Létezik, hogy első osztályban már kiközösítenek valakit?
A gyerekem elsős, visszahúzódó. Az iskolát egy iskolában kezdte, amikor megtudtuk, hogy az osztály fele vagy hátrányos helyzetű vagy problémás magatartású (az első pár héten már komoly lopások voltak), átírtuk egy másikba. Így később érkezett mint a többi gyerek. Kevés lány van az osztályban, egy-két hónapig nem tudott feloldódni. Csak akkor játszott velük ha hívták. Van két-három főnökösködő kislány aki el szokta dönteni mit és ki játszhat. Mostanra már a gyerekem valamelyest feloldódott, odamegy a többiekhez, megkérdezi játszhat-e velük (a lányokra gondolok). Mindig durván elutasítják. Pl. most ez kettes játék vagy túl sokan vagyunk. Csak akkor fogadják be a játékba ha szól a tanító néninek. Először azt gondoltam hagyom, majd elmúlik. Mostanra már odáig fajult a dolog, hogy a többi lány is látta ezt és ők is kiközösítik. Pl. rászólnak 100 m-re tőlem, nem szólhatsz hozzám, nem foghatsz meg stb.
Mivel mi úgy neveljük, hogy mindenkit tisztelni és becsülni kell nem szokott visszaszólni.
A fiúk valamelyest befogadják, velük játszik szünetben.
Tanácstalan vagyok. Mit tudok ilyenkor tenni?
"Mivel mi úgy neveljük, hogy mindenkit tisztelni és becsülni kell nem szokott visszaszólni. A fiúk valamelyest befogadják, velük játszik szünetben. "
1. neveld arra is, hogy ne hagyja magát (az hogy tisztelsz valakit nem ugyanaz, hogy nem szólsz neki vissza).
2. mibaja lesz attól, ha a fiúkkal játszik?
3. a többi majd kinövi.
Köszi a választ. Elfelejtettem leírni, hogy a gyerekem lány és jobban szereti a lányos játékokat. Igen, én is biztatom, hogy akkor játsszon a fiúkkal, de valahol nekem nagyon fáj ez a fajta viselkedés.
Egyébként nagyon jól tanul, lehet, hogy ez is zavarja őket.
Pl. múltkor a saját szememmel láttam, mikor az egyik kislányra rámosolyogott (épp készülődtek haza), az pedig olyan csúnya arcot vágott, hogy bennem megállt a lélegzet. Nem jutottam szóhoz.
Ilyenkor érdemes szólni a tanítónéninek?
En a helyedben beszelnek a tanito nenivel. Foleg, ha latod, hogy a kislanyodat zavarja ez a helyzet. Pedagogus vagyok, en biztos segitenek oldani a problemat. Vegulis a tanito neni van veluk szinte egesz nap, jobban ralat a helyzetre, es elfogulatlanabb, mint egy szulo.
Fontos, hogy rendezodjon a dolog, mert ha nem valtotok ujra iskolat, akkor 8 evig ezekkel a gyerekekkel osztja meg a napjai nagyobb reszet. Nem mindegy, hogy erzi magat.
Sajnalom, hogy ez tortent. Az en kislanyom is eleg visszahuzodo, csendes, jovore megy suliba. Hat, mar most parazok miatta...
Igen kiközösíthetik,nagyon gonoszak tudnak lenni már az ilyen kicsi gyermekek is.
Figyelj,mindenképp beszélj a tanító nénivel,ha ilyen jellegű észrevételeid vannak.Ez egyrészt azért jó,mert a tanító néninél csak plusz pont ha kommunikálsz vele a gyerekkel kapcsolatban.Másrészt meg akkor odafigyel,és átbeszéli a gyerekekkel ezeket a dolgokat.Nálunk legalábbis így van.Szoktak beszélni csúfolódásról,agresszióról,kiközösítésről,és... hmm lopásról,hátrányos helyzetről...ugyanis nálunk olyan a suli,mint amilyenből ti kiírattátok először a kislányotokat.
Én is átérzem..tudnék mesélni. Jó ötletnek tartom a "házi bulit". Hátha..
És persze a tanítónénivel való beszélgetést, vagy esetleg a kislányok anyukájával is lehetne először Neked kapcsolatot teremteni. Lehet,hogy akkor jobban befogadnák.
Köszönöm a válaszokat.
Mostanra már beszéltem a tanító nénivel, aki beszélt a lányokkal. Természetesen az aki ludas volt a dologban, nagyokat hallgatott. 1-2 napig minden rendben volt, most pedig minden a régi. Most már hárman összefogtak. Az egyik kérdez valami hülyeséget a lányomtól. Ha válaszol, akkor a másik közbeszól, hogy ne piszkáld az "xy" kislányt (tehát azt aki feltette a kérdést), ha pedig hallgat akkor a harmadik odaszól, hogy válaszolj, kérlek válaszolj. Ha elfut akkor kergetik és kezdődik elölről az egész.
Panaszkodni nem szokott a tanító néninek, többnyire úgy védekezik, hogy a fiúkkal játszik.
Egyszerűen tanácstalan vagyok és elkeseredett.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!