2 évesen, összefüggően beszél, mondókázik, hosszabb dalokat énekel a kislányom. Ez teljesen átlagos dolog?
Igen az, főleg lányoknál. Náluk általában hamarabb beindul a beszédfejlődés, mint a fiúknál. (Bár nagyjából két és fél éves korra a fiúk is be szokták érni a lányokat.)
A mondókázás is természetes, hiszen a kicsiknek még hihetetlen memóriájuk van, nagyon hamar megjegyeznek bármit, főleg, ha a szövegnek dallama is van.
Más kérdés, hogy mennyire képes értelmezni a kicsi azt, amit hall, és mennyit ért meg valóban abból, amit mondanak neki. Kézzel fogható, átélhető, megtapasztalt, mindennapi szavak jelentését értheti (evés, kenyér, aludni, baba, játszunk, stb.), elvont dolgokat viszont csak három éves kora környékén fog elkezdeni megérteni. (Pl. álom, gondolat, gonoszság, stb.) Ekkor kezdődik a "Miért?" korszak, nem sokkal a "Mi ez?" korszak után.
DE ügyes a kislányod :-),nekem a kisfiam kb 2,5 éves korától kezdett mondatokban beszélni egyik napról a másikra,azelőtt csak egy-egy szót mondott.
A kislányom most 4 hónapos,valószínű ő előbb fog beszélni.
OK. De akkor miért hoztad fel? Mi volt a szándékod? Mármint a büszkélkedésen túl?
Engem frusztrált -nem is kicsit- a kérdésed...
A kollégámtól is nap, mint nap azt hallgatom, hogy az 1 évese tegnap épp hány új szót mondott...kösz. Én meg logopéduhoz járok a fiammal, hogy szólaljon már meg végre úgy, hogy rajtam kívűl más is értse. Pedig szuperokos és ügyes és tündér a kissrác...ilyenkor, amikor valaki azzal jön, hogy az ő gyereke 2 évesen komplett balladákat regél mégis mérges leszek a fiamra, meg rád, meg mindenkire...
Örülj a csemetédnek, de ne fájdítsd más szívét jó?
Az én kisfiam 18 hónapos korától folyékonyan beszél. Most 22 hónapos és legalább 40 mondókát tud fejből.
Ja és ehhez az is hozzátartozik, hogy nekünk is voltak ám nehézségek. Hisz az én kisfiam 9 hónapig semmit nem csinált. Még forgolódni se tudott. Gyógytornára kellett hordanunk. De behozta a lemaradását. Sőt utolérte a többieket.
Ebből én azt tanultam meg, hogy nem szabad összehasonlítani a gyereket, mert mindegyik másképp fejlődik.
De valóban nem annyira "megszokott" hogy 2 évesen ő is ügyes. Ugyanis a környezetemben lévő 2 évesek még mondhatom semmit nem beszélnek.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!