Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Kisgyerekek » Akinek 2.5 év után kezdett el...

Akinek 2.5 év után kezdett el beszélni a kisfia, hogy alakult utána a beszéde? Kellett segítséget kérnie? Vagy gyorsan behozta a lemaradást a gyerkőc?

Figyelt kérdés
2011. júl. 7. 14:57
1 2
 1/12 anonim ***** válasza:
100%

2.5 év nem probléma. Megkésett beszédfejlődésről 3 év után beszélünk. Ezt még behozhatja a gyerek!

Szótagokat, szavakat mondikál-e? Hogyan reagál a beszédre? Meséltek-e neki?

Fontos sokat mesélni, beszélni a gyerekhez, énekelni, mondókákat mondani...és ne akarni görcsösen kicsavarni a gyermekből a beszéldet.

(egy logopédus-diák)

2011. júl. 7. 15:04
 2/12 A kérdező kommentje:
Igen, sokat olvsaok és mondókázok, énekelek neki. Esti mesélés is minden lefekvés előtt van. Ismételget utánunk, még itt tart, de nem tudom, hogy ebből mikor lesz rendes beszéd.
2011. júl. 7. 15:15
 3/12 anonim ***** válasza:
100%
Az én kisfiam is később kezdte a beszédet.Most két és fél éves,és már kb.5 szót mond mondatban,de még nem ragozva,de össze mondja.Szóval alakulunk.Eleinte csak a szavak első betűit mondta,majd a szavakat.De most már egyre többet beszél :))
2011. júl. 7. 16:14
 4/12 anonim ***** válasza:
100%

Két és fél év után kezdett érdemben beszélni a fiam. Most hat és fél éves. Egy év logopédiai foglalkozás az l és cs hangok kijavítására volt elegendő, r-je még nincs, a sziszegői elmosódottak. Hat évesen még bőven voltak nyelvtani hibák a beszédében, (rendhagyó szótövek tévesztése, igeragozás hibái), az "az" névelőt még mindig nem használja. De most már legalább képes helyesen elismételni. Tavaly még így hangzott a harmadik próbálkozás: "a...zzz...a ablak" Vannak szavak, amiket tudna mondani, de rosszul tanulta meg, és minden javítgatás ellenére így is használja őket (girsli= virsli garázsló=varázsló devenér=denevér stb.)

A beszédészlelésével vannak gondok, miközben orvosi szempontból jól hall.

Beszédvizsgáló Szakértői Bizottsághoz küldte a logopédusa. Ott nem találták beszédfogyatékosnak, de az összteljesítménye alapján további egy év óvodát javasoltak.

2011. júl. 7. 17:57
 5/12 anonim ***** válasza:
100%
Kisfiam március elején volt 2,5 éves, akkor mondott kb. 5 szót. Március végén "indult be" a beszéde úgy, hogy rámutatott tárgyakra és kimondta hogy mi az, vagy mit szeretne. Most július elején már mondatokban, ragozva beszél. A ragozást úgy értem, hogy pár hete pl. úgy kérdezte: "Anya eszik?", most meg "Te is eszel Anya?", vagy ha csinált valamit "Baba rajzolta" helyett "Én rajzoltam"
2011. júl. 9. 10:03
 6/12 A kérdező kommentje:
Én is azt várom, hogy rövid időn belűl meginduljon, de sajnos nagyon türelmetlen vagyok. Ő ezt nem érzi, csak magamban vívódok, hogy várjak még, vagy vigyem logopédushoz?
2011. júl. 9. 10:31
 7/12 anonim ***** válasza:
10.03-as válaszoló vagyok. Én is nagyon türelmetlen voltam, de nekem a védőnő és a gyerekorvos is azt mondta, hogy még ráérek elvinni ez miatt bárhova. 2 éves kora óta bölcsődébe jár, és a bölcsiorvos se mondta hogy gond lenne.
2011. júl. 9. 10:34
 8/12 anonim ***** válasza:

Kedves kérdező, jó válaszokat kaptál, higgy a legelső, precíz (logopédus-jelölt) beírónak is, és hozzáteszem: ha valamivel gátolhatod a gyermek fejlődését az a TE türelmetlenséged, aggodalmad, vagy más -hasonlóan intenzív- negatív érzelmed, pláne , ha nincs igazán alapja. Ettől függetlenül megértem türelmetlenséged, de a szakismeretből következő megállapítások megnyugtathatnak téged, melyek tapasztalaton IS alapulnak. Valamint olvashattál többféle szülői tapasztalatról is itt.

Egy, a kérdés tartalmára nézve szakmáját érintő hozzászóló.

2011. júl. 9. 12:55
 9/12 A kérdező kommentje:
Köszönöm a hozzászólásokat, igyekszem türelmesebb lenni. Csak most még olyan nehéz elképzelni, hogy a kisfiam egyszer majd beszélni fog, úgy ahogy a többi korban vele egyidős társai. Furcsa látnom, hogy vele egyidős gyerekek választékosan beszélnek, Ő meg még a szavakkal próbálkozik.
2011. júl. 9. 14:30
 10/12 anonim ***** válasza:

Előző vagyok, nah, akkor még egy kis kieg., megnyugtatásul, kedves kérdező. :)

A kisgyermekek más és más sorrendben engednek teret a különféle képességeik fejlődésének ,tehát a hangsúly a sorrenden van! Az egyik előbb lesz szobatiszta, vagy előbb kezd el járni, de később kezd el beszélni , a másik fordítva, stb, ugyanis a pszichológiai belső szerveződése egyénenként más, és vannak nemi jellegzetességei is ennek, pl. a beszédfejlődése hamarabb alakul átlagban a lányoknak.

Még egy dolog: már a csecsemő is KELLŐKÉPPEN JÓL ÉRTI, amit mondanak neki, kivéve ritka esetben, ha középsúlyos, vagy nagyon súlyos értelmi fogyatékosságról van szó. De a kislányok többnyire cserfesebbek, ők ÁLTALÁBAN előbb AKARNAK reagálni a szavakra (és később fog MÁS EGYÉB képességük fejlődni!), tehát a lányok többsége már korábbi életkorban akar reagálni szavakra, vagy metakommunikatív megnyilvánulásokra (gesztusokra, mimikára, stb) szavakkal, amit a kisfiúk IS MÁR KORÁN, CSECSEMŐKORBAN IS ÉRTENEK, kellően jól.

Csak hogy oldódj, a nagyszerű magyar gyermekpszichológusnak, Vekerdy Tamásnak egyik kedvenc vicce, ami amúgy -ha sarkítva és kissé túlozva is, de - a valóságon alapszik!:

Gyerkőc nem beszél, csak nem beszél, pedig számos téren nagyon értelmes, mély érzelmi világgal bír, aranyos gyerek, segítőkész, szeret játszani, sokat játszik egyedül és másokkal, jó étvágyú, stb... már 4 éves, még mindig nem.... már 5 éves, mire egyszer csak megszólal az asztalnál, életében először:

- Anyukám, ez a tejszínes brokkolimártás az igényeimhez mérten kissé sós!

- Fi..fiaaam, hát te be..be..beszééélsz???? 8-O Eddig hogyhogy nem szólaltál meg...?

- Mert eddig minden rendben volt...

:P :D ;-)

2011. júl. 9. 15:14
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!