Mikor menjek kislányommal logopédushoz, hogy tudja kiejteni az "r" hangzót?
http://www.gyakorikerdesek.hu/gyerekvallalas-neveles__kisgye..
Ezt a kérdést egy kedves és segítőkész logopédus anyuka írta ki, sztem nyugodtan rákérdezhetsz nála.
Én is kérdeztem már hasonlót (szintén 3 éves a lányom), és azt mondta, hogy bőven ráér még... de olvasd el, sztem teljesen jól érthetően mindent leírt
3 évesen melyik gyerek tudja kimondani az R hangot???
Bőven ráérsz még.
3 évesen nem tudják még mondani....Tanulj vele mondókákat nyelvtöröket.A lányom szereti a :répa retek mogyoró......
Meg mondogatom neki,hogy a nyelvét próbálja a szájpadlására hátra tenni,ne a foga mögé....Gyakorolgatunk...A lányom 3,5 lesz......Már alakul.Azt mondják 4-5 évesen tudják kiejteni rendesen.....
Ha 3 éves, akkor még teljesen természetes, hogy nincs meg az r hangja.
Ne foglalkozz vele, ne próbálkozz javítani, mert ha esetleg rögzül egy rosszul kiejtett r, akkor azt később nagyon nehéz lesz kijavítani.
Lehet, hogy még a rosszul és a jól kiejtett r hang között sem tud különbséget tenni hallás útján, vagy a saját r-jét jónak észleli. A hangok észlelése is egy folyamat, 3 évesen még nem biztos, hogy azon a szinten van, hogy különbséget tudjon tenni.
A másikok a nyelv izomzatának a gyengesége, szintén normális.
Ha még 5 évesen sem tudja kimondani, akkor kell logopédushoz fordulni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!