Laktózérzékeny gyermekek anyukái, lenne pár kérdésem?
Hogyan vettétek észre, mik voltak a tünetek?
Már az anyatejtől is gond volt, vagy csak később derült ki?
A gyermek mennyi idős korában derült ki?
Milyen vizsgálattal állapították meg?
Elmúlt, "kinőtte" a gyermek, vagy fennáll továbbra is?
Milyen tejtermékeket adtok neki?
Nagyon köszönöm a segítséget!
Hát anyuka nem vagyok, de talán egy kis infót én is nyújthatok :)
18 éves lány vagyok, két évvel ezelőtt derült ki a laktózintoleranciám.
A tünetek mindig ugyanazok voltak, görcsös hasfájás, amiből kiegyenesedni alig tudtam, hasmenés vagy hányás, gyors leizzadás, elfehéredés, mindez az étkezések után körülbelül 15-30 perccel.
Laktóz terheléses vizsgálattal derítették ki, reggel éhgyomorra, vízben feloldva kaptam 50 g tiszta laktózt. Ezt meg kellett inni, és innentől kezdve 20 percenként jártam befújni egy szonda-szerű készülékbe, ami számértékeket adott ki a terhelést végző nővérnek. A vizsgálat 3 órán át tartott.
A dietetikusom azt mondta az én koromban már nem valószínű, hogy kinőhetem.
Tejtermékek közül szinte semmit nem ehetek, kivéve a laktózmentes tejet, tejfölt, joghurtokat, sajtból a kemény fajtákat (pl. parmezán), de még a felvágottakra, májkrémre is oda kell figyelni. Az interneten teljes listák vannak fenn a laktózmentes termékek márkaneveivel (ha jól emlékszem, pl a Pick szalámik ilyenek :)
Remélem tudtam valamit segíteni :)
Szia!
A Laktozerzekenyek Tarsasaganak van egy hivatalos oldala,rengeteg infoval,forummal: www.laktozerzekenyseg.org
Utolso vagyok!
En is laktozerzekeny vagyok,ok rengeteg mindenben ingyen segitenek! Ha felveszed veluk a kapcsolatot akkor tudnak kuldemi pl. ingyenes listat milyen termekeket lehet fogyasztani,melyik gyogyszer mennyi laktozt tartalmaz,mely cukraszdakban csinalnak laktozmented sutiket es meg rengeteg infot!
Es kizarolag a Delhus termekei nem tartalmaznak laktozt, de azok kozul sem mind,ez tuti,egy 27 eve laktozerzekeny csajszi :) (en nem nottem ki)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!