Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Kisgyerekek » Miért ennyire önállótlan?...

Miért ennyire önállótlan? Egyáltalán mit illene már csinálnia? (2,5 éves lány)

Figyelt kérdés

Okos, értelmes, nagy dumás lány.

Mégsem akar egyedül vetkőzni, enni, pár játékot a helyére tenni. Azt várja, hogy kiszolgáljuk, pedig tudna kis segítséggel vetkőzni is, kanalazni is. Inkább játszik evés közben, beletapicskol az ennivalóba, mint egy egy éves.

Szobatisztaságtól úgy érzem fényévnyi távolságban vagyunk. Az se zavarja, ha pisis a ruhája.

Most éppen a reggeli-esti kakaózáson vagyok kiakadva. Mivel szétrágta a cumisüveg cumiját, gondoltam itt az ideje a leszokásnak, mert nem vagyok hajlandó új cumit venni egy ekkora gyereknek. Próbálom neki bögréből adni, de még szívószállal is lusta kiszívni azt a mennyiséget, amit az üvegből 1 perc alatt kiszippantott. Ma 20 perc könyörgés után adtam föl, persze nem itta meg. Csőrös poharunk volt pár, de az sem jön be. (Napközben pohárból iszik, és egyébként tud szívószállal is inni.)

Ki vagyok akadva, közben meg utálom magam, hogy egyre türelmetlenebb vagyok vele.

Mi a francot csináljak? Úgy érzem egy helyben topogunk, hosszú hónapok óta semmi fejlődés. Mi lesz így az oviban? Mindenben utolsó lesz, ha egyáltalán sikerül addigra szobatisztának lennie, hogy fel is vegyék.

2010. nov. 15. 08:53
 1/9 anonim ***** válasza:

nem fogsz örülni a válasznak de szerintem ahogy leirtafd egy teljen normális 2,5 éves lány viselkedése bőven benne a dackorszakban. Minél jobban erőlteted annál jobban nem fogja csinálni. Csak hagyd egy kicsit és magától fog mindent kérni!

Szobatisztaságot meg halaszd tavaszra akkor menni fog egy hét alatt semmiről nem vagytok lemaradva!

2010. nov. 15. 08:59
 2/9 anonim ***** válasza:

egyreszt: a szobatisztasag igazabol NEM feltetele az ovodanak, ezt csak szeretik az ovodak, ovonök elhitetni. Hozzank siman jött emg gyerek, akire delutani alvashoz pelus kellett, meg amugy is elöfordulnak balesetek.

Masreszt, szerintem "hagyd kicsit magara", add bögreböl a kakaot, majd rajön, hogyha nem issza meg, akkor nincs. Ne könyörögj neki, mert tetszik neki, hogy ra figyelsz addig is. Amennyit megiszik, annyit iszik meg. Az evessel ugyanez (bar szerintem ott meg nem gond, ha segitesz neki, en ezt altalaban ugy csinalom, hogy megmondom neki, hogy addig egyen egyedül, amig en befejezem, utana segitek neki, viszont, ha nincs meg benne a hajlandosag sem, akko itt megint, annyit evett, amenyiit megevett. En, ha többszöri raszolas utan is csak jatszik eves közben, akkor elküldöm az asztaltol. Megmondom neki, hogy nyilvanvaloan azert csinalja ezt, mert nem ehes, egeszsegere, mehet aludni. Az esetek 90 %-ban leül rendesen enni, ha meg nem, akkor gondolom, tenyleg nem volt ehes).

Öltözködes ugyanez, megmondom neki, hogy amig en fogat mosok, stb, addig kezdjen el öltözni, ha valamiben el akad, akkor szivesen segitek neki (ezt is mindig elmondom), de a bugyidat, trikodat, felsödet fel tudod egyedül venni. (en harisnyat segitek felvenni, meg nadragot begombolni.)

Nalunk is ezek a sarkallatos pontok, nem mondom, hogy tökeletesen müködünk mar, de alakul.

A bepisiles nalunk csak ejszaka van mar, de az is szörnyü, egyszerüen nem kell fel ra, ha pisilnie kell. Csak akkor nem pisil be, ha mondjuk 6-tol nem adok neki inni, ami viszont szörnyü szerintem, pedig este fürdes elött mindig elmegy pisilni.

Muszaj egy kicsit bekemenyitened, de ugy, hogy ne teljesen vond meg a segitseget töle, ne hagyd, hogy zaroljon azzal, hogy akkor nem eszik, iszik, stb, mert te huzod hosszutavon a rövidebbet. Az elsö idö szerintem nehezebb lesz (takariatas eves utan), de a cel szentesiti az eszközt :)

2010. nov. 15. 09:11
 3/9 anonim ***** válasza:

Tudom, hogy ez nem vigasztal, de az én fiam a 22 hónapjával pont az ellenkezője. És nem jobb. Egész nap akaratoskodik, visít, ha nem az van és úgy, ahogy ő akarja. Egész nap egy hisztériából áll.

Nem lehet etetni, de így nem eszik eleget, de tőlünk nem fogadja el.

Ha nem azt a ruhát veszi fel, amit ő kiválasztott és elkezdett felvenni, akkor megint eszméletlen visítás.

Ha nem poharat adok a kezébe, visít.

Kezét nem lehet megfogni, még az autóknál sem.

Nem hallgat ránk, lelép a motorjával.

Itthon is mintha süket lenne.

Én pedig ettől vagyok kiakadva.

Ha már most ilyen, milyen lesz 2,5 évesen.

Tudom, ez nem vigasztal téged, de én ezek miatt vagyok türelmetlen, kiabálok vele, mert annyira önálló és sokszor azért ez sem jó.

2010. nov. 15. 09:23
 4/9 anonim ***** válasza:

Az élőttem szólóval egyet értek!

Reggel megkínálim pohárból kakaóval vagy tejjel. Ha iszik iszik, ha nem nem, nem erőltetem, majd ha szomjas lesz 1 óra múlva megissza.

Reggelit ebédet vacsorát is kirakom elé, leülök vele enni, ha eszik velem eszik, ha nem nem. Igaz kitoltak az étkezések idejèt 1-1 órával hogy megèhezzen. A kenyér felvágott falatkákat megeszi kézzel, az ebédet villával kézzel kanàllal, olyanokat főzök amit meg tud azzal enni, pl penne tészta valamivel, paradicsomos gombóc, túró gombóc, stb. Villával,

sűrű főzelék hogy a kanálon maradjon kanállal eszi.

2010. nov. 15. 09:30
 5/9 anonim ***** válasza:
0%

Nézd nehéz megítélni, de szerintem te vagy a hibás. Nem szobatiszta?, cumisüvegből iszik és most akarod rászoktatni pohárra? Kényelmesebb volt ilyennek/így nevelned, késő bánat ebgondolat-ahogy a szólás mondja.

Tök mindegy mit akarnak elhitetni az ovik, a fiam csoportjában a gyerekek önállóan jártak 3 évesen vécére és törölték a feneküket, önállóan ettek és ittak.- szerintem ezek minimum elvárhatóak egy 3 éves gyerektől (vannak itt 20 hónaposok, akik éjjel-nappal szobatiszták), mert valóban mi lesz vele az oviban?

Mondjuk ha csak jővő szeptembertől megy, van még egy évetek, az alatt sokat fejlődhet.

2010. nov. 15. 09:50
 6/9 anonim ***** válasza:
100%

3 evesen maguknak törlik a feneküket, tökeletesen, ugye? Ebbe a csoportba/oviba, csak csoda gyerekek jarnak. Anyukam is ovonö, igy kb 14-15 evesen aktivan segitek az oviban, meg olyan csoportot nem lattam, ahol az összes 3 eves maganak törölne a popsijat. Söt, inkabb azok a kivetelek.

A többi reszevel egyetertek, nyilvan nevelesben van hiba, de nem kesö valtoztatni.

Es egyaltalan nem mindegy, hogy mit akarnak elhitetni az ovik, mert nem felveteli követelmeny. Ajanlom figyelmedbe olvasgatasra az ONAP-ot, innentöl kezdve nem tök mindegy, mert ezert nem utasithatjak el. Ettöl függetlenül, gyanitom 3,5 evesen mar szobatiszta lesz a kislany. Ki mondja meg, hogy egy 2,5 eves gyereknek mit KELL tudnia, es mit nem? Hol van erre merce?

Az oviban pl nem lesz sneki, aki segitsen neki enni, igy kenytelen lesz egyedül enni. Tudod hany gyerek van, aki otthon nem alszik delutan, de az oviban igen? Minden gyerek tud alkalmazkodni a kettös szabalyrendszerhez. Az oviban egyedül eszek-otthon nem, az oviban kell aludni-otthon nem stb,stb, stb.

Nem azzal van a bajom, hogy azt irod, hogy jobb lenne, ha ezeket megtanulna ovi elött, persze, hogy jobb lenne, egyszerübb lenne a kislanynak, de az oviban ezeket a dolgokat is meg KELL tanitania az ovoneniknek. Ugyanis az ovoda elmeletileg nem egy gyermekmegörzö, hanem egy olyan heyl, ahol a gyereked megtanul bizonyos dolgokat, bizonyos kompeteciakat, együtt jatszasi szabalyokat... Nem kell keszen erkeznie egy gyereknek oviba...

(nem tamadni akarlak, felre ne ertsd, föleg, hogy sok ovinak, de meg inkabb ovonönek nem ilyen a felfogasa, erröl meg nem te tehetsz, mert ha majd nem azert utasitjak el, mert nem szobatiszta, akkor majd keresnek egy mondvacsinalt indokot, mert az ovoneninek nincs kedve atöltöztetni, ha bepisil. Egyszerüen a bicska kinyilik a zsebemben a gyerekek összehasonlitgatasatol, hogy a tied meg nem szobatiszta? az enyem mar egyedül törli a popsijat, meg, ha ertem is, hogy nem ez a konkret mondandod, a valaszom nem ellened, a rendszer ellen szol)

2010. nov. 15. 10:03
 7/9 anonim ***** válasza:

Nem így értettem, kiszaladnak a vécére, elintézik a dolgukat, lehúzzák a vécét és visszamennek a csoportba. Van, hogy az óvónők nem is tudják kakilt, pisilt, kezet mosott. És olvass utána, nem törlik a gyerekek fenekét az oviban, most olvastam valamelyik kommentben. És láttam nemegyszer, hogy az udvarról is beszaladnak vécére önállóan, teljesen egyedül. És persze otthon megnézem a fenekét és utána törlök ha kell, de ettől ő még egyedül megy vécére és intézi a dolgát.

Egyébként valóban szerencsések vagyunk,nincs visszamaradott gyerek a csoportban az egész csoport ilyen.

Nem tökéletesen törlik a feneküket, mint ahogy még 4 évesen is van hogy fordítva veszi fel a nadrágot, pólót, cipőt- de önállóan csinálja.

2010. nov. 15. 10:15
 8/9 anonim ***** válasza:
100%

nalunk az oviba tök normalis, hogy, persze, egyedül megy ki, de szol, ha kesz van, es en utanatörlök, vagy a dajka. Az meg baromira zavarna szülökent, hogy nem tudja az ovonö, hogy hol van a gyerek, kakilt, pisilt-e (meglepödnel, hany szülö kerdezi, hogy kakilt-e aznap a gyerek az oviban, söt, ha nekem feltünik, hogy valaki 2-3 napja nem kakilt az oviban, mindig megkerdezem a szülötöl, hogy otthon elintezte-e a dolgat, nehogy az legyen, hogy en azt gondolom, hogy otthon, ök meg azt, hogy az oviban, es gaz legyen).

Ebben 10000 %-ig igazat adok, hogy az egydül wc-re kimenes az problema nelkül müködik, de ha nekünk szol valaki, hogy problema van a bepisilessel, akkor teszem azt 2 orankent elviszem pisilni, erre nekem kell figyelni.

Ezen viszont megdöbbentem, hogy ez termeszetes, hogy nem segitenek ovodakban popsit törölni, 13 csoportos nagyovi, de itt ez termeszetes, akarmilyen ovoneni is legyen bent.

(szerintem ez ugy normalis, hogy elöször csinalja egyedül, aztan utanatörlök).

2010. nov. 15. 10:26
 9/9 A kérdező kommentje:

Köszi a választ mindenkinek!

Konkrétan a szobatisztasággal kapcsolatban azt tudom, hogy óvodánként változó. Ismerek egy ovit, ahol tudom, hogy nem akadály a pelenka (igaz ide az épek mellett sérültek is járnak, így nem okoz problémát egyetlen dajkának sem, hogy pelusozni kell egy gyereket.)

Azok az ovik viszont, amik itt vannak a körzetünkben, mind írják a felvételi követelményben, hogy "szobatisztaság". Persze bízom benne, hogy addigra ez nálunk sem lesz gond.

Az önálló evéssel kapcsolatban igyekszem megfogadni a tanácsokat. Nem erőltetem, valamennyit segítek, de ha nagyon nem akaródzik, akkor eszik legközelebb többet.

Az egyedül öltözködést én még nem is várom el tőle, inkább csak a vetkőzést. És menne is, megy is, csiga tempóban. Ha rajta múlna soha nem kerülne be pl. a kádba, esetleg ruhástul...

Abban pedig szintén bízom, hogy óvodában kapnak még a kiscsoportosok segítséget az öltözködésben, elvégre azért van ott a dajka az óvónők mellett. Persze nem azt várom, hogy szolgálják ki, mint ahogy én sem akarom már 100%-ig.

2010. nov. 15. 14:46

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!