A mostani Gyes rendelettel kapcsolatban, a nagymama igényelheti a gyest?
Írtam levelet az államkincstárnak, ezt válaszolták:
"A jelenleg hatályos jogszabályoky értelmében jogosult a gyermekgondozási segélyre a gyermek szülőjének vér szerinti, örökbefogadó szülője, továbbá annak együtt élő házastársa (a továbbiakban együtt: nagyszülő), ha a gyermek
o az első életévét betöltötte, továbbá
o gondozása, nevelése a szülő háztartásában történik, valamint
o szülei írásban nyilatkoznak arról, hogy a gyermekgondozási segélyről lemondanak és egyetértenek a gyermekgondozási segélynek nagyszülő részéről történő igénylésével.
A nagyszülőt megilleti a gyermekgondozási segély:
o gyermek 3. életévének betöltéséig,
-ikergyermekek esetén a tankötelessé válás évének végéig, legfeljebb a gyermek 10. életéve betöltésének napjáig
- amennyiben ikergyermekek esetén a tankötelessé válás éve nem egyezik meg, úgy a legkésőbb tankötelessé váló gyermeket kell figyelembe venni.
o tartósan beteg, illetve súlyosan fogyatékos gyermek 10. életévének betöltéséig.
A nagyszülő részére a gyermekgondozási segélyre való jogosultság kizárólag akkor állapítható meg, ha
o ő maga megfelel az ellátásra való jogosultság feltételeinek, és
o a szülő esetében is fennállnak a jogosultsági feltételek.
Ennek alapján amennyiben Ön gyermekgondozási segélyre nem jgoosult, annak a nagyszülő által történüő igénylésére sincs lehetőség.
Jogszabályi változásról jelenleg hivatalos információval nem rendelkezünk, kérjük, szíveskedjen egy későbbi időpontban érdeklődni. "
:(((((
Sziasztok!
Olvastam a mostani jogszabálytervezetet (amiről most szavaztak) ebben az állt, hogy kivételt képez a fenti esetben, ha a szülő amiatt nem jogosult a gyesre, mert 8 órában dolgozik. Tehát elvileg ha így marad a törvény, akkor ha csak amiatt nem vagy jogosult, mert dolgozol, attól még igényelheti a nagyszülő. Sajnos én is most mentem vissza dolgozni, csak nekem egyik nagyszülő sem vigyáz a kicsire.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!