Hogyan bírjam rá 26 hónapos kisfiam a fogmosásra?
Nem tudom próbáltad-e,de mossatok együtt fogat, legyen ez egy jó kis közös program.Játszatok olyat, hogy először ő utánoz téged, aztán te őt, mutatjátok egymásnak hogy mosson a másik fogat.
Szerintem ezzel az erőltetéssel nem fogsz célt érni, inkább keltsd fel az érdeklődését.Akár apa is bekapcsolódhat, ha már otthon van akkor.
Szia, nálunk egy kisvakondos mese jelentette az áttörést. Röviden a sztori: a kisvakond az állatkertben bukkan fel, és amikor az oroszlánhoz ér, annak nagyon fáj a foga. Fel van dagadva, üvölt a fájdalomtól. A vakond pedig először megijed tőle, majd kihúzza neki.
Nos, nem szereti a kisfiam ezt a részt, mindig szól, hogy kapcsoljuk tovább, gondolom fél az oroszlántól. és ez hatott, mondtam neki, ha nem mosunk fogat, akkor neki is olyan bibis lesz, fájni fog, stb, mint az oroszlánnak..
Azóta engedi, még most sem szereti, de hagyja, hogy mossam.
Meg megkérdezem tőle, hogy gyors, vagy lassú fogmosást szeretne-e, a válasz mindig a gyors. Erre én: akkor nagyra nyisd a szád! Működik ez is! :)
Sok sikert!
Az erőltetéssel semmire nem fogsz menni.
A lepedéket prímán leszedi ha sok nyers almát, csicsókát, krumplit rágcsál (de nyilván nem pótolhatja a rendes fogmosást ez sem, csak átmeneti megoldást nyújt.)
Muszáj lenne valahogy felkelteni az érdeklődését. Elektromos fogkefét próbáltátok már? Az enyémek odavannak érte, hogy zúg-búg-rezeg. A fogkrémet vátogatjuk, hogy ne legyen uncsi az íze. Esetleg megkockáztatnám, hogy húsvétra semmi édességet ne kapjon, csakis fogmosással kapcsolatos dolgokat. Vannak ilyen mesék is, nemtom h szoktatok-e együtt olvasgatni, vagy szoktál-e fejből mesélni, de most erre a témára kihegyezve talán lehetne rá hatni.
Rajzolj neki fogat, rá a kicsi fognyűvő manókat, és minden nap kcisit továb rajzolhatnád mint egy képregényt, hogy hogyan rontják el a fogakat a manók, aztán hogyan lép be e képbe a fogkefe és menti meg a fogat... vagy nem menti meg, hanem fogorvos és foghúzás lesz belőle... és hogy utána a többi fogat mosni kell.
az erőltetést hagyd abba, mert pontellenkező célt érsz el vele.
Nem akarok így látatlanban okoskodni, de a leírás alapján talán azért van kiborulva, mert ezt a "harcot" köti a fogmosáshoz.Lehet már az elejétől csak egy kényszer dolognak érezte, ami anyával folytatott közelharccá fajult.
Először el kéne érni, hogy ne ezzel párosítsa, hogy lássa az értelmét a fogmosásnak.Szóval nap közben esetleg rajzolgathattok, rajzolhatsz neki egy fog alakot, aminek van szeme szája, e köré egy mesét fűzhetsz, hogy a fogacska ment, találkozott ezzel-azzal, voltak barátai, voltak akik bántani akarták, úgy tudjuk megvédeni, ha segítünk neki, ehhez hívni kell fogkefét, és fogkrémet.
Vagy valami hasonlót.Meglátod hogy reagál rá, szépen, finoman kell "adagolni"Lehet idő kell neki, és ha ez idő alatt nem mos fogat olyan alaposan, akkor se fogd le, mert akkor nem tud jó dolgokat kötni a fogmosáshoz.
Ha meséltél nap közben, akkor este mondhatod neki, hogy "anya megy és megmossa a fogát, hogy a fognyűvő manók ne tudják bántani, gyere, nézd meg."
Most kb ennyi jutott eszembe, de ha jól tudom valami ilyesmi mesekönyvet lehet is kapni.
Remélem tudtam segíteni...
Még olyanokat is mondhatsz neki, hogy olyan boldogok a fogaim, amiért így segítek nekik, és nagyon nevetnek, mert csikizi őket a fogkefe valahogy így...és akkor megcsikized, erre nevet, máris jó dolgot köt hozzá.
Utána megnézhetitek a tükörben milyen szépek lettek a fogaitok.
De ez tényleg egy folyamat, ha ennyire ki van tőle akadva, lehet nem fog egyik percről a másikra magától fogat mosni.
Szintén 26 hónapos,nagyon szenvedtünk vele, majd úgy sikerült megoldani, hogy sika-miká-sat játszunk és így engedi.
Ez lényegében azt jelenti, hogy amikor kinyitja a száját, egy pillanatra betesszük a fogkefét, aztán gyorsan kikapjuk, "Jaj". Ekkor már mosolyog és nyitja a száját, próbál ráharapni. A következő ilyen berakásnál, átsikálom neki az alsó fogsor bal felét, majd mielőtt rá tudna harapni, újra kiveszem. "Jaj" Ekkor már kacag. Újra berakom, jön az alsó fogsor jobb fele. És így játszunk végig. Én sikálom, ő próbál ráharapni a kefére. Néha engedem, hogy sikerüljön neki, néha kikapom előtte, hogy tetszen neki engedje tovább sikálni. Nem állítom, hogy így jó, ha így eljátsszuk a fogmosást, viszont engedi. Majd, amikor átsikáltam neki, addigra olyan lendületbe jön, hogy magának is sikálja és arra próbál rávenni, hogy folytassam neki a mosását, mókázzunk még.
Próbáld meg játékossá tenni.
Nagyon aranyosak vagytok, hogy válaszoltatok! Sok okos ötletet adtatok! Elektromos fogkefe IS:) van, Kisvakond nálunk is épp nagy kedvenc és még azt a részt is éppen láttuk, de nem hatott, pedig kapva kaptam az alkalmon, hogy "Látod, az oroszlánnak is blabla":)
Azt hiszem, a húsvéti ajándékozást kipróbáljuk! Nagyon tetszett az ötlet! Köszönöm mindannyiótoknak!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!