Divat mostanában a kalóz halálfej, pólón, bögrén, kendőn, zoknin, hátizsákon stb?
Németországban élünk és itt kb. minden ruhadarabot meg lehet találni halálfejjel és nagyon népszerűek is. Kíváncsi lennék ,hogy Magyarországon is hasonló-e a helyzet.
Ha igen szerintetek miért? A kalózok egyáltalán nem pozitív hősök, szervezetten gyilkolnak, rabolnak, nincsenek erkölcsi normáik, miért lettek ennyire fölkapva?
Ki lehet ezt kerülni valahogy?
Szerintem sem valók ezek a minták gyerek, sőt babaruhára...
Soha nem adnék ilyet a gyerekeimre.
Sajnálom, hogy ez ma a divat, és van rá kereslet.
Az én véleményem is az, hogy nem ettől lesz vagány, divatos egy gyerek, mert vannak ízléses gyerekholmik is (egyébként a Barbis, Disny-s cuccok sem jönnek be nálam, egyenlőre még a gyerekeim sem válogatnak ruha terén).
Köszi a válaszokat. Ezek szerint otthon is nagy divat.
Én személy szerint szörnyűnek tartom és azt is, hgoy így elterjedhetett.
Többen írtátok, hogy nem láttok benne semmi rosszat, meg hogy a gyerek nem tudja, hogy a kalózok kik voltak stb.
Hát igen, a gyerek azt tudja, amit mi elmondunk neki.
Egy szélsőséges példa:
azt sem tudja, hogy mi az a horogkereszt és mégsem adunk rájuk ilyen díszítésű ruhákat.
Pedig nagy különbség nincs, emezek is, amazok is embereket öltek (illetve a kalózok még mindig teszik)
Szóval tényleg nem értem, hogy adható ilyen gyerekre, vagy akár felnőtt is milyen meggondolással veszi fel.
Nézd,én szívesen adnék a fiamra nyilazó szkíta harcossal díszített pólót,vagy olyant amin Botond van,esetleg Hunor-ilyen pólók léteznek,a kedvencem az "Eredeti magyar betyár" feliratú,de ugye a betyárok is törvénytelen dolgokat műveltek:)))-,de nem akarom annak kitenni,h vérszittyának nevezzék mint minket,amiért merészeltünk magyar nevet adni a gyerekeknek.
A horogkeresztet pedig demagógia a díszítés szintjére "süllyedt" kalózokhoz hasonlítani sztem.
Nem is tudtam, hogy léteznek ilyen pólók, mint amit írtál. Köszi!
Hogy érted, hogy demagógia? Csak egy olyan példát hoztam, ami tudom, hogy a legtöbb emberben ellenérzést vált ki, és nem adná a gyerekére, hátha elgondolkodik, hogy a halálfejeset miért igen. A kérdés, hogy mi a különbség köztük igazából?
Én írtam,hogy van ilyen ruhája a fiamnak,mert nekem tetszik,és igazán,ha jól belegondolunk,a babaruhát az ember magának veszi,mert a gyereknek édes mindegy,hogy mit hány le,vagy később koszol össze.Én megvettem,mert vagánynak tartottam,de ettől még nem nevelek bűnözőt belőle.
Azt viszont látom,és tapasztalom,hogy a játékboltok tele vannak pisztollyal,puskával,ágyúval,tankkal,kardokkal,és a gyerekeknek természetes játék,hogy "most megöllek,leszúrlak,felrobbantalak",és ez agresszívvá teszi őket.A számítógépes lövöldözős,háborús,és egyéb játékokról nem is beszélve.Ezen kívül,amit mese címszó alatt adnak a rajzfilmcsatornák,tömény horror az egész.Én ezt nagyobb problémának érzem,és inkább ettől próbálom óvni majd a gyermekem.
Tényleg nem érzed, hogy miért sántít a hasonlatod?
Elég nagy a különbség. Kezdjük ott, hogy a horogkereszt be van tiltva, mint önkényuralmi jelkép - és nem véletlenül.
Te hol olvastál olyasmiről, hogy a kalózok központosított hatalommá fejlődtek volna azzal a a céllal, hogy halálfejes lobogók égisze alatt akartuk szerint formálják át az egész világot és magukat annak uraivá tegyék? Sehol.. Mert ilyen nem történt. Ez csak egy jel, ideológia NÉLKÜL.
Különben pedig a pozitív hős fogalmán igencsak sokáig lehetne vitatkozni. Például: Conannal vagy Rambóval mi a helyzet? Olyan pólót hordhat bárki? Hiszen mindkettő megmenti mindig minden barátját és sokszor ismeretleneket is, kiállnak a "rosszak-gonoszak" ellen, csak épp egyáltalán nem érdekli őket, hogy közben mennyi ártatlan falusi vagy börtönőr vagy akárki hullik el miattuk. De a kisfiúk - és sok nagyobb is - kultuszfiguraként tekintenek rájuk, és egyáltalán nem neveznék negatív hősnek. Vagy mi a helyzet a szkítás-hunos pólókkal? Vagy a konkvisztádoros pólókkal? Ők is mind-mind fosztogattak és gyilkoltak, és mégis milyen nagy becsben vannak tartva, ne megy márkajel vagy díszítőminta eredeztethető tőlük. Vagy a akkor pl terepmintás holmikra sem bírsz ránézni? Hisz minden hadseregben előfordulnak túlkapások...
Na jó, nem folytatom, azt hiszem, nem fog célt érni az érvelés.
Igaza van az előttem szólónak, sokkal nagyobb probléma a sok agresszivitásra ösztönző játék és a töménytelen káros vizuális inger, ami éri ma a kicsinyeinket. Ha az én fiam-lányom életében ez lesz a legdurvább, hogy hajózós dalokat énekelve kalózkapitánynak képzeli magát és vígan tekergeti a kormányt - ahelyett pl amit tegnap tapasztaltam a játszótéren, hogy "te rossz vagy, lelőlek, pusztulj!" felkiáltással egymást hajkurásszák és lökdössék - na akkor boldog leszek, hogy sikerült megóvnom a gyermekem lelkivilágát, kalózostól-mindenestől!
Köszi a sok választ, eddig nem volt időm reagálni rá.
Hát sok érdekeset írtok. De ezek is sántítanak.
Attól még, hogy sok rossz van a világban, attól még miért kéne az úgymond kevésbé rosszat szeretnem?? És miért kell abból baba-gyerek ruhákat díszíteni. Miért nem lehet a jót választani? Igen, katonaságra utaló dolgokat (pl fegyver,tank stb) sem szívesen adnék a gyerekemre, noha egy nagy különbség van a katonaság és a kalózok között. A katonák eredetileg(!) honvédedelemre lettek kitalálva, ebbe most ne menjünk bele, hogy egészen elfajzott a dolog sok esetben. A kalózokra SEMMI pozitívumot nem tudsz mondani. Nem akarnak semmit megvédeni, nincsenek erkölcsi normáik, csak rabolnak és gyilkolnak, válogatás nélkül. Furcsa módon ezen senki sem botránkozik meg, holott még ma is, 2011-ben tevékenyek.
Az, hogy a horogkereszt be van tiltva, azt az emberek találták ki, ők tiltották be. Pont azért mert egy népet ért az attrocitás, ezért nagy felháborodást keltett.
A történelem során a kalózok lehet, hogy több embert gyilkoltak le, mint pl a horogkereszt (nem akarok elmenni ebbe a politikai irányba, de ezt ismerik a legtöbben) égisze alatt, mégsincs betiltva, sőt gyerekruhákat díszítenek vele. Nem fura? Attól még, hogy nincs ideológia mögötte, "csak" gyilkolnak, attól nem lesznek jobbak azoktól, aki ideológiából öl.
Az, hogy a te gyereked kalózos dalokat énekel és táncol, az azért van, mert mi felnőttek kreáltunk a kalózok köré egy nagy maszlagot, kalóz romantikát, (ugyanúgy, mint a maffia köré is) de a kérdésem még mindig az, hogy MIÉRT köréjük, amikor semmi de semmi pozitív nincs bennük.
A kommunista úttörő dalok is nagyon klasszak voltak, fülbemászó dallamokkal, építő szövegekkel,és mégis mi volt az egész mögött?
És szerintem ha már gyereknevelésről beszélünk akkor inkább a jó példákat kellene alapul venni, nem pedig a rosszhoz viszonyítani, azt gondolni, hogy mivel a szomszéd Pistike állandóan gyilkosozik, az én Janókám sokkal jobb, mert ő csak halálfejes pólót hord.
Mert akkor ez egyre rosszabb lesz, ha a rosszhoz mérten vagyunk jók.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!