Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Kisgyerekek » Első vagy másodszülött gyermek...

Első vagy másodszülött gyermeked az "okosabb"?

Figyelt kérdés

Hallottam, hogy mindig az első a leg leg leg - legokosabb, inteligensebb, és az őutána születő gyermekek egyre kevésbé azok. (ez persze nem azt jelenti, hogy nem okosak a 2.3.gyerekek, csak kicsit kevésbé)

Viszont azt is hallottam, hogy a másodszülöttek okosabbak az elsőnél, mert a második gyereknél anyuka-apuka már lazább és jobban szárnyalhat a gyerek.

Szerintetek? Tapasztalatok?

:)

(tudom, hogy egy anyuka elfogult a gyermekeivel, és neki ők a legokosabbak- de esetleg aki tud kicsit reális lenni,leírná a véleményét, tapasztalatát? Köszi)

2011. máj. 26. 16:56
1 2
 11/15 anonim ***** válasza:

Még egy gondolat, mivel a gyerekek nem egyformák, még a testvérek sem, szerintem nem baj ha az ember felismeri és tudatában van az ilyen különbségeknek. Hiszen így tudjuk őket megfelelően segíteni, pl. a nagyobbat bátorítani, a kicsit megóvni a túlzásoktól, ill. önmagunkat is fegyelmezni hogy az elvárásaink megfeleljenek az egyes gyerekek képességeinek.

Bár a gyakorlatban biztosan nehéz hogy egyrészt azonos mércével legyenek mérve, másrészt viszont mindenki a saját adottságainak megfelelően. :)

2011. máj. 27. 13:22
 12/15 anonim ***** válasza:
Pszichomókusok szerint az elsők olyan megfelelni vágyók, jól neveltek szoktak lenni, mivel az első években minidg szemmel voltak tartva, minden lépésükről, mozdulatukról tudtunk, "meg voltak regulázva". A másodikak meg talpraesettebbek, törtetőbbek, ahogy többen is írták, mert beleszülettek abba a helyzetbe, hogy meg kell küzdeniük vkivel a szülők figyelméért, plusz megtanulják ügyesen a javukra fordítani azt, hogy ők a kisebbek. További gyerekek még autonómabbak. A sor végén a legkisebbek a "Benjáminok", akiket mindig a legjobban féltenek, hajlamosak vagyunk egy kissé mimózát nevelni belőlük. Ezt egy Ranschburg-riportban hallottam nemrég. De persze ezek a dolgok mindig megkeverednek azáltal, hogy a további gyerekek születésével újra meg újra változik a felállás, az eddigi legkisebbnek hirtelen nagyobb lesz az önállóságra való lehetősége, stb.
2011. máj. 27. 18:29
 13/15 anonim ***** válasza:
Utolsó vagyok még mielőtt valaki azzal jönne, hogy "de én meg a tesóm" meg "a szomszéd gyerekek" stb., szóval azért az kétségtelen, hogy a gyereknek van egy veleszületett temperamentuma is, ami ismét felülírhatja a fenti okosságokat. De a gyerek helyzetéből adódóan ezek a hajlamosító körülmények azért mégis hatással vannak a személyiségre.
2011. máj. 27. 21:20
 14/15 anonim válasza:
Mi ketten vagyunk testvérek, és a szüleink sokszor mondták, hogy én okos vagyok, a tesóm pedig szorgalmas. Én vagyok az idősebb, de csupán csak két évvel. A szüleim próbáltak egyenlően bánni velünk, de nem mindig sikerült.Engem nagyon keményen fogtak, és nem is bánom, mert elég szilárdan állok, de a tesómnak nagyon sok dolgot megengedtek, így nem mindig tudja, mi a helyes. Emiatt bizonytalan. Igazából nálunk a temperamentum az genetikai dolog, ő csendesebb, én meg hevesebb vagyok. De én (vagyis inkább MI) mindig utáltam ezeket az összehasonlítgatásokat. Olyan felesleges, és nem mellesleg árt is. A hugom nagyon önbizalomhiányos, mert én magabiztosabbnak mutatom magam, és ő azt hiszi, hogy nem olyan "jó" mint én. Mert mindenki ezt nyomta. És ez olyan butaság, hiába mondom neki, hogy ő másban jó, és én is becsülöm őt, és szeretnék rá hasonlítani. Sajnálom, hogy emiatt mindig versenyzett, és rengeteg konfliktus volt közöttünk már gyerekkorunk óta, így kb 20 év kellett hozzá, hogy kijavítsuk. Kérlek, ne hasonlítsd össze a gyermekeidet! Nagyon rossz dolgok sülhetnek ki belőle. Mindegyik okos, szép, tehetséges, csak másban. :)
2012. ápr. 20. 04:37
 15/15 A kérdező kommentje:

Szia Utolsó válaszoló!!!

Köszi hogy írtál és a tapasztalataidat leírtad! Nem értem miért írod, hogy ne hasonlítgassam a gyerekeimet, mikor már korábban is írtam egy másik hozzászólás után is, hogy nem hasonlítgatom.

Ezt a két állítást olvastam-illetve hallottam, és csak a tapasztalatokra voltam kiváncsi- mint ahogy a kérdésben is kiírtam. Lehet nem volt érthető a kérdésem, mert mindenki azzal jön- hogy én ne hasonlítgassak! :))

Egyébként az én gyerekeim is olyanok, mint ahogy itt a legtöbben írták, hogy az első okos, jó kézügyessége, logikája-térlátása van, de visszahúzódó, nagyon szerény, a kisebbik pedig sokkal taplraesettebb. Én is úgy gondolom, hogy emiatt a kicsit jobban fog majd érvényesülni.. De én próbálom őket jobban összehozni, a nagyot erősíteni és bátorítani, a kicsinek meg a korlátokat felállítani.

Szerintem sem baj, ha egy szülő reálisan felismeri a gyerekei gyengeségeit és erősségeit és úgy segíti őket a későbbiekben.

2012. ápr. 23. 07:34
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!