Anyukák akiknek iskolakezdéskor már tudott a gyereke írni-olvasni! Hogyan "vészelte" át a gyerek az első időszakot a suliban?
A fiam szinte magától tanult meg olvasni, és amikor írni is elkezdett, akkor már beszálltam én is és korrigáltam. Szóval 5 évesen ír-olvas....de azt hallottam az ilyesmit nem veszik jónéven az iskolában (félnek, hogy esetleg rossz berögződése lesz a gyereknek vagy nem tudják lefoglalni a többi gyerek mellett...)
Olyan anyukák tapasztalataira lennék kivéncsi, akiknek már szintén írt-olvasott a gyereke elsőre. Hogy érezte magát a gyerek, mit csináltak vele, milyen volt a tanítónéni, stb.
Kritikákat nem kérek, nem zseniképző vagyok, de nem is akartam elfojtani a gyerekem természetes kíváncsiságát és lelkesedését!
Én magamról tudok nyilatkozni, 4 évesen tanultam meg olvasni.
Nagyon unalmas volt az első osztály, mondjuk nekem igazán jó tanító nénim volt, és nem próbált "visszafogni". Kaptam extra feladatokat, pl. én osztottam ki a füzeteket, rajztáblákat (mert csak én tudtam elolvasni a neveket), ilyenkor nagyon büszke voltam. :-)
Szerintem ez teljesen tanítónéni/bácsi függő. Van olyan, aki nem bírja leviselni ha valaki kilóg a nagy átlagból.
Az én gyerekem ugyan nem tudott iskola előtt írni, olvasni, csak számolni-10-ig összeadni, kivonni, osztani. Valamiért ez nagyon érdekelte, írásból csak a neve, az olvasás egyáltalán nem foglalkoztatta.
Hiba nélkül számolt-egészen addig, amíg az iskolában el nem kezdték a számolgatást. Na ott elveszett teljesen. Más módszerrel tanít egy tanítónő, mint egy átlagember. Amíg iskolás nem lett, nem használta az ujjait, vagy eszközt a számoláshoz, azóta sokszor azzal számolt-most kezd leszokni róla, de eleinte az 1+1-hez is az ujjait használta.
Az osztályban 2 kisgyerek tud írni olvasni-egyszer hallottam, amikor a tanítónők beszélték, hogy ennél rosszabbat nem tehet egy szülő a gyerekkel. A tanórákon unatkoznak a kicsik, ők meg nem tudnak külön feladatot adni nekik, hiszen a többi huszonvalahány gyereket kell megtanítaniuk az alapokra. A gyerekek emiatt unatkoznak és nem szeretnek iskolába járni, hiszen szinte semmi újat nme tanulnak.
Biztos fog újat tanulni, nem folyóírott betűket használ például.
De kicsit én is aggódom, nehogy a tanítónéni rossznéven vegye az ő buzgalmát.
Nem én szorgalmaztam amúgy a dolgot, és igazából szerintem tök jó, hogy leköti magát azzal, hogy olvas.
Na, majd igyekszem olyan tanítónénit választani neki, aki nem orrol meg a pluszmunkáért :-P
én is úgy mentem iskolába, hogy tudtam írni olvasni. de csak nyomtatott betűvel tudtam írni, tehát azért a folyóírás megtanulása lekötött. de alapjában unalmas volt, főleg a sok olvasás óra, hogy a többiek dadogva szótagolva szenvedtek, én meg simán a végére értem az olvasmánynak, mire ők kisilabizáltak egy mondatot. nem zavartam senkit az órán, tehát jól tolerálták, nem volt ebből probléma.
30 /L
Én tanító néni vagyok.
Az olvasást nem lehet rosszul megtanulni, így az engem nem zavar, sőt még jól is jön a segítség! :) Viszont a számok és betűk írásának rossz berögződéséből lehetnek problémák.
Most 3-osak a "gyerekeim". Az első két évben próbáltam a helytelenül írt számokat, betűket korrigálni. Idén már feladtam, erre már nincs idő és feleslegesnek is látom, ha eddig nem értem el vele eredményt. Mivel már gyorsabban írunk, így a szabálytalanul írt számok "szétcsúsznak" és olvashatatlanná válnak.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!