Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Kisgyerekek » 2 és fél éves fiam nem hajland...

2 és fél éves fiam nem hajlandó megkostólni az ételeket. Hogyan szoktassam rá az evésre?

Figyelt kérdés

Amikor az ételek bevezetését elkezdtem nagyon jó evő volt. Néhány ételen kivűl (pl cékla, sütőtök) mindent evett. Aztán jött a darabos étel bevezetése. Ekkor kezdődtek a gondok. Amikor villával nyomkodtam szét az ételt, öklendezve, fintorogva köpte ki. A teljesen darabos ételt (kenyér, husi, egybe répa ez akár főve, akár nyersen, alma, stb) szépen eszegette. Aztán valahogy el is maradtam a főzelékek főzésével, mert azt nem volt hajlandó megenni. A leveseket nagyon szerette, de lehet akármilyen leves, abból a répát, tésztát és a levét eszi, ette. Most kb ott tartok, hogy a virsit eszi, hozzá kb 4 csipetnyi kenyeret, és lekváros kenyeret eszik, kb 6 csipetnyit. Olykor megeszik egy-egy szalámi karikát egy két csipetnyi kenyérrel. Olykor egy negyed kiflit. Vacsira általában almát eszik sajttal. A jughurtot is eszi, és kakaót meg macis kávét is szokott inni.

Amúgy nagyon lusta enni, szinte a mai napig én etettem. Mostanában próbálom rászoktatni, hogy egyen egyedül, de ez sem igazán sikerül. Akkor inkább nem hajlandó enni.

Nagyon elkeserít ez a két dolog (nem kostól ennivalót és nem eszik egyedül).

A védőnéni azt látja, hogy szép nagy gyerkőc, ezért nem érti, hogy mit aggodalmaskodok, nem foglalkozik velünk.

Hogyan próbáljam rászoktatni az egyedül evésre, és hogyan adhatnék neki újabb ételeket?

2011. márc. 21. 14:19
1 2
 1/11 anonim ***** válasza:
46%

Pedig muszály lesz rászoktatni,hogy egyedül egyen,mert a bölcsiben,vagy oviban te nem leszel ott,hogy etesd...Te is hibás vagy,hogy nem szoktattad rá arra,hogy önálló legyen és egyen szépen.Az én lányom februárban volt 2 éves,gyönyörűen eszik egyedül kb.16-17 hós kora óta.Amikor kezébe vette a kanalat és próbálkozott,hagytam,lehet te ott rontottad el,hogy nem hagytad kibontakozni a kisfiadat.Próbálkozzatok azért sokat,szépen vezesd rá az önálló evés nyitjára,sok türelemmel,ülj le vele,többször mutasd meg neki,hogy kell enni.

Új ételeket már nem kóstóltatni kell vele ennyi idős korban,hanem rendesen ennie kéne.Főzz neki azt,amit szeret,változatosan,aztén majd csak nekiáll rendesen étkezni.Fontos,hogy ha nem akar enni az ételből,ne adj neki mást pl. kakaót vagy joghurtot,hanem várj vele,megéhezik,úgyis kérni fogja a rendes ételt.Sok kitartást kivánok,mert nem lesz egyszerű dolgod!

2 gyermekes anyuka

2011. márc. 21. 14:35
 2/11 anonim ***** válasza:

Kiteszem az ennivalót, akár többfélét is. Ez reggeli. Ha eszi, eszi, ha nem, hát lesz tízórai. Ebéd, uzsonna, vacsi. De étkezések között semmi, hogy tényleg éhes legyen következőre.

Szerintem ne játszmázz vele evéskor. Amennyire tudod, veheted lazára. Akár kirakni vmit a tányérára. Fiamnak az tetszik, ha körbe teszem a falatkákat, vagy virágot rakok ki belőle. Ha ettől jó kedvűen majszolja, miért is ne? Máskor meg ő akarja harapni. Bár van, hogy csak sajtot enne. Nála működik, hogyha megeszi a kenyeret a tányérjáról, akkor jöhet a következő falat. Ha meg nem, akkor egész egyszerűen hagynám. Nem kell? OK, szia.

Bár nekem talán könnyű, továbbra is zabagép két éves. És általában önállóan eszik, de aztán belefárad, megunja, és van, hogy etetjük.

2011. márc. 21. 15:04
 3/11 A kérdező kommentje:

A fiam tud egyedül is enni. Bár néha lecsöppen egy kis pl joghurt, de aránylag szépen eszik, csak nem hajlandó. Inkább éhezik a következő evésig, de nem eszik egyedül. Szerintem a játékon jár az esze, vagy nem is tudom.

Nem hajlandó elharapni a dolgokat (kivéve a kiflit). Még a kekszet, sajtot, almát, kenyeret is fel kell kockázni, tördelni neki. ÁÁÁÁÁÁ, borzasztó!!!

A levest kimondottan Ő egyedül akarja enni, csak ott a bibi, hogy a lén kívűl mást nem tesz a kanalára (répát, tésztát). Husit a virslin kivűl nem eszik.

A kibontakozásra kitérve: a védőnénink azt mondta, hogy evésnél legyen egy kanál a gyerek kezébe, és nálam is. Ja, az elején működött a dolog, aztán a gyerek azt mondta, hogy inkáb anya etess.

Szerintem az oviban enne egyedül is. Más gyerek, ha egyedül eszik, akkor Ő is egyedül akar, de itthon nem.

Nemrég még megette a krumplit a levesben, most már szinte sehogy sem eszi (talán a MC Donaldosat megenné, de az én sültkrumplim nem jó neki).

Ha nem eszik, akkor nem adok helyette mást. És nem is nasizik. Még a csokit is úgy kell belé tukmálni. A legjobban a folyadék félék mennek, pl a kakaó, joghurt. Üdítőt nagyon ritkán iszunk, szinte csak ünnepi alkalomkor. A teázás is igen ritka, leginkább betegség idején isszuk. A vizet issza legszivesebben.

2011. márc. 21. 15:30
 4/11 anonim ***** válasza:
Hát a 2 gyerekes anyuka jól kiosztott:( mivel fogalma sincs a leírtakról. Kedves sorstárs kérdező:) szintén 2,5 éves a fiam, a folyamat, amit leirtál teljesen ugyanaz. Ette a főzelékeimet pépesen, mint a kisangyal, a darabos ételeket öklendezte, rémálom volt minden ebéd mindkettőnknek....a fiam semmilyen uj ételt nem kostol meg, és bizony kostoltatni kell nekünk, mert sokfélét nem ismer, hiába kéne egye a pörköltet nokedlivel, meg a babfőzeléket....szóval kedves kérdező , értem és átérzem a leirtakat. A fiam csak kézzel hajlandó enni, igy leves, főzi, szószos ennivaló kiejtve. Gondolhatod, hogy mindig volt kanál az étkezésnél....elutasitóak, nem könnyű. A fiam amugy is bármi ujat fenntartással és elutasitással kezel, legyen az új helyzet, vagy egy új könyv. Napok telnek el, mire előveszi. Szerintem a közösségnek lesz erős szerepe ennek változásában. Én már ezen nem aggódok. Próbálkozom, de nem idegeskedem ezen tovább.
2011. márc. 21. 17:01
 5/11 A kérdező kommentje:

Kedves 17:01!

Már bocsi, de örülök, hogy nem vagyok egyedül.

Fiammal még régebben szerettem volna gyurmázni, de amint megérezte az állagát, rögtön fintorgott és mondta, hogy inkább én gyurmázzak, majd Ő néz. Jó kis elfoglaltság volt számomra! Ezt azért írom, mert a "ragacsos" ennivalót, pl lekváros kenyeret csak villával hajlandó enni, ha éppen eszik. Az imént evett 2 kockányit!

A 2 gyerekes anyuka kiosztása jogos! Nem haragszom érte. Tulajdonképpen tudtam, hogy én rontottam el valahol a dolgot.

Eddig engem sem idegesitett a dolog, de mostanában az anyukám elkezdett izélgetni. Aztán annyira a lelkemre vettem a dolgot! Meg eddig valahogy eszegetett, de most a 2-6 kockányi evésnél kimerül a dolog, és levest sem eszik kb 1 hete. Talán fogzási gond lehet?

Szerencsére nálunk a más új dolog nem okoz gondot.

Amúgy én is úgy gondoltam, hogy a közösség megoldja a gondunkat, csak nálam most fellángolt az aggódás, vagyis inkább a kétségbe esés.

2011. márc. 21. 17:23
 6/11 anonim ***** válasza:
Az lenne jó ha nem foglalkoznál az evésel. Tudom nehéz de ted elé a kaját ülj mellé és nyugot lékörben eszeges mellete ne erőltesd ha eszik dicsérd meg de ha nem kell neki vedd el előle a tányért és a következő étkezésig ne kapjon semmit, hozzd előre a kaját csak ne kapjon nasit közbe.
2011. márc. 21. 22:22
 7/11 anonim ***** válasza:

Minden anyuka ezen aggódik, pedig felesleges. Ha a gyerek szépen fejlődik, gyarapodik a súlya, immunrendszere normális, akkor kár ezen ölnöd magad. Eszik annyit amennyi kell neki.

Egyedül evésre meg úgy tudod rávenni, hogy nem eteted. Ha emiatt kihagy egy étkezést, attól nem lesz baja. Gyerekek nem halnak éhen, ha eléjük van téve a kaja :)

Egy ismerősömnél az volt, hogy a kétéves gyerek nem akart enni. Az egész család egész nap futkosott utána, kiskanállal a kézben, hogy egyen már egy falatot. Ez nem túlzás, tényleg ez volt. Aztán a szülők elutaztak két napra, a gyereket meg elvitték a nagynénihez, aki mivel három saját gyereke volt, nem maradt ideje a kétéves után futkozni. Reggelinél a gyerek nem evett, a tízórait is kihagyta, és az ebédet is, aztán láss csodát uzsonnára rendesen evett, és vacsoránál sem volt nála gond, meg másnap sem, mert rájött hogy hoppá!, itt aztán ha nem eszek az asztalnál, senki nem hozza utánam a kaját. Így inkább evett mikor elé volt téve. :)

2011. márc. 22. 09:02
 8/11 A kérdező kommentje:

Nasit nem kap étkezések közben. Sőtt, szerintem nasit sem enne. Még azt sem tudja, hogy mi az a gumicukor, csak látásból.

Pár napja próbálkozom, hogy elé teszem az ételt, és ha eszik, akkor eszik, ha nem, akkor nem. De sajna az inkább nem-et választja. Még azt nem tudom, hogy mivel teszek jót. Eleinte, amikor nem evett, akkor elküldtem az asztaltól. Persze felpattant és ment tévézni, vagy játszani. Aztán arra gondoltam, hogy amiatt nem eszik, hogy inkább játszhasson, ezért azt találtam ki, hogy büntibe kell álljon, amig én helyette megeszem az ételét és összepakolok az asztalon. De igazán ez sem vált be. Mondja, hogy Ő nem eszik, inkább büntibe áll.

Viszot a joghurtját már egyedül eszi, bár elötte hatalmas hisztibe kezd, hogy Ő nem eszik egyeül, és etessem.

Ma krumpli levest csináltam, abból a tésztát és a lét szépen kanalazgatta, de a répát nem ette. Kiváncsi voltam, hogy ha én adom a szájába meg eszi-e. Hát persze, hogy ette, de Ő nem eszi a répát egyedül. Lehet, hogy legközelebb csak répát teszek a tányérjába :)

Ja, ezen kívűl csak reggel ivott egy bögre kakaót.

Viszot az egyik foga tényleg gyanús, hogy esetleg útnak indult kifelé.

Na, mindegy, köszönöm a sok jó tanácsot, majd szépen próbálkozunk azok szerint cselekedni.

Ja, amúgy én sosem futkároztam a fiam után az étellel. Azt azért én is durvának tartom. Csak együltő helyben etettem. Remélem most már mút idő lesz!

2011. márc. 23. 14:04
 9/11 anonim ***** válasza:

Haladtok :)

Ha egyedül kanalazza az ételt dícsérd meg, hogy nahát, milyen nagy már, hogy egyedül is tud enni...és hogy tisztára úgy eszik mint az óvodások, és teljesen el vagy ájulva :) Ha a kruplit kikanalazza, az már haladás !!! Ne foglalkozz a répával, ügyes volt, evett egyedül :)

Esetleg fel lehet vezetni, hogy húúú, de ügyesen sikerült azt a kruplit bekapni...vajon a répával is menne neked?

Ne érezze azt hogy elvárod, higgyje csak azt hogy ő dönt, és ha megmutatja hogy ő bizony már olyan nagy hogy még a répát is meg tudja enni egyedül, akkor szintén ájulásos nagyjelenet :) Ha nem eszi, akkor meg ne tedd szóvá, majd legközelebb :)

Mikor a lányom ijesztően keveset evett ezt csináltam, és sokszor annyira fellelkesült, hogy a végén még repetázott is.

Mennyiségre meg néha tényleg nagyon kevéssel beérik, de nem az a fontos hogy mennyit eszik, hanem hogy szépen fejlődik. Ha keveselled az adagot ez mindíg jusson az eszedbe :) Máris nem fogsz annyit aggódni. :)

2011. márc. 23. 16:43
 10/11 A kérdező kommentje:

Biztos valamit flre érthetően írtam a krumpli levessel kapcsolatban. A levesből csak a tésztát ette ki.

Pár hónapja még simán megette a krumplit, de már azt sem eszi.

Viszont ma voltam piacon és vettem lángost. Azt ebédeltünk, utána egy-egy túró rudit ettünk. Ja, és elötte voltunk boltban, és az úton haza felé megevett egy kifli háromnegyedét!!!! :))

Remélem a holnapi nap is ilyen szépen alakul majd.

Az "ájulásos jelenetet" kipróbálom!

2011. márc. 24. 13:59
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!