Maradjon bölcsiben még egy évet vagy írassam oviba?

Hagynám a bölcsiben. Lehet, hogy a többiek mennek oviba, de a környezet ismerős marad...
Az oviban pedig már nagyobb önállóságot várnak el, bár sokszor előfordul hogy pár hét/hónap alatt nagy változás következik be.
Egyébként mikori születésű? Mert ha ősztől oviba is menne, attól még lehet hogy valamelyik évet ismétli az iskolakezdés előtt. Ha ez benne van a pakliban, akkor mindenképp hagynám a bölcsiben, aztán meg az oviban végigjárja a 3 csoportot.

Nekem is maradt még egy évet. Nem volt szobatiszta, nagyon le volt maradva a beszéddel, kevéssé bírta az új helyzeteket. Most szeptemberben, 4 évesen megy majd oviba, kiscsoportba. Nekünk azért ehhez kellett szakértői vélemény...
Azóta szobatiszta, beszédben már megérteti magát, sokkal szociabilisabb. Ilyen szempontból megérte a plusz egy év. De azért rossz látni, hogy indurka-pindurkák között ő milyen nagy, és az sem lesz majd kellemes, ha az oviban ugyanezzel fogunk szembesülni. Szerintem kérdezz meg róla minél több szakembert (ovi igazgatónője, bölcsi ig.nője, gondozónők, szakértői bizottság)!

Szerintem előbb a bölcsivel egyeztess mert a törvény szerint: 43. § (1) A bölcsődei ellátás megszűnik
a) a bölcsődei nevelési év végén (augusztus 31.), ha a gyermek a harmadik életévét betöltötte,....
A Te lányod pont azon a napon lesz 3 éves. Vagyis elvileg megszűnik az ellátása is és nem is maradhat bölcsiben, ha én jól gondolom.

Én úgy értettem hogy melyik hónapban született. Mert ha április-augusztusi, akkor lehet hogy nem küldenéd majd suliba, hanem maradna még egy évet az oviban és ismételné a nagycsoportot. Akkor inkább jobb lenne ha a bölcsiben maradna egy évet, utána a következő 3-at végigjárja az oviban.
Ha pedig pl. januári, akkor lehet hogy most félénkebb, de az oviban majd kinyílik és 3 év után mehet suliba.
Nehéz döntés, mert a mostani döntés hatással van a 3-4 évvel későbbi iskolakezdésre.

Ha az én lányom lenne, a bölcsiben hagynám (ha engedik).
Az iskolát éppen 6 évesen elkezdeni a sok 7-7,5 évessel együtt nem biztos hogy szerencsés.. tehát valószínűleg valamelyik oviscsoportot járná kétszer.. akkor inkább a bölcsi most, mert ha az oviban lesznek barátai, akkor elég rossz hogy ők mennek tovább és meg kell szokni új óvónőket, közösséget.

Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!