Kullancs elleni oltást beadattad gyerekednek? Ha igen, mennyi idős a gyerkőc, ha nem, miért nem?

Én írtam az encepurt. Azt hiszem ebből is van vagy volt másik fajta. Nekem a nagy és a kicsi is ezt kapta. Igen, a második után 2 héttel lesz védett, és utána 1 év múlva kell a harmadik, majd ötévenként emlékezetető.
Van gyorsított oltási séma, ott úgy emlékszek hogy első után egy vagy két héttel kapja a másodikat, és két hét múlva a harmadikat, de ha gondolod megnézem majd pontosan.

Most néztem meg,nekünk is ezt írta fel a dokinéni.
Arról a gyorsított sémáról írnál?
Előre is köszönöm!
Még annyi,hogy tényleg kell fizetni az oltás beadásáért?

Egy éves kortól betöltött tizenegy éves korig azonos dózist kell alkalmazni.
Alapimmunizálás
Hagyományos oltási séma
- 1. adag (0. nap): 0,25 ml,
- 2. adag (1-3 hónappal a 0. nap után): 0,25 ml,
- 3. adag (9-12 hónappal a második oltás után): 0,25 ml.
A második adag előre hozható és beadható 2 héttel az első után. A hagyományos oltási séma javasolt a folyamatos fertőzési veszélynek kitett személyeknél. Az alapimmunizálás befejezése után az antitestszint legalább 3 évig fennmarad, akkor javasolt az első emlékeztető oltás. A kullancsenkefalitisz vírus elleni antitestek megjelenése (szerokonverzió) a második adag beadása után 2 héttel várható.
Olyan személyeknél, akiknél gyors immunizálásra van szükség, rövidített oltási séma alkalmazható:
Séma a gyors immunizáláshoz
- 1. adag (0. nap): 0,25 ml,
- 2. adag (7. nap): 0,25 ml,
- 3. adag (21. nap): 0,25 ml.
A kullancsenkefalitisz vírus elleni antitestek megjelenése (szerokonverzió) legkorábban a 2. oltást követően 14 napon belül, vagyis a 21. napon következik be. Az alapimmunizálás befejezése után az antitestszint legalább 12-18 hónapig fennmarad, akkor javasolt az első emlékeztető oltás.
Immunhiányban szenvedő (csökkent immunműködésű) gyermekek esetében a 2. oltás után 30-60 nappal ellenőrizni kell az antitest-szintet. Rövidített séma esetén erre a 3. oltás után kell sort keríteni. Szükség esetén egy további dózis vakcina adható.
Emlékeztető oltások
Bármely séma szerint befejezett alapimmunizálás után elegendő 1 dózis (0,25 ml) Encepur Junior beadása a védettség megerősítésére. Tizenkét évesnél idősebb személy részére felnőtt kullancsenkefalitisz vakcina, pl. az Encepur Adults ajánlott.
Az immunitás fennállására vonatkozó klinikai adatok alapján, az emlékeztető oltásoknál az alábbi intervallumokat kell tartani hagyományos oltási séma esetén:
1. emlékeztető oltás: további emlékeztető oltások
3 év: minden 5. évben
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!