Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Kisgyerekek » Nem visz rá a lélek, hogy...

Nem visz rá a lélek, hogy megüssem, egyszerűen nem tudom megtenni, de igy mégis mi lesz?

Figyelt kérdés
Kislányom két és fél éves lesz.Elég eleven,de nagyon okos,értelmes,már rég beszél mondatokban,fejlett korához képest,igy az ember elvárná,hogy megértse hogy mi az hogy Állj meg!Meleg,ne fogd meg!Ne hisztizz!Ne ülj le a kőre,mert hideg,megfázol!Ne csipkedj!De ő nem.Ő csakazértis tipus.Sokszor már nagyon feszegeti a határait,eddig ha elmagyaráztam neki vmit,megértette,de egy pár hónapja a fal előbb megérti.Sokszor,amit leművel,érzem,hogy rá kéne csapnom,de nem tudom megtenni.Annyira imádom,hogy előbb vágnám le a kezem,minthogy bántsam.De ha rászólok,kicsit erélyesbben,már sir szegényem,hogy ne haragudj anya,meg szeretlek.Ugyhogy nagyon érzékeny,de utána csinálja tovább.Mintha késztetést érezne,hogy rosszalkodjon.Soha nem emeltünk rá kezet,mindketten elitéljük,párom meg ezért ölni tudna,ha valaki bántja a gyerekét,de olyan rossz,hogy mi nem bántjuk,imádjuk,szeretetben nevelkedik,mégsem fogad szót,pedig nem hagyjuk rá a dolgokat,mindig vele foglalkozunk,de nem kényeztetjük,és nem fogad szót,egyik ismerősünknek ugyanennyi idős a fia,szegényt az apja mindenért kiveri,és nem kézrecsapással,hanem elég durván(ezért szakadt meg a kapcsolatunk velük),de ott a kisgyerek szótfogad,nem rosszalkodik,igaz otthon nem tudom milyen,mer az előbb emlitettek miatt nem járunk hozzájuk.És elgondolkodtam,hogy lehet hogy én csinálom ennyire rosszul?
2011. jan. 11. 22:03
1 2 3
 11/24 anonim ***** válasza:
39%
Kedves 46%, par gyerek mar felnott a felugyeletem alatt, sot, sokuk tobb idot tolt velem, mint a szuleivel, olyan is volt amelyik foldhoz verte magat es addig hiszteriazott, amig anyuka el nem sirta magat, nekem csunyan neznem is eleg volt, mar abba is hagyta. Szeretnek, (nem felnek tolem, mielott meg erre vilagitanal ra) de tudjak, hogy nalam nincs hiszti, mert vagy normalisan viselkednek, vagy nincs rajzolas, labdazas, hanem lehet a sarokban ulni. De ez persze azert van, mert nem ertek hozza :S
2011. jan. 11. 22:38
 12/24 anonim ***** válasza:
37%
Mindenben egyetértek az óvónénivel! Szívesen adnám hozzá a lányomat oviba! :)
2011. jan. 11. 22:41
 13/24 anonim ***** válasza:
78%
Dadus módszer ide vagy oda, ez nem egy terápia, hanem hus-vér gyerekek, akiknek lelkük is van!!!!! A pozitiv gondolkodás csodákra képes. Három gyereket neveltem fel, soha nem ismertem azt a problémát hogy hisztisek vagy szófogadatlanok lettek volna a gyerekeim. Mindig nagy szeretettel, de következetesen neveltük őket. Persze kérdés, hogy kinek a szemszögéből rossz a gyerek. Egy megfáradt óvónéni, aki már esetleg nem is tul fiatal, talán elevenebbnek lát egy egészséges, minden iránt érdeklődő kisgyereket, talán fárasztja is, és bizony egyszerübb a sarokba állitani a kicsit, mint lekötni a figyelmét valami hasznos dologgal. Persze ez nem igaz minden óvónénire, ismerek lelkiismeretes pedagógusokat is, akik mindent elkövetnek azért, hogy a gyerek jól érezze magát, és ne legyen kedve "rosszalkodni".
2011. jan. 11. 22:41
 14/24 A kérdező kommentje:
KÖszönöm a válaszokat.Amit az egyik válaszoló tanácsolt,hogy tiltás helyett ajánljak,kipróbálom,jónak tűnik,és már mikor egyszer pont ma igy cselekedtem,minden okés volt.Ovónéninek üzenem,hogy 2 és fél év után felismerem a gyerekemen,hogy mikor hisztizik,mikor sir.Hiszti nála ugy zajlik,hogy befogja a szemét,próbál siráshooz hasonló hangot kiadni,ami nem sikerül persze,begörnyed,de könnye nincs.Eget verő távolságban áll a sirástól.És ujabban ha azt hiszi,hogy fáj valamim,sir,és bújik,hogy meggyógyitson,meg ha haragszom akkor is,és utána mondja,hogy azért sírt,mert anyának rossz.Szóval az nem hiszti.De az az érdekes,hogy olyan,mintha ő nem akarna rosszat,csak kiváncsi,de nem éri be azzal,hogy elmondjuk miért nem szabad,hanem meg akarja tapasztalni.Pl:ugyanez a falnak beszélés volt arról,hogy a kutya harap.Vendégségbe voltunk,ahol volt szobakutya.Kislányom minden alkalmat megragadott,hogy nyúzza szegényt.Mondtuk neki,hogy vigyázz,megharap.Nem hitte el.erre a kuty épphogy odakapott a nadrágjához.Odajött,mondja az apjának:Apa,tényleg harap.Azóta nem piszkálja a kutyákat.Pedig csak a ruhájához ért.De miután megtapasztalta,hogy miért nem engedjük,utána nem csinálta.
2011. jan. 11. 22:44
 15/24 anonim ***** válasza:
Kedves Kérdező, rossz a tapasztalati módszer. Már a kutyás is veszélyes volt (mi lett volna, ha tényleg jól megharapja), de ha autóút mellett haladtok, akkor rászóltok, hogy vigyázz, elüt az autó? (aztán majdcsak megtapasztalja). Ezt a módszert sürgősen felejtsd el!
2011. jan. 11. 22:46
 16/24 anonim ***** válasza:
51%

46%-os válaszolónak:

A gyerekeknek szükségük van bizonyos korlátokra ahhoz, hogy biztonságban érezzék magukat. Nem tudom, hány évesek a gyerekeid, de egy biztos: nem leszel majd örökké mellettük, hogy eltereld a figyelmüket arról, amit nem szabad megtenniük. Persze a nevelés semmit sem ér, ha a saját példánkkal nem mutatjuk nekik ugyanazt, mint amire szeretnénk őket megtanítani, és a személyes példamutatás is fontos, de ettől függetlenül egy kisgyereknek is vannak dolgok, amiket meg kell tanulnia a saját érdekében. Pl. hogy ne szaladjon ki az útra, vagy hogy ne nyúljon a forró sütőhöz.

Lehet, hogy neked volt időd mindig, minden pillanatban azt figyelni, hogy mit csinál a gyereked, de a legtöbb háztartásban nincs bejárónő, aki elvégzi anya helyett a munkát, sőt, lehet, hogy testvérek is vannak, akikre szintén figyelni kell. Ha te kizárólag figyelemeltereléssel sikeresen felneveltél három gyereket, akkor határozottan szerencséd volt. Vagy te is abba a csoportba tartozol, aki még a négyévesét is pórázon sétáltatja, nehogy rá kelljen szólnia valamiért...

2011. jan. 11. 22:49
 17/24 A kérdező kommentje:
jesszus,dehogy hagyjuk.Nem ez a "módszerünk"!ez csak egy véletlen volt.A szobakuty azt sem tudtuk,hogy bennt van,mivel előtte kirakták,mert pisilnie kellett.A kislányunk meg gyurmázott,és ezek szerint bennt volt a kutya,mert ennyit hallottunk(hozzáteszem mellette ültünk,de beszélgettünk),hogy:Jajj ittvagy?Odafigyeltünk,láttuk,hogy a kislányunkhúzza a szőrét, rászóltam,felkaptam,és a kiskutya szőre meg bennt maradt a kezébe,az meg utána kapott.Mért kell azt feltételezni,hogy tapasztalás céljából veszélynek tesszük ki a gyerekünket?ezzel a példával azt akartam mondani,hogy ugy vettük észre,hogy nem rosszat akar csinálni,hanem nem hiszi el,hogy tényleg baj lehet belőle,hiába mondjuk el neki,hogy miért nem lehet ezt meg azt megtenni,de ha VÉLETLENÜL megtapasztalja,annak ellenére,hogy VIGYÁZUNK RÁ?HOGY NE KÖVETKEZZEN BE,akkor megérti,hogy miért mondtuk.Ez csak egy megfigyelés volt,nem módszer.Eszünkben sincs veszélynek kitenni a gyerekünket,kedves válaszoló!!!
2011. jan. 11. 22:59
 18/24 anonim ***** válasza:
Szerintem is ilyenkor a figyelemeltereléses módszer válik be leginkább. De fontos, hogy szemfülesnek kell lenni, ne is sejtse a gyerek, hogy azt akarjuk megakadályozni ezzel, amit épp csinál, mert akkor azonnal jön a csak azért se. Ez már csak egy ilyen korszak. Szóval legközelebb, ha a hideg kövön ül a kicsi, akkor semmi "jaj, megfázol" meg "kelj fel rögtön", hanem egyszerűen felajánlasz neki valami izgalmas programot a szőnyegen vagy a kanapén. Vagy egyszerűen adj rá egy harisnyanadrágot a nadrágja alá, akkor nem lesz tragédia, ha épp a földön van kedve ücsörögni. Lényeg, hogy egy kétévesben pont a tiltás váltja ki az ellenkezést. Vannak helyzetek, amikor ezt nem tudod kikerülni (pl. ha valakit éppen csépel, bár abból is lehet viccesen inkább birkózást csinálni), de ha nem muszáj, felesleges konfrontálódni. A mindenáron való ellenkezést úgyis ki fogja nőni.
2011. jan. 11. 23:03
 19/24 anonim ***** válasza:

Bocsanat az off-ert, 46%-osnak (megint), 27 eves vagyok es nemzetkozi angolnyelvu ovodaban vagyok foallasu, de sok csalad hiv babysittelni is, mert tudjak, hogy en a foldon is gurulok a kicsikkel es mindenben benne vagyok, most itt a nevelestol egy nem kivanatos viselkedes megoldasarol beszelunk.

Kedves kerdezo, persze hogy te ismered a gyereked, nem is vonom ketsegbe, bar tartom magam az eddig leirtakhoz, kovetkezetesseg, ha sir is egy kicsit, legkozelebb csak figyelmeztetned is eleg, hogy legyen kedves ne addig fesziteni a hurt, mig valamelyikotok sir.

2011. jan. 11. 23:09
 20/24 anonim ***** válasza:
A sarokba állítós büntivel szerintem az az egy baj van, hogy az ilyen típusú gyerekek nem maradnak ott a sarokban, ha viszont megpróbáljuk újra és újra visszavinni őket semmi perc alatt kialakul a fogócska és akár fél napig is hajkurászhatjuk őket a lakásban. Ez persze remek szórakozás a gyereknek, rá is jön gyorsan hogy csak rosszalkodnia kell, máris indul a móka. Anya tehát garantáltan vesztes. A szobába zárástól pedig van gyerek aki a végletekig kiborul, így a módszer többet árt mint használ, pl az én kétévesem is ilyen. Nem tudom erre mi lehet a megoldás, engem is érdekelne. Bár úgy tudom (Tania Byron műsoraiból) hogy igazából 3 éves kor után hathatósak ezek a fajta büntik (tehát óvodás korról beszélünk), gondolom akkorra érik meg rá a gyerekek idegrendszere, értelme. Addig marad a terelgetés, figyelem elterelés, diplomácia felsőfokon és türelem, ha beleszakadunk is. Kitartást kívánok a kérdezőnek, tudom miről beszél.
2011. jan. 12. 01:22
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!