Ha lejár a gyed, a munkáltató nem vesz vissza, de köteles a szabadságot kiadni, vagy kifizetni? És Gyest lehet igényelni? De hogyan, ha a munkáltató visszavesz papíron? Kissé kusza nekem ez. (
Gyed lejártával gyes mellett 6 órában lehet dolgozni.Úgy tudom miután visszamentél dolgozni 3 hónapig nem küldhetnek el.A szabid köteles kiadni ha visszamész dolgozni.Gyest munka nélkül is igényelhetsz ,mert azt az állam fizeti neked,nem a munkáltató.Azt a Máknál kérheted.De kérheti az apa,vagy a nagyi is.
,
1.) A munkáltatónak kötelessége visszavenni.
2.) Ha valamilyen okból (pl. átszervezés) megszűnt a munkaköröd, akkor a munkaszerződésed megszűnik, ebben az esetben végkielégítés jár és a szabadságot meg kell pénzben váltani.
3.) Gyest a gyed lejártát követő naptól lehet igényelni, de ha "papíron visszavesz", akkor nem jár a gyes, ha heti 30 óránál több szerepel.
A szabid mértéke ezektől függ:
- hány éves vagy?
- a gyerek után járó pótszabit apa vagy te vetted igénybe, míg otthon voltál? Hány gyerek van?
- mennyi napot hagytál bent? Azaz hány nap szabid volt, amikor elmentél táppénzre?
Én azt tenném a helyedben, hogy kivenném a szabikat. Ha el akarnak küldeni, te csak jól jársz (végkielégítés), ha nem ez ki fog derülni, amikor lejár a szabis időszakod, még mindig felmondhatsz.
Mivel gyedet kaptál, ezért feltételezem, hogy dolgoztál előtte. Ezért jár neked álláskeresési járadék. Az elmúlt négy évből mennyit dolgoztál (+táppénz, +tgyás, +gyed). Minden 5 napra kapsz egy járadékos napot, de max. 270 napig jár a járadék. Az első 90 napban a korábbi fizud 60%-át, utána a mindenkori minbér 60%-át kapod járadékként.
Nagyi a nyugdíj mellet kaphat gyest, ha a gyereket 3 éves koráig nem adjátok napközbeni ellátást biztosító intézménybe.
Most 35 éves vagyok, kisbabám 2009.08.hóba született. 2009. január 2. hetében menten táppénzre, minden szabim bent maradt abban az évben. Akkor 33 éves voltam. Gyerek megszületése után apa nem vette igénybe a plusz 2 nap szabit. Nekem kell azt is beszámítani.
Bölcsibe államiba szinte lehetetlen bekerülni. De hátha. Ha nem, akkor magánbölcsi. Oda járhat úgy, hogy kapjuk a mama nevére a gyest? Annyival kevesebbe kerülne a bölcsi. Mama távol él tőlünk.:(
2009: 24+2 gyerek
2010: 24+2 gyerek
2011. attól függ, hogy mikor mennél vissza. Ha februárban, akkor a teljes évet megkapod 25+2, ha később, akkor havonként durván 2 napot le kell vonni.
"Bölcsibe államiba szinte lehetetlen bekerülni. De hátha. Ha nem, akkor magánbölcsi. Oda járhat úgy, hogy kapjuk a mama nevére a gyest? Annyival kevesebbe kerülne a bölcsi. Mama távol él tőlünk.:("
Elméletileg magánba sem mehet a baba, le kell jelenteniük, hogy ki jár oda.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!