedésre verekedés a válasz.

2011. júl. 8. 13:48
 2/5 anonim ***** válasza:
Az én lányom, ha rájön a bolondóra, hempereg az ágyon vadul és látom rajta, hogy túl van pörögve, ilyenkor jellegzetesen nevet is, és ilyenkor szokott, bár nem durván, de kicsit csapkodni, karmolni. Mindig figyelek, hogy rövidre legyen vágva a körme emiatt. Bár másokat még nem bántott, talán a férjemet elvétve néha. Sajnos előfordul, hogy visszacsapok, mert annyira elönti a vér az agyamat, de szerintem ez nem helyes. Jobb akkor már ott hagyni. Utcán, játszón még nem fordult elő ilyesmi, de mindenképp az a járható út sztem, ha fizikailag megakadályozzuk, hogy ezt folytassa, pl elvisszük onnan. Úgyis ez a dolog úgymond rousseau-i büntetése, hiszen aki verekszik, azzal nem szeretnek játszani a többiek.
2011. júl. 8. 13:59
 3/5 anonim ***** válasza:
32%

Gyereket nem büntetünk. A ideiglenes figyelemmegvonás (ignorálás) csak ritkán jöhet szóba és csak 3 év felett.

Másfajta büntetés szinte mindig gátolja a fejlődést. Tapasztalatom is és a gyermekpszichológia is emellett szól.

Figyelemelterelés mint módszer, működik: az energiák hasznos mederbe terelése. Javaslom, ilyenkor adj a kezébe pl. egy párnát és érezz vele együtt, javasold neki, azt püfölje. Ha játszatok, építs várat, hogy lerombolhassa.

Ha adott helyzetben kevésbé balesetveszélyesek a megnyilvánulásai, vedd ölbe és játssz vele ölbéli játékokat (lovacskázás, itt a pislogója, kerekecske-gombocska), mert ezek természetes nyugtató hatásúak, tapasztalat, hogy jót tesz nekik, de ez persze nem kivitelezhető, amikor "bevadul", csak előtte és utána.

Bár pl. oviban beszoktatáskor, amikor szinte önkívületben zokog az anyahiány miatt ,olyankor is hirtelen ölbe lehet kapni és lovacskázni vele (óvodapedagógusok egyik bevált pozitív hozzáállása) ; ez jótékonyan stimulálja, ingerli az idegrendszerét, akárcsak a hintázás, ráadásul minden fejlődési területre (értelmi, értelmi, mozgás) kiváló hatásúak ezek (úgynevezett (áttevődő, ) transzfer hatás, mivel nyugtató hatású IS, mert az egyensúlyt IS fejleszti, mert ingerli az idegi érést IS, mert tanulást IS elősegítő a térbeli mozgás, fel-le mozgás, a tér változó szemszögből való észlelése, stb stb által...).

Boltban is tereld figyelmét olyan irányba, amivel nem fojtod belé az indulatait, hanem levezetheti, bár utcán, boltban nehezebb kivitelezni.

Ilyen korban ki kell élje érzelmi kitöréseit ,mert keresi én-határait, és mert még nem eléggé kifinomult a legtöbb fajta képessége (idegi érése is még bőven kialakulóban van), hogy pszichés kerülőutas megoldással vezesse le, mint egy négy éves, aki utóbbi már ki tudja játszani magából indulatait, míg egy max 2-3 éves gyermek még nem!

2011. júl. 8. 15:37
 4/5 A kérdező kommentje:
Próbáltam már azt is hogy erélyesebben rászóltam,vagy jobban megfogtam a kezét és mondtam hogy nem szabad,vagy volt h sajna rácsaptam a kezére de az sem használ..:-(
2011. júl. 8. 21:21
 5/5 anonim ***** válasza:
49%
Kedves kérdező: hát éppen erről beszéltem előző beírásomban... egyrészt hogy mi gátolja őt (számos szempontból: érzelmi fejlődésében, értelmi fejlődésében stb.) , és arról is írtam, milyen alternatív (másfajta, választható) megoldások léteznek, melyek viszont a gyermekre nézve is jó hatású, meg a felnőttre nézve is, pláne hosszútávon.
2011. júl. 9. 12:09

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!